hirdetés

2021.11.01. 00:00

Felkészült a moratórium végére, vagy élt a további haladék lehetőségével?

A hatályos szabályozás értelmében sokak számára október 31-én véget ért a hitelmoratórium, vagyis ismét el kellett kezdeniük törleszteni a hitelüket, hiteleiket. Vannak azonban kivételek, a kormány által meghatározott társadalmi csoportok (nyugdíjasok, gyermeket nevelők, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak, illetve akiknek a jövedelme tartósan csökkent) tagjai 2022. június 30-ig maradhatnak a moratóriumban.

A moratórium meghosszabbításának komoly pénzügyi hatása van. A szüneteltetés kitolásával az adósok hosszabb időn át mentesülnek a fizetési kötelezettségek rendezése alól, ugyanakkor a futamidő is jelentősebb mértékben meghosszabbodik, ami a teljes visszafizetendő összeget is jelentősen megnövelheti.

Sokan már szembesültek az igénybevett moratórium hitelükre gyakorolt hatásával, sokan pedig majd ezt követően fogják megkapni a bankjuktól az erre vonatkozó tájékoztatást, kimutatást.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a moratórium nem jelent tartozás- vagy kamatelengedést. A tartozás ezen időszak alatt is kamatozik, és díjfizetési kötelezettség merülhet fel a szerződéses kötelezettségek teljesítése kapcsán. Ezeket nem engedik el, így a fizetési moratóriumot követően kell majd azokat megfizetnie az adósnak. Mivel nincs törlesztés – nem csökken a tőketartozás, így a kamatszámítás alapja állandó, vagyis nem csökken a havi törlesztőrészleten belüli kamatrész nagysága sem, ami azt eredményezi, hogy több kamat gyűlik össze a moratórium alatt, mint amennyit az eredeti ütemezés szerint kellett volna megfizetni.

Bár a moratórium következtében a havi törlesztőrészlet nagysága a moratórium hatására nem változhat (kivéve a változó kamatozású hiteleket), a futamidő azonban a moratóriumban töltött hónapok számánál nagyobb mértékben fog megnőni.

Minél magasabb a kamatláb, és minél inkább a futamidő elején járunk, annál magasabb a törlesztőrészlet kamatrésze és a moratórium alatt felhalmozódó kamattöbblet is. Minél több időt tölt a fogyasztó a moratóriumban, annál több lesz a felhalmozódó összeg. Ezek együttes hatása akár jelentős mértékű futamidő-hosszabbítást is okozhat.

Előtörlesztéssel azonban csökkenthető ez a hatás. Amennyiben az adós szeretné teljesen elkerülni a futamidő-hosszabbítást, úgy a moratórium alatt felhalmozódott összes tartozást (tőke, kamat és díj) meg kell fizetnie, tehát az elmaradt törlesztőrészleteket, és az arra eső többletkamatot is.

A kamat- és díjtartozás előtörlesztése esetén a bankok nem számíthatnak fel előtörlesztési-, illetve szerződésmódosítási díjat, de saját üzleti döntésük alapján a tőketörlesztések tekintetében is nyújthatnak ilyen kedvezményt az ügyfeleiknek.

Amennyiben megkapja/megkapta a bankjától a tájékoztatást a moratórium igénybevétele miatti futamidő-hosszabbításról, és nem ért azzal egyet, vagy nem érti hogyan emelkedhetett a leírt mértékben hitelének futamideje, akkor keresse a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat (PNTI) irodáit, ahol a szakértők díjmentes tanácsadás keretében nyújtanak segítséget az adósoknak a moratóriummal kapcsolatos minden kérdés tekintetében. Emellett természetesen minden egyéb pénzügyi vonatkozású kérdés és panasz esetén is forduljanak bizalommal a PNTI munkatársaihoz.

Elérhetőségek:

Cím: 3530 Miskolc Szemere Bertalan u. 2. I. em. 10. (a Szinva Terasz mellett, a “Szemere Palota” épületének emeletén)

Telefon: +36 30-487-3609 (ügyfélfogadási időben!)

Ügyfélfogadás:

HÉTFŐ: 8:00-14:00

SZERDA: 10:00-16:00

CSÜTÖRTÖK: 8:00-14:00

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában