hirdetés

2021.09.23. 11:08

Milyen változásokra számíthatsz, ha 1 hónapig mellőzöd a cukrot és a finomított szénhidrátot?

Ha az egészségtelen hozzávalókról van szó, a cukor és a finomított szénhidrát általában dobogós helyen szerepel, hiszen rengetegféle élelmiszerben megtalálhatóak, annak ellenére, hogy a szervezetünk számára egyáltalán nem hasznosak.

Forrás: bien.hu

Érdemes kipróbálnod, mi történik a testeddel, ha egy hónapra kiiktatod őket az étrendedből.

Miért számít “mumusnak” a cukor és a finomított szénhidrát?

Ha diétázni szeretetnél vagy csak kialakítani egy egészséges étrendet, akkor az egyik első tanács, amit hallani fogsz az lesz, hogy száműzd a cukrot és finomított szénhidrátot tartalmazó élelmiszereket. Ennek szimplán az az oka, hogy ezek a hozzávalók tulajdonképpen üres kalóriák, vagyis semmiféle értékes tápanyagot nem tartalmaznak.

A cukor ráadásul nem csak az édes ízével képes megbabonázni, hanem a fogyasztása aktiválja az agy jutalmazási rendszerét, így átmenetileg elégedettséget okozhat. Az már más kérdés, hogy nagyobb mennyiségben fejfájáshoz vezethet, rosszul esik a gyomornak és nem mellesleg a súlyod is gyarapodni fog.

Jó és rossz szénhidrátok

A cukorról való lemondás egyáltalán nem jelenti azt, hogy végleg búcsút kéne venni az édes íztől, hiszen például a gyümölcsökben található természetes cukrokkal nincs semmi gond, mindemellett számos cukorhelyettesítő is létezik: eritrit, stevia, xilit, méz, agavé szirup, juharszirup. Velük teljes egészében ki lehet váltani a cukrot, így továbbra is élvezheted az édes ízeket, egészséges formában.

Ugyanez a helyzet a lisztekkel is: a hagyományos fehér lisztet érdemes lecserélni teljes kiőrlésűre, amely több rostot és hasznos tápanyagot tartalmaz, így jóval tovább eltelít.

Mindebből következik, hogy az előrecsomagolt, feldolgozott élelmiszerek nagy részét száműznöd kell, de ettől még nem muszáj lemondanod a finomságokról: a Bien.hu táplálkozás rovatában rengeteg tippet találsz az egészséges étkezéshez!

Egy hónap cukor és szénhidrát nélkül

A közösségi médiában több kihívás is arra buzdít, hogy legalább egy hónapra hagyd el a cukrot és a finomított szénhidrátot az étrendedből. Az ilyen, hasznos “challenge”-ekbe pedig érdemes belevágni, hiszen csak előnyödre válhatnak.

A “rossz” cukrok és szénhidrátok kiiktatásával ugyanis csökken az inzulinszint, normalizálódik a vércukorszint, ezzel csökken a diabétesz kialakulásának esélye.

Mivel a cukros ételektől gyorsan újra megéhezel, ezért a nap folyamán többet eszel, ami előbb-utóbb a testsúlyodon is meglátszik majd; ha viszont értékes, hasznos tápanyagokkal teli élelmiszereket fogyasztasz, a teltségérzet is tovább tart.

Azt pedig már gyerekkorodban is biztosan hallottad, hogy a cukor árt a fogaknak – ami egyébként valóban igaz, így a fogaid épsége érdekében is érdemes lemondanod róla.

Mindezen felül jót teszel a májaddal, a szív-és érrendszereddel, a bőröddel és az általános energiaszinteddel is, így azt javasoljuk, ha letelt az egy hónap, akkor maradj továbbra is az egészséges táplálkozás útján – a tested hálás lesz érte!

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában