hirdetés

2021.09.14. 09:13

Mi a legideálisabb kor a kerékpározás elsajátításához?

Az, amikor bringázni tanulunk, bizony hatalmas mérföldkő a gyerekek és a szüleik számára egyaránt.

Forrás: kerekparom.hu

A sok kérdés nem véletlen: honnan tudja az ember, hogy a gyermeke készen áll már a kerékpározás mozgásformájának elsajátításához? Hány éves korban lehet egyáltalán nekiállni, hogy megtanítsuk? Általában mikor kezdenek bringázni a gyerekek? Elkéstünk, vagy pont időben vagyunk még? A sok kérdésre, rövid a válasz – minden attól függ...

Így tanulnak a kicsik bringázni

A gyerekek átlagosan 3 és 7 éves koruk között tanulnak meg kerékpározni, azonban egyes esetekben előfordulhat, hogy valaki már hároméves kora előtt is rendelkezik a bringás alapkészségekkel, és akad olyan is, aki valamilyen oknál fogva inkább később kezd bicajozni tanulni.

Egy biztos, a kerékpározásra való érettséget érezni fogjuk, sőt gyermekünk törekvéseiben meg is fog nyilvánulni. Erőltetni nem szabad, ha nehezebben kezdi a pedálozást, akkor inkább ösztönzően próbáljunk hatni rá. Ehhez kiváló lehet egy-egy menő és korának megfelelő, esetleg mesefigurás bringás termék is, melyekért érdemes ellátogatni a Kerekparom.hu: Kerékpár Webshop oldalára. Az itt található Disney kiegészítők széles választékában biztos található valami, ami meghozza a gyermek kedvét a bicajozáshoz.

Attól függetlenül, hogy mely korban tanul a gyerek biciklizni, az elsajátítás folyamata hasonló lesz, érdemes tudni, hogy komplex dolgok összehangolása szükséges a biztos kerékpározáshoz – így az egyensúly, kormányzás, pedálozás, a kéz-szem koordináció, fékezés mind egyszerre kell, hogy működjön, és ez a kezdőknek nem a legegyszerűbb feladat.

Persze vannak olyan gyerekek, aki felülnek és már mennek is – általában aki a futóbringával kezdte, annál ez így is működik. Mondhatni, a lábbal hajtós kerékpár kiváló módja annak, hogy rávezesse a kicsiket a kerékpározás rejtelmeire.

Régebbi korokban a triciklivel kezdtek a gyerekek, ezzel a módszerrel a legnehezebb a készség elsajátítása, az, hogy kormányzás közben egyensúlyozzanak is, a tanulási folyamat végére maradt – ami nem feltétlenül könnyítette meg a kis tanulók dolgát. A pótkerekekkel is lehet tanulni, vagy akár apuka is futhat a bringa mögött azt fogva, néha el-el engedve – a lényeg minden tanulási módszer esetében ugyanaz: szórakozásként éljék meg a kicsik, és jókedvűen álljanak a tanulás elé.

Lehetséges, hogy már egy kétéves gyerek is képes biciklizni?

Ugyan a legkisebbek még nem alkalmasak a pedálozásra, de a futóbiciklizés már jó eséllyel nagyszerűen fog menni. Nekik már kétéves korban is egy szép Disney termékkel feldíszített kerékpár nagyon inspiráló lesz, tehát ha kezdetben még nem is annyira szívlelik, idővel, ahogy önbizalmat és tapasztalatot szereznek, egész biztosan szívesen hajtják majd magukat lábbal a futóbringán a rövidebb és hosszabb utakon.

A futóbiciklizés már egészen kiskorban rendkívül sok előnnyel fog járni, de fontos, hogy hívjuk fel gyermekünk figyelmét rendszeresen a biztonságos közlekedésre, illetve már a kezdetektől arra neveljük, hogy a sisakot kötelező viselni a kerékpározás során.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában