hirdetés

2021.09.20. 10:18

Figyelmeztető jelzések a közúton

Elsősorban nézzük meg, milyen lámpákat, figyelmeztető jelzéseket láthatunk vezetés közben.

Forrás: scorpio.hu

A sárga színű fényjelzések, amelyeket például közúti karbantartók járműveire szerelnek fel, biztonságossá teszik a közúti forgalomban való haladást.

Minden esetben, ha bekapcsolt figyelmeztető fényjelzésekkel találkozunk, legyünk előzékenyek és elővigyázatosak. Ezzel nemcsak a magunk és a közutakon dolgozó személyek biztonságához járulunk hozzá, hanem a saját és a többi sofőr akadálymentes továbbhaladását is biztosíthatjuk.

Mit jelentenek az egyes figyelmeztető jelzések színei?

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a figyelmeztető jelzések színe sárga. Ezeket használják az útkarbantartó cégek járművei vagy az útépítésen használt nehéz gépjárművek.

A sárga fényű figyelmeztető jelzéseket LED-eken, fényhidakon, tetővillogókon is megtalálhatjuk. A sárga fényeket leggyakrabban arra használják, hogy baleset esetén figyelmeztessék a járművezetőket a lassításra és az óvatos haladásra vagy pedig az útkarbantartás miatt fellépő forgalmi változásokra.

A sárga és a borostyánsárga a legjobban észrevehető, mivel a látható spektrum középső részén helyezkednek el. Ezért használnak sárga és fehér fényeket, hogy éjszaka és nagyobb távolságokra jobban láthatóvá tegyék a járműveket.

Milyen járművek használhatnak figyelmeztető jelzéseket?

Különféle fényjelzések megtalálhatók a Scorpio webáruházban, például a belső vagy külső kiegészítő fényjelzések, szélvédő mögötti villogók, stb. Ezek a lámpák elég kicsik ahhoz, hogy a jármű hűtőrácsára vagy a jármű belsejébe szereljék őket, emellett kikapcsolt állapotban nehezen észrevehetők.

Mire számítsunk a figyelmeztető jelzések láttán?

Ha vezetés közben a figyelmeztető jelzéseket látjuk, akkor ennek fontosságát nem hagyhatjuk figyelmen kívül. A közúti forgalom kiemelt biztonsága érdekében lassítsunk és legyünk nagyon elővigyázatosak. A fényjelzések az út leszűkített mezsgyéjét is jelölhetik, de a forgalmi rend változását kommunikáló táblák és jelzések mellett is ki lehetnek helyezve.

A jobb láthatóság érdekében lassan kell haladnunk, hogy a fényjelzéseket és a környezetükben elhelyezett táblákat jobban láthassuk. A haladási sebességet minden esetben be kell tartani. Erre figyelmeztetnek a figyelmeztető jelzések is.

Ha elhagytuk a kijelölt zónát, akkor visszatérhetünk a normális haladási sebességhez és a szabályokhoz.

A sárga fényű figyelmeztető jelzések, amelyek széles választékban és gazdag modellkínálatban kaphatók, akár online is, hosszú időn át működnek és ellenállnak a környezeti behatásoknak. A LED technológia biztosítja, hogy ezek a figyelmeztető jelzések akár 50.000 órán át is üzemeljenek.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában