Szponzorált tartalom

2021.08.31. 06:55

Úrrá lettek a nehézségeken Szomolyán

Az önkormányzat és a lakosság együttműködése, közössége egyre szorosabbá válik.

Forrás: PH

– A Covid–19-pandémia még soha nem tapasztalt helyzet elé állította önkormányzatunkat. Mivel közben sem szüneteltek a szolgáltatások, Szomolya község önkormányzata igyekezett saját törvény adta eszközeivel úrrá lenni a járványhelyzeten, és szigorította Szomolya látványosságainak láthatóságát, átmenetileg szüneteltette a falu szállásadói vendégfogadásának lehetőségeit, szigorította fenntartott szolgáltatásai látogatottságát – idézte fel Jurecska Györgyné polgármester.

A járványveszély csökkenésével fokozatosan enyhítette a saját maga által teremtett korlátokat.

– Szomolyán az együttműködésnek köszönhetően a járvány dőszak kevés áldozatot követelt. A megbetegedések nem voltak tömegesek, valamint információink alapján halálos áldozatot nem követelt a koronavírus. A falu töretlenül az élhető falvak megvalósulása, fenntartása irányában fejlődik tovább a jövőben is – tette hozzá. Bár a járványveszély nem múlt el, de most már minden a régi lehetőségek szerint működik.

Közösségi programok

– A védelmi intézkedések betartásával az adventi időszakot sikerült emlékezetessé tenni egy egész falut felölelő játékkal. Csatlakoztunk az „Élő Adventi Kalendárium” játékhoz, amit nagy lelkesedéssel játszottak, követtek nyomon a faluban élő emberek. Közös karácsonyfát is készítettünk, a családok által készített karácsonyfa díszekkel öltöztetett fa láttán mindenki érezhette, hogy egy nagy közösséghez tartozik, akik nem közömbösek egymás iránt, és közös összefogásra örömmel hajlandóak a jó cél érdekében. A Mikulást is rendhagyó módon ünnepeltük, örök élményt szerezve a gyermekeknek és a szülőknek is. A Mikulás feldíszített autón vitte el minden gyermekhez az ajándékát. Visszahoztuk a régmúlt idők télapóvárásának hangulatát. A szépkorúak köszöntése sem maradt el, az óvintézkedések betartásával minden szépkorút ajándékcsomaggal és pénzbeli juttatással külön-külön felkerestünk, köszöntöttük – sorolta a polgármester.

– Nagy örömmel fogadták az ajándékot mindenhol, örömmel érezhették, hogy ők is egy szeretetteljes közösség részei. A tél elmúltával a húsvétot is rendhagyó módon köszöntöttük. Közös tojásfát díszítettünk a falu főterén, a megfelelő távolság megtartásával, hogy megóvjuk egymás egészségét. Nagy számban érkeztek tojások a tojásfára, és a tojásdíszítő versenyen is nagyon sok szép, ötletes tojást mutattak be versenyzőink.
A gyermeknapot már biztonsággal megünnepelhetjük, ahol a falu apraja-nagyja jól érezhette magát, végre közösen ünnepelve barátokkal, ismerősökkel és új lakókkal együtt. A nyár folyamán még egy úttörő programot szerveztünk a közösségi élet szorosabbá tétele érdekében. A dolgozó szülőkön is segíteni kívántunk, és a gyermekek hasznos időtöltését szerettük volna biztosítani egy héten keresztül. Kézműves táborunk igen népszerű. Örömmel láttuk, hogy a gyermekek között szoros barátságok szövődtek, amit a szülők is lelkesen tápláltak, fejlesztettek tovább.

Népszerű rendezvények

Sajnos a pandémiás helyzet feloldása már időben annyira későn történt, hogy a 2021. évi Cseresznyefesztivál szervezésére már nem volt lehetőség. Soron következő ünnepünk 2021. augusztus 20. volt, következik a búcsú, és a szüret megtartása. Úgy érezzük, hogy az önkormányzat és a lakosság együttműködése, közössége egyre szorosabbá válik. Mind a járvány időszakban, mind azon túl az önkormányzat kihasználta a rendelkezésre álló pályázati lehetőségeket, amelyek támogatása egyelőre meghatározza a falu fejlődési irányait.

A területi operatív programnak köszönhetően folyamatban van egy Szomolyát Egerrel, valamint a Miskolcról induló és több kerékpárosbarát igényt kielégítő bicikliút tervezése, vele együtt kivitelezése. A beruházás Szomolyán az elmúlt évtizedek legnagyobb bekerülési költségű infrastrukturális produkciója lesz, amely több egyéb, szintén a kerékpáros idegenforgalmat ösztönző területek fejlesztéseivel fog összekapcsolódni. Az önkormányzatnak távlati elképzelései között szerepel az erre megjelenő pályázati forrásokból például bölcsőde építése, a helyi munkalehetőségek további bővítése, kerékpárosbarát szolgáltatások biztosítása.


Pályázatok

785916 A Magyar Falu Programon belül Szomolya Község Önkormányzata a pályázatkezelői megyei irodával egyeztetve az alábbi pályázatokat nyújtotta be:

– Útfelújítás. Nyertes: 9.893.399 Ft

– Közösségi tér kialakítás, foglalkoztatás. Nyertes: 1.999.998 Ft bértámogatás

– Óvodai tetőcsere. Nyertes: 14.968.208 Ft

– Közterületi játszótér kialakítása. Nyertes: 1.999.998 Ft.

– Polgármesteri hivatal korszerűsítése – Közterületi játszótér. Nyertes 2.000.000 Ft

Területi operatív programon belül:

– Önkormányzati ingatlanok energetikai korszerűsítése. (óvoda-iskola)

– Önkormányzati ingatlanok korszerűsítése. (önkormányzati hivatal)

– Csapadékvíz-elvezetés 2. ütem – Csapadékvíz-elvezetés 3. ütem

EBR belföldi finanszírozási rendszeren keresztül:

– Önkormányzati ingatlanok, utak felújítása Nyertes: 85% -ban támogatott, összesen: 20.000.000 Ft.

Teleki László Alapítványon belül:

– Népi építészeti program, Tájház felújítása: 1.000.000 Ft. (felújításhoz kapcsolódó tervfejezetek elkésztése)

 

Elszámolás alatt álló pályázatok

Magyar Falu Program:

– Közösségi Ház felújítása.

– Orvosi eszközök beszerzése.

– Óvodai játszótér felújítása.

Területi Operatív Program:

– Egészségház felújítása, energetika.

– Központi konyha felújítása.

– Csapadékvíz-elvezetés 1. ütem

Vidékfejlesztési program:

– Konyhai eszközök beszerzése (már elszámolt)

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában