Szponzorált tartalom

2021.08.31. 07:24

Tovább fejlődik Sajószöged

Sajószöged a pandémiás időszak alatt is igyekezett kihasználni a kínálkozó pályázati lehetőségeket.

Forrás: PH

Ezen túlmenően önerőből is fejlesztettek. Dr. Gulyás Mihállyal, a település polgármesterével arról is beszéltünk, hogy miként vészelte át Sajószöged és az ott élők közössége a koronavírus-járvány időszakát. Arról is szó esett, hogy a járvány ellenére a fejlesztésekről nem mondtak le, igyekeznek minden kínálkozó pályázati lehetőséget megragadni, és önerőből is végrehajtanak a falu számára fontos beruházásokat. Minden megszokott éves programot szeretne idén megrendezni Sajószöged. A legnagyobb rendezvény, a Sajószögedi Falunapok nagy sikerű volt augusztus közepén, de már készülnek a további programokra.

Hogyan sikerült visszarendeződni a pandémia után? Miként került a régi kerékvágásba a település élete?

Azt tapasztalom nap mint nap, hogy a visszarendeződés folyamatos, és nem megy egyik napról a másikra. Ráadásul látjuk azt, hogy a velünk szomszédos országokba már a járvány negyedik hulláma is begyűrűzött. Csak remélni tudom, hogy hazánkat és szűkebb környezetünket az újabb hullám nem érinti majd.

Mi volt, ami változott a járvány miatt? A közösségre milyen hatással volt az időszak?

Azt szokták mondani, hogy teher alatt nő a pálma. Ez erre a mostani helyzetre csak részben igaz. A járvány hullámok igazán komoly megterhelést róttak és rónak mindannyiunkra. Ez azt is jelenti, hogy sok, egyébként a mindennapi életben természetesnek tűnő dolgot vett el időlegesen vagy véglegesen a közösségektől – így a miénktől is – a pandémiás időszak. Az emberek egy része teljesen elszigetelődött, szomszédoktól, embertársaiktól. Nekik nyilvánvalóan segítségre van szükségük. Igyekszünk az eddigieknél is jobban figyelni rájuk.

Milyen fejlesztések valósultak meg, kezdődtek el a múlt évben, melyek folytatódnak az idén is?

A pandémiás időszak alatt is igyekeztünk kihasználni a kínálkozó pályázati lehetőségeket. Ezen túlmenően önerőből is fejlesztettünk. Így készült el és lett ezen időszakban üzembe helyezve településünk legújabb SafeCross okos-gyalogátkelőhelye a Szabadidőpark szomszédságában, amely az iskolánknál és óvodánknál üzemelő átkelőkkel együtt szolgálja településünk közlekedés biztonságának javítását. A Magyar Falu Programban már megvalósult Vasút úti útfelújításon és óvodai udvarfejlesztésen túl sikeresen pályáztunk polgármesteri hivatalunk energetikai korszerűsítésére. Ennek eredményeként a közeljövőben megvalósulhat az épület energetikai korszerűsítése, amely teljes fűtésrendszer-felújítást, nyílászáró cserét, valamint napelemes rendszertelepítést jelent mintegy 30 millió forint összértékben. Szintén a Magyar Falu Program keretében pályáztunk az épület teljes belső felújítására, valamint védőnői szolgálati lakás kialakítására. Ezeknek a pályázatoknak az eredményhirdetése a napokban várható. Az itt elmondottakon túl elindult általános iskolánk energetikai korszerűsítése, melyre a Területi Operatív Programban nyertünk pályázati forrást mintegy 170 millió forint összértékben. Az épületben megtörténik a teljes fűtésrendszer korszerűsítése, nyílászárók részleges cseréje, az épület homlokzatának szigetelése, valamint beépítenek egy napelemes rendszert is.

Melyek a legfontosabb programok, amelyekre készültek, készülnek az idén?

Minden hagyományos éves programot szeretnénk megvalósítani ebben az évben, melyek a tavalyi évben a járványügyi rendelkezések miatt elmaradtak. Augusztus 13–14-én, nagy sikerrel rendeztük meg a Sajószögedi Falunapokat, nagyon színes és sokrétű programmal, neves hazai fellépőkkel.

Ez a faluközösségnek és a hozzánk ellátogató vendégeknek egyaránt nagyon tartalmas kikapcsolódási lehetőséget kínált. Hagyományosan ez a rendezvény az egyik legnagyobb az éves programjaink között, melyet az idén egy nulladik nappal és képzőművészeti kiállítással indítottunk. Nagyon készülünk a szeptemberi Szépkorúak Hetére, mely egy háromnapos esemény, ennek keretében a faluközösség nyugdíjas tagjait ünnepeljük. A rendezvény zárónapja terveink szerint egy családi nap is lesz egyben, az idén elmaradt Családi Majálisunkat pótlandó. Az év végén, karácsony előtt ismét megrendezzük majd szeretet-vendéglátásunkat a művelődési házunk előtti és mögötti parkban. Ezt követően december 31 -én az évet önkormányzati rendezésű szilveszteri bállal tervezzük lezárni.

(A borítóképen: dr. Gulyás Mihály polgármester és Bánné Bodolai Marianna Sajószögedi Á.M.K. igazgató asszonya)

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában