szponzorált tartalom

2021.08.03. 10:24

Nagyragadozókról kicsiknek és nagyoknak

Falka Napok természetismereti fesztivál Aggteleken augusztus első hétvégéjén.

Grey wolf (Canis lupus) grooming cub, Seredskay, Vologda Oblast, Russia, July 2008

Forrás: Wild Wonders of Europe/Szergej Gorskov/WWF

Fotó: Sergey Gorshkov

A farkas, a medve és a hiúz visszatértek az Északi-Középhegység erdeibe. Három őshonos nagyragadozónk állománya a folyamatos üldöztetés hatására megfogyatkozott, és a térségben élők is elszoktak a jelenlétüktől. Ahhoz, hogy ezek az állatok a jövőben is megtalálják a helyüket erdeinkben, és az itt élők is megtalálják a számításaikat, újra el kell sajátítani az együttéléshez szükséges tudást. Az ingyenesen látogatható Falka Napok fesztivál ebben szeretne segítségére lenni a helyieknek és az Észak-Magyarországra látogatóknak.

Az augusztus 7-8-án Aggteleken megrendezésre kerülő fesztivál előadásokkal, filmvetítésekkel, a régió természeti értékeit bemutató sétákkal, és gyerekprogramokkal várja a látogatókat határon innen és túlról. Az Aggtelekre ellátogatóknak lehetőségük lesz jobban megismerni a nagyragadozók életmódját, prédafajaikat és azokat az erdei élőhelyeket, ahová ezek az állatok visszatelepültek. A látogatóknak lehetősége nyílik több természetfilm alkotóival személyesen találkozni, többek között a díjnyertes Szolgalelkű óriások vagy az Amiről a fák suttognak című filmeket is többször vetítik majd.

A fesztivál célja az is, hogy a helyi lakosok és gazdálkodók számára nemzeti parki szakemberek, állattartással és állatállomány-védelemmel foglalkozó szakemberek közreműködésével bemutasson olyan eszközöket és módszereket (pl. villanypásztor, nagytestű őrkutya), melyek segítségével hatékonyan védhetik meg állataikat a ragadozók esetleges támadásaitól.

A gyerekeket a Miskolci Csodamalom Bábszínház, mesemondó, arcfestő, ugrálóvár és természetismereti játékok várják többek között a WWF, a CEEWeb Hungary, a Fehérkereszt Állatvédő Liga, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Jane Goodall Intézet sátrainál. A fesztiválon helyi termelők és kézművesek portékái is várják a látogatókat. Szombat este a jó hangulatról a szlovákiai Varkocs és a hazai Sezlony együttes gondoskodik.

A fesztivál szervezői: Aggtelek Község Önkormányzata, WWF Magyarország, WWF Szlovákia. A fesztivál a Visegrádi Alap támogatásával valósul meg.

További információ és program: facebook.com/falkanapok és wwf.hu/falkanapok

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában