Szponzorált tartalom

2021.08.12. 16:14

Mit érdemes tudni az andropauzáról?

Az andropauza, vagyis a férfi klimax oka, hogy a korral együtt változik a férfiak hormonális működése. Ahogy csökken a tesztoszteronszint, jelentkeznek a tünetek. Milyen tünetek fordulhatnak elő? Hogyan történik a kivizsgálás és a kezelés? Mutatjuk a válaszokat!

Az andropauza olyan a férfiaknál, mint a nőknél a menopauza. Jelentős különbség a kettő között, hogy a férfi klimax jóval lassabban zajlik le. Jellemzően 45 éves kor után alakul ki a férfiaknál, azonban néha a fiatalabbaknál is jelentkeznek a tünetek. Nem érdemes halogatni a kivizsgálást, ha a cikkben felsorolt tünetek jelentkeznek. A férfi hormonhiányos állapotok kezelésével az andrológia foglalkozik.

Milyen tünetek fordulhatnak elő?

Az andropauza során különféle testi és lelki tünetek jelentkezhetnek. Jellemzően türelmetlenebbé és idegesebbé válnak a férfiak. Jelentkezhet szédülés, valamint hőhullámok. Mindemellett felléphet alvászavar, memóriaromlás, lehangoltság, csökkenő sportteljesítmény, depresszió, csökkenő munkateljesítmény, hajhullás, kevesebb energia, illetve a fizikai terhelhetőség csökkenése.

Ráadásul a tesztoszteronhiány következtében megnövekedhet a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata. A hormonális változások miatt csökkenhet a libidó, vagyis a szexuális vágyakozás, valamint gyakran fordul elő merevedési zavar. Mindemellett ejakulációs problémák is jelentkezhetnek.

Hogyan történik a kivizsgálás?

Andropauza esetén a kivizsgálást andrológus szakorvos végzi. Beszélgetéssel kezdődik a vizsgálat, melynek során megtörténik a kórtörténet felállítása, és átbeszélésre kerülnek a szexuális szokások.

A kórtörténet felállításán kívül hormon- és laborvizsgálatok is szükségesek lehetnek. A további vizsgálatok szükségességét az andrológus szakorvos határozza meg. Akkor beszélhetünk andropauzáról, ha hamarabb jelennek meg a tünetek, mint ahogy azt diktálnia kellene az idősödés folyamatának.

Hogyan történik a kezelés?

Az andropauza kezelése összetett feladat, melyhez több szakember együttműködése szükséges. Belgyógyász, urulógus, endokrinológus és pszichiáter közreműködése egyaránt indokolt lehet. Amennyiben elkezdődik a kezelés, a férfi klimax tekinthető átmeneti állapotnak. Megfelelő kezelés mellett elérhető, hogy a páciens tünetei megszűnjenek. A férfi klimax kezelése történhet gyógyszerekkel, például hormonokkal, táplálékkiegészítőkkel és antibiotikummal. Ezenkívül hatékonyak lehetnek az injekciós és műtéti kezelések. Továbbá sugárkezelésre is sor kerülhet daganatos megbetegedések esetén.

Az andropauzában szenvedő férfiaknak érdemes odafigyelniük a megfelelő táplálkozásra. Továbbá javasolt kerülniük az alkoholt és a dohányzást. Ajánlott számukra a vitaminokban gazdag táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás beiktatása. Az egészséges életmód az andropauza megelőzésében is segíthet.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában