szponzorált tartalom

2021.07.23. 10:30

A villamosítás szimbóluma a C40

A skandináv természet békéje, az elektromos ambíció magabiztossága.

Pure electric Volvo C40 and XC40 Recharge at a charging station

A Volvo C40 Recharge sok szempontból a Volvo Cars jövőjét testesíti meg. Az első olyan modell a Volvo történetében, amelyet eleve tisztán elektromos hajtásra fejlesztettek. A szabadidőjárművekre jellemző stíluselemeket és gyakorlati előnyöket az alacsonyabb profillal kombinálva a modell egy vadonatúj piaci szegmenst nyit meg a Volvo Cars számára, méghozzá élvonalbeli formai megoldásokkal, a Volvo autóin korábban nem tapasztalt funkciókkal és jellemzőkkel karöltve.

„A C40 a villamosítás szimbóluma, és ezt minden részletével alá is támasztja” – mondja Robin Page, a Volvo Cars vezető formatervezője.

„Alaptermészetét a sokak számára oly vonzó XC40-től örökölte, ám annál még dinamikusabb, még kecsesebb formát mutat. Különösen vonzó ajánlat azok számára, akik a szabadidőjárművek mindennapi használat során érvényesülő, praktikus jellemzőit örömmel kombinálnák egy modernebb stíluskiáltvánnyal.”

Az XC40 műszaki alapjaira épülő C40 ugyanazt az erőt, ugyanazt a személyiséget sugározza, mint testvére, ugyanakkor sportosabb, könnyedebb annál. Az alapötlet – azaz, hogy egy ismerős termékkel alkossanak úttörőt – az egyes részletekben is visszaköszön: a Thor pörölye lámpatestek immár új, pixel LED fényforrásokat kaptak, amelyek automatikusan igazodnak a fényviszonyokhoz, és egymástól függetlenül kapcsolnak be és ki, mindig optimális fénymintázatot hozva létre. Nem kevésbé emblematikusak a függőleges hátsó lámpatestek, amelyeket ezúttal szegmensekre osztottak, frappáns válaszként arra a feladatra, hogy egyetlen nagy lámpatestet terjesszenek ki a tetővonal mentén, megújítva egy klasszikus formai témát.

A természet nem csak ihletadóként jelent meg a belső térben, hanem a fenntartható anyagok nagy arányú alkalmazásában is megnyilvánult. A topografikus díszítőpanelek például részben újrahasznosított műanyagból készültek, míg a szőnyeg 100%-ban újrahasznosított PET műanyag palackokból készült. A C40 az első olyan Volvo, amely bőrmentes utasteret kínál: az egyik választható kárpitozás természetesen megújuló gyapjúrostokból készül, míg egy másik alternatív nyersbőr hatású (szintén újrahasznosított műanyagból készült) szövetet és microtech anyagot alkalmaz.

A belső tér kialakítása olyan szervezettségről és átgondoltságról tanúskodik, amelyben a funkcionalitás a központi meghatározó elem. A C40 megismétli az XC40 „zsúfoltságmentes” szemléletét, intelligens és átgondolt megoldásokkal biztosítva, hogy a vezető karnyújtásnyi távolságon belül helyezhesse el minden fontos személyes tárgyát. A kialakítás vezértematikája a minimalizmus, amely még nyilvánvalóbbá válik, ha a műszeregységre pillantunk.

A megújuló és újrahasznosított anyagok alkalmazása fontos része a fenntarthatósági egyenletnek, ahogy a tisztán elektromos hajtáslánc is. Ahhoz azonban, hogy széles körben népszerűsíthesse a villamosítás ügyét, a C40-nek tetszetősnek is kellett lennie, ehhez pedig a tervezők egyszerre hívták segítségül a szimbolizmust és a funkcionalitást.

A 2018-as Volvo 360c tanulmányautó által ihletett, új rajzolatú keréktárcsák egyszerre javítják a jármű aerodinamikáját és teremtenek a hajtáslánchoz méltó, dinamikus megjelenést. A hátsó légterelő nem csak leszorítóerőt ébreszt, de egyben jelképezi is azt. A tetővonal pedig még áramvonalasabbá teszi az autót, és ezzel funkcionálisan és vizuálisan is erősíti a hosszú hatótávolságot. Aztán ott vannak azok a részletek, amelyek inkább arculati jelentőséggel bírnak – ilyen a zárt hűtőmaszk vagy a kontrasztos tetőlemez.

„Az elektromos jármű szimbolikájában fontos szerepet játszik az orr kialakítása.” – árulja el Robin Page. „A Volvo formanyelve részben az őszinteségről is szól, és az az igazság, hogy az elektromos autóknak nincs szüksége nagyméretű légbeömlőre. Az autó az XC40-ből származik, amelynek van hűtőmaszkja. Ezt nem hagyhattuk figyelmen kívül, nem tervezhettünk szuper lapos, teljesen egybefüggő orrészt. Meg hát nem is szerettünk volna, hiszen az C40 rendkívül karakteres megjelenésű autó. Ezért optimális megoldást választottunk, és erőteljes, letisztult grafikus vonalakkal rajzoltuk meg az orrot. A 40-es széria megkülönböztető jegyének számító kontrasztos tetőlemezzel együtt ez az egyik olyan alkotóelem, amely hitelesen mesél arról a Volvo teljes villamosítása felé vezető útról.”

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában