Szponzorált tartalom

2021.04.30. 09:51

Szociálisan érzékenyebb munkáltatói attitűd egyben gazdasági előny is lehet

Forrás: Dreamstime

Egyre több cég foglalkozik a rehabilitációs foglalkoztatásban rejlő lehetőségekkel. A jelenlegi helyzet két oldalról is erős indokoltságot mutat. Az egyik, hogy a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedési lehetőségei, adókedvezmény kihasználása egy széles embercsoportnak biztosítja a megélhetést és társadalmi szempontból is értékes egyén érzését. A másik a cégek oldaláról nézve érdekes, hiszen a költséghatékonyság a vírusválság berobbanása óta még nagyobb szerepet kap. Mindkettő biztosított a rehabilitációs foglalkoztatás esetén.

Farkas Tünde, a Pannon-Work Zrt. régióvezetője azt tapasztalta, hogy a COVID megléte óta a munkáltatók szociálisan érzékenyebbé, gondoskodóbb munkahellyé váltak. Ezen törekvésükben a komplex HR szolgáltató cég rehabilitációs üzletága a költségek optimalizálásában, csökkentésében tud segíteni.

Európában történt egészségfelmérés eredményei már 2019-ben is döbbenetesek voltak. Ez szerint a lakosság 48%-a krónikus betegséggel él. Magyarországon közel 1.5 millió embernek van tartós vagy kezelt betegsége. Hogy közülük ki sorolható a megváltozott munkaképességűek csoportjába, az a „2011. évi CXCI. törvény, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról” címen olvasható. Itt tájékozódhatunk a rehabilitációs foglalkoztatás munkavállalói oldaláról is.

Azzal együtt, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatása esetén a dolgozó társadalomban betöltött presztízse előnyösen változik, a munkáltató cég a rehabilitációs hozzájárulás alól mentesülhet bizonyos foglalkoztatottsági arányszámok megléte esetén. A leírtak pozitív szociális megítélésén kívül azonnali gazdasági előnyöket is jelenthetnek a cégek számára.

A HR cég szakembere elmondta, hogy egy belső rehabilitációs átvilágítás során támogatást nyújt a cégének abban, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalókat feltérképezze – akik adókedvezményben részesülnek –, és őket rehabilitációs munkatársként átsorolja, ha eddig nem így foglalkoztatták őket.

Az üzletág a legoptimálisabban tudja összekapcsolni a munkavállalót és munkaadót. A belső átvilágítás vagy rehabilitációs audit és a foglalkozás-egészségügyi szempontból történő munkakörök felmérése segíti a hatékony tervezést. A rehabilitációs audit révén jelentős költséget tud egy vállalat megtakarítani. Adott esetben a meglévő munkavállalókkal megoldható, hogy adózás helyett bér oldalon, vagyis produktív oldalon történjen a kifizetés. Amennyiben az állományból létszám hiányzik, akkor toborzással, közvetítéssel tudják azt kiegészíteni.

Fő céljuk, hogy az ön problémájára megoldást biztosítson. Ehhez komplex rendszerben, igényhez optimalizált átfogó gondolkodás vezet.

 

3527 Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky u. 15. I/115.

Nyitva tartás: H-P: 8:00:00-16:00

Mobil:+36 70/380-5245

Email: [email protected]

– PR cikk –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában