szponzorált tartalom

2021.04.03. 07:05

Rejtett látnivalók a Bükkben

Nem kell átlépnünk a határt, ha valami szépet szeretnénk látni.

Forrás: pixabay

A népszerű látnivalókat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szinte mindenki ismeri Magyarországon. Erre büszke is lehet a megye apraja-nagyja. Fő látványosságok közé tartozik például Lillafüred kastélyszállója, az Aggteleki-cseppkőbarlang, Sárospatak vára, vagy a Tokaji borvidék. Találunk itt híres fürdővel büszkélkedő településeket is: mezőkövesdi Zsóry-fürdő, a Bogácsi Gyógyfürdő, a Miskolctapolcai Barlangfürdő.

Ezek a kedvelt kiránduló- és pihenőhelyek szezonban és szezonon kívül is rengeteg turistát, kikapcsolódni vágyót vonzanak. De felmerülhet ebben a bizonytalan, járvánnyal sújtott világban az igény, hogy csendesebb, eldugottabb helyeket keressünk fel, ha túrázni, pihenni szeretnénk. Ebben szeretnénk ötleteket adni.

Fotó: pixabay

Kirándulók számára

Azoknak, akik nem restek bakancsot húzni és akár több időt is szánnak, hogy messzebb utazzanak egy izgalmas cél érdekében, első számú célpontnak javasoljuk a Bükk eldugott völgyeit, hegyeit, barlangjait.

A változatos felszíni világ mellett betekintést nyerhetünk korai idők ember építette világába is. Egy szó mint száz, egy igazán változatos hegyvidékről van szó, ahol fellelhetjük az elmúlt idők építészeti emlékeit éppúgy, mint a természetes karsztos jelenségeket. Találhatunk könnyebben megközelíthető, kisgyerekkel is látogatható célpontokat, de igazi, kihívást jelentő, bakancsos túrákat is tehetünk egy nap alatt. Amikor pedig elmúlik a járványhelyzet, számtalan szállás kínálata közül választhatunk, ha úgy döntünk, hogy egy nap nem elég a Bükk csodáit felfedezni.

Akár egy napra megyünk, akár több napos túrára, érdemes élelmiszercsomaggal készülni. Az erdő közepén nem lesz kisbolt vagy szupermarket. Az online elérhető Spar akciós újság lapozható változatával a kirándulás előtti napokban összeállíthatunk egy listát, milyen élelmiszereket vigyünk magunkkal a Bükkbe. Ugye megérdemlünk egy jutalomfalatot minden hegycsúcs megmászása, minden barlangtúra után? A természetjárás végeztével pedig nagy a valószínűsége, hogy találhatunk egy kis gasztronómiai különlegességet, hogy pótoljuk az elveszett energiákat.

Fotó: pixabay

Újmassai őskohó

Egy igazán ritkaságszámba menő ipari műemlékről van szó, ami Európában nem sok helyen fordul elő. Mellette alakítottak ki egy ipartörténeti kiállítást, és egy bányászati gépekből álló skanzent. Kisvasúttal és gépjárművel is megközelíthető. Ha kulináris élvezetre is vágyik a szívünk, a közelben található pisztrángtelep halsütödéjében elfogyaszthatunk ízletes, de nem mindennapi fogásokat.

Fotó: pixabay

Kis-fennsík látnivalói

A Bükk egyik térszíne. A Kis-fennsík magában rejti az összes karsztos jelenséggel kapcsolatos látványos felszínformát. Az országban az egyetlen beszakadásos töbörje az Udvarkő-barlang, ahova fokozott figyelemmel, de leereszkedhet a kíváncsi kalandor. A Felső-forrás feletti hegyoldalban legalább olyan szép mésztufagátas vízesést láthatunk, mint a Fátyol-vízesés, csak kicsiben. Valamint számtalan időszakos és állandó forrás mellett állhatunk meg pihenni, és felfrissülni. Ilyen például az Andó-kút vagy a Flóra-forrás.

Fotó: pixabay

Bükkszentlélek körüli „kövek”

Vállalkozó szelleműeknek Bükkszentlélek felé vezet egy meredek út, ami autóval is járható. A neve igazán beszédes, ez a Szuszogó-ösvény, ez volt hajdanán az egyetlen út, amin keresztül a Pálos kolostort megközelítette a köznép. Napjainkra a kolostor már rom, a hozzá tartozó település pedig idényjellegű. A környéken három kilátópontot is felkereshetünk, ahonnan olyan helyekre láthatunk rá, mint a Lázbérci-víztározó, az Upponyi-hegység, vagy szikrázóan tiszta időben a Magas-Tátra. Ezek a Látó-kövek:

  • Az Odvas-kő,
  • a Cakó-kő és
  • a Nagy-Katicsányi kilátópont.
  • A bükki Füves Ember környéke

    Jó, igazából nem maga Gyuri bácsi a látványosság, hanem amit Bükkszentkereszten létrehozott. Gyógynövényház, gyógynövénykert és mintabolt is hirdeti, hogy fűben-fában orvosság! E nézet szerint szinte minden betegség kiegészítő kezelése lehet, ha megfelelő teakeveréket fogyasztunk. Ha pedig nem a tea miatt érkezünk a településre? Akkor felkereshetjük a Holdviola-tanösvényt, ami a Bükk-fennsík állat- és növényvilágát mutatja be. Esetleg szenvedélyünk a történelem? Akkor irány a IV. Béla emlékmű, majd járjuk végig a IV. Béla emléktúrát.

    Bármelyik célpontot is válasszuk, mindig lesz még egy olyan hely, ahova feltétlenül el akarunk menni a következő alkalommal.

    (PR cikk)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában