Szponzorált tartalom

2021.04.23. 17:11

Első helyen jelölik a Miskolci Egyetemet

Mester fokon a vegyészmérnöki képzés indul el ősztől.

default

Fotó: A Miskolci Egyetem főépülete

A Miskolci Egyetem képzéseire február 15-ig többen jelentkeztek 2020-hoz képest. Nőtt azok száma is, akik első helyen jelölték meg az intézményt. Ennek apropóján beszélgettünk Ádám Zoltánnal, az egyetem oktatási igazgatójával. 11 százalékos növekedést értünk el összességében, ami örömteli. Idén a jogász képzés iránt volt jóval magasabb az érdeklődés, mintegy 30 százalékkal többen jelentkeztek a múlt évhez képest. Ennek részben az is volt az oka, hogy a vidéki képzések is kaptak állami helyeket, így többen tudták választani Miskolcot. De nemcsak itt, hanem a gazdaságtudományi karon is volt olyan szak, ahol 70-80 százalékos növekedést mértek, csakúgy, mint az energetikai mérnöki szakon.

Indulnak-e új képzések, szakok?

Mester fokon a vegyészmérnöki képzés indul el ősztől, ehhez viszont szükséges egy alapdiploma. Több szak akkreditációja is folyamatban van. Ami előrehaladottabb, az egy új Kazincbarcikán induló kurzus, amit a BorsodChem Zrt., mint munkáltató generált, támogatta a helyi önkormányzat és az Irinyi János Református Oktatási Központ. Ha minden jól megy, már a nyári pótfelvételi időszakban is meg tudjuk hirdetni. Még egy fontos dolog: a miskolci Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum a Miskolci Egyetem szerves része 2019 nyarától. Ott érettségihez kötött, kétéves képzések indulnak a többi között ápolókat, gyógyszertári asszisztenseket, gyógymasszőröket, szociális ágon pedig kisgyermekgondozókat, gyermekvédelmi szakasszisztenseket is képzünk.

Akik jelentkeztek felsőoktatási intézménybe még változtathatnak a sorrenden?

Április 19-én elindult az E-ügyintézés, amelynek keretében a sorrendmódosítás egyszerűen megoldható, amellyel egyszer lehet élni. Mi először is szeretnénk megköszönni azok bizalmát, akik leginkább nálunk szeretnének tanulni ezért minket jelöltek meg első helyen. Ugyanakkor csak bíztatnám azokat, akik még hezitálnak a sorrenden, fontolják meg a Miskolci Egyetemet. Május végén, júniusban indítunk majd kampányt annak érdekében, hogy minél többen válasszanak minket első helyen. A Miskolci Egyetem nemcsak oktatási központ és a térség legmeghatározóbb felsőoktatási intézménye, hanem szellemi bázis, ahol rengeteg kutatás-fejlesztés is zajlik.

A Miskolci Egyetem aulája

Ezek gyakorlati hasznosítása pedig egyre fontosabb. Az intézmény szolgáltatói funkcióját egy új módszerrel igyekeznek még ismertebbé tenni. Erről István Zsolt, az egyetem Technológia- és Tudástranszfer Igazgatója beszélt.

Azt halljuk, hogy elkészült, de pontosan mi az a kompetenciatár?

Hosszú előkészítő munka előzte meg, de végre elkészültünk egy jelentős részével. Ezek olyan könnyen átlátható anyagok, amelyek a műszaki karok innovációs szolgáltatási portfólióját mutatják be négy nagy témakörben. Ezek pedig: fenntartható természeti erőforrás gazdálkodás, digitális technológiák és logisztika 4.0, korszerű anyagok és technológiák, valamint innovatív gépészet. Természetesen dolgozunk tovább, hiszen valamennyi kar esetében elkészülnek majd ezek a fontos információkat tartalmazó anyagok.

Hogyan kell ezt elképzelnünk? Hogyan néznek ki?

Egy-egy oldal minden egyes témában. Egységes megjelenésben ismertetik a konkrét műszaki kompetencia tárgykörét, valamint az azokkal kapcsolatos szolgáltatásokat. Aki ránéz, azonnal látja, hogy a konkrét műszaki kérdéssel kapcsolatban mit tudunk kínálni, milyen technológiákat alkalmazunk, milyen referenciákkal rendelkezünk, milyen eszközeink, laborjaink vannak. Jelen pillanatban 74 ilyen oldalunk van, de ahogy mondtam, még nem vagyunk teljesen készen.

Csak papíron?

Nem. Természetesen úgyis, de a központi honlapunkon kereshető formában is megtalálják az érdeklődők az anyagok digitális verzióját is. Mi, az egyetem Tudástranszfer Központjában pedig segítünk, hogy összekössük a vállalkozókat, cégeket az adott téma szakértőivel.

Akkor ez egy tudáselosztó központ?

Így van. Segíteni akarunk azoknak vállalatoknak, kis- és közepes vállalkozásoknak, amelyek eddig nem létsítettek velünk kapcsolatot, és nem azért, mert nem akartak, hanem mert nem tudták, hogy mennyi szolgáltatással tudunk segíteni az üzleti életnek. Az oktatáson túl ez is missziója az egyetemnek.

Csak cégeknek?

Nem. Bárkinek, aki megfizeti. Ami nagy előnye ennek az új formátumnak, hogy rugalmasan kezelhető, bővíthető és egy adott iparág számára pár perc alatt összeszedhető minden lényeges információ, amit tudni kell vagy érdemes az adott témakörben. Hisszük, hogy hasznos és népszerű lesz.

(PR-cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában