szponzorált tartalom

2021.03.05. 11:20

Ezekre figyelj, ha kölcsönre van szükséged!

A közmondás úgy tartja, addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér! Mégis kerülhetsz olyan élethelyzetbe, amikor gyorsan szükséged van pénzre.

Businessman explaining loan policy to young couple. Happy young couple discussing with a financial agent their new investment. Financial consultant presents bank investments to a young couple.

Elromlott műszaki berendezést kell pótolnod; olyan álláslehetőséget kaptál ahová szükséges egy saját gépkocsit venned. Nem halogathatod tovább a házad vagy a lakásod felújítását, esetleg váratlan gyermekáldás elé néztek. A végtelenségig lehetne sorolni azokat a szituációkat, amikor azonnal nagyobb pénzösszegre van szükséged. Milyen lehetőségeid vannak ilyenkor?

Nem szeretnéd a rokonaidat vagy barátaidat terhelni azzal, hogy kölcsön kérsz tőlük? A lekötött megtakarításaidat sem szeretnéd feltörni? Akkor a banki hitel nyújthat igazán gyors segítséget. A szabadon felhasználható hitelek közül mindegyik bank kínál a személyi kölcsönt. Az óriási kínálatból a választás is nehéz, mégis van néhány szempont, amire érdemes odafigyelni hiteligényléskor.

A hiteligénylés menete

Személyi kölcsönt bankfiókban tudsz igényelni, de napjainkban már lehetőség van akár online is hitelt felvenni Célszerű első körben ahhoz a pénzintézethez fordulnod, ahol a folyószámládat vezeted.

Első lépésként hitelbírálatot végez a bank, megállapítja, hogy hitelképes vagy-e és azt, hogy mekkora az a maximális összeg, amit kölcsönöznek neked. Leellenőrzik, hogy nem szerepelsz-e a Központi Hitelinformációs Rendszerben negatív adósként. Ebben az esetben azonnal elutasítják a hitelkérelmedet.

Rendelkezned kell magyarországi lakcímmel és telefonszámmal is. Természetesen előfeltétel a nagykorúság, illetve bizonyos életkor felett a bank kérheti adóstárs bevonását is. Igazolt jövedelemmel kell rendelkezned, aminek elvárt minimum összege eltérő lehet bankonként. A rendszeres jövedelmed összege befolyásolja leginkább a maximálisan felvehető hitelkeretet.

A személyi okmányok mellett a bank kérni fog NAV-os jövedelemigazolást, illetve munkáltatói igazolást. Minimum három hónapos igazolt munkaviszonnyal kell rendelkezned, hogy hitelt kaphass. Ha nem annál a banknál vezeted a számládat, ahonnan a kölcsönt igényled, akkor bankszámlakivonatokat is kérni fognak. Kizáró ok lehet, ha a bankszámládra utalt jövedelmed nem éri el a minimálbér összegét. Az is akadály lehet, ha rendelkezel már valamilyen egyéb hiteltörlesztési kötelezettséggel.

Egyes pénzintézetek biztosítanak gyorskölcsön lehetőséget is. Ha megfelelsz a feltételeiknek akár egy órán belül a bankszámládon lehet az igényelt kölcsön összege. Online hitelfelvétel esetén videóazonosítással ellenőriznek le. A szerződéskötés pedig telefonos nyilatkozattétellel történik hasonlóan, mint amikor valamilyen szolgáltatást kötsz telefonos ügyintézővel. Természetesen ilyen esetben is kapsz papír alapon vagy e-mailen dokumentációt.

Így válaszd ki a legkedvezőbb ajánlatot!

Akármilyen kecsegtetően is hangzik az, hogy gyorsan pénzhez juthatsz, érdemes megfontolnod. Hiszen ezzel a döntéssel évekre meghatározod anyagi kötelezettségeidet, ezért alaposan nézz körül a különböző bankok ajánlatai között. Keresd meg a legkedvezőbb kamatozású ajánlatot, és olvasd el az az apró betűs részeket! Lehetnek olyan járulékos költségek, amelyek összességében megdrágítják az adott hitelt. Lehet, hogy az egyik banknál alacsonyabb a kamat, de magasabb a számlavezetési díj, a szerződésmódosítási díj, vagy pedig az induló költségek kedvezőtlenebbek.

Valóban akkora összeget vegyél fel, amennyire szükséged van, még akkor is, ha a hitelképességed megengedné a nagyobb kölcsönt! A kalkulációnál vedd figyelembe, hogy olyan mértékű legyen a havi törlesztőrészlet, amely csökkenő bevételed mellett sem megterhelő. Előfordulhat, hogy munkahelyet váltasz, vagy hosszabb időre táppénzre kényszerülsz, vagy más okból kerülsz átmenti pénzhiányba. Érdemes azt is megfontolni, hogy a kívánt összeget mennyi idő alatt tudnád megspórolni. Hiszen ha előre tervezel, akkor a banki futamidő alatt magad is össze tudod gyűjteni azt az összeget, amit szeretnél. Így nem kell kamatot fizetni.

A futamidő terjedelme és a havi törlesztőrészlet a két legfontosabb szempont a hitelfelvételnél. Ha magasabb a hitelösszeg, de csak kisebb összeggel tudsz törleszteni, akkor tovább tart majd a törlesztési idő. Érdemes azt is előre tisztázni a bankkal, hogy milyen lehetőségek vannak arra az esetre ha hosszabb-rövidebb időre fizetésképtelenné válasz. Lehetséges-e később módosítani a törlesztőrészlet összegét a futamidő kitolásával? Ebben az esetben nagyobb biztonsággal tudsz belevágni a hitelfelvételbe is.

Ha rászántad magad, hogy bankkölcsönt veszel fel, akkor kalkulálj előre! Pontosan határozd meg mire és mennyi pénzt szeretnél felvenni. Gondold át, havonta mekkora összeggel tudsz úgy törleszteni, hogy a legkevésbé terheld meg a családi kasszát. Ezeknek az információknak a birtokában tudatosabban választhatod ki a pénzintézetek ajánlatai közül a neked leginkább kedvezőt!

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában