Hejőszalonta hírei

2021.02.03. 13:23

Szennyvízberuházás előtt Hejőszalontán

Addig nem megy el nyugdíjba, amíg meg nem csinálják az óvodát.

Forrás: ÉM

Mint minden önkormányzatot, bennünket is érintett a Covid-vírus, mintegy négy család esett bele, de szerencsére haláleset nem történt – mondta el Anderkó József, Hejőszalonta polgármestere. A korlátozásokat bevezettük, jegyző asszony bezáratta a hivatalt, csak telefonos vagy nagyon sürgős ügyintézés lehetséges jelenleg is – tette hozzá. Számomra pozitív, hogy nem tudok róla, hogy a településen a vírus miatt valaki elvesztette volna a munkáját. A közmunkásokat ugyanúgy tovább foglalkoztattuk – ez nem befolyásolta a gazdasági életünket – fejtette ki. Most várják a védőoltást, a doktornő és az asszisztens megkapta, az idősebbek kerülnek sorra először.

Nem zavarta a beruházást

Anderkó József, Hejőszalonta polgármestere
Fotó: Ádám János / ÉM

A hejőszalontai beruházásokat nem zavarta a járvány, tekintettel arra, hogy építőipari beruházásokról van szó. Hat darab szolgálati lakás és szolgáltatóház épül, egy-két ember mindig dolgozott a területen. Egy lakás építése van folyamatban, a többi hamarosan átadásra kerülhet, területrendezés van még hátra. Pályázatot fognak kiírni a rászorulók részére a szegregált körben.

A nyár elején elkezdődhet a szennyvízberuházás, amelynek a kiviteli terve most készül. A kisajátítások már megtörténtek, következhet a kivitelezés. Decemberre tervezik a próbaüzemet. Ebben az évben indították el a falugondnoki szolgálatot, a 832 fős lélekszám alapján bekerültek jogosulti körbe. Tervezik egy falugondnoki gépjármű beszerzését és a Magyar Falu Programban megnyerték a Rákóczi út felújításához szükséges összeget is. Ez ütközik a szennyvízzel, így később kerítenek rá sort.

– Nagy szívfájdalmam, amit már 2004-től próbálok elérni Hejőszalontán: az óvoda bővítése. Tavaly meghiúsult, de az idén ígéretet kaptam, hogy sikerülhet elnyerni a pályázatot. Van egy kétcsoportos óvodánk, de a szociális létesítményei nagyon szűkösek. Negyvenöt gyerekre van három vécé és három mosdó, és az öltöző is közös. A pedagógusoknak sincs rendes elhelyezésük – panaszolja a polgármester. Addig nem megyek el nyugdíjba, amíg meg nem csináljuk az óvodát – fogadkozik.

– A település lakóinak száma folyamatosan nő évek óta, 702 fő volt, mikor én lettem a polgármester. Kisebb negatív hullám volt tavaly, de mindig többen születnek, mint ahányan meghalnak, és ha eladják a lakásokat, akkor is többgyerekes családok költöznek be – tudtuk meg.

PGY

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában