Szponzorált tartalom

2021.02.19. 09:36

Ökobőr telefontokok – a valódi bőr előnyeivel, de a hátrányai nélkül

A valódi bőrrel kapcsolatban több jelentős probléma is felmerül, a műbőr pedig, lássuk be, nem az igazi. Szerencsére van megoldás: ez pedig az ökobőr!

Forrás: Etuo

Van, aki ragaszkodik a valódi bőrből készült telefontokokhoz, amelyek semmi máshoz nem hasonlítható külsőt kölcsönöznek a készüléknek. A bőrtokok azonban sem az ár, sem pedig a környezetvédelem szempontjából nem jelentenek ideális megoldást. Alternatívaként szóba jöhet a műbőr, ez az anyag azonban számos okból jelentős kompromisszumot jelent a valódi bőrhöz képest.

Cikkünkből kiderül:

  • pontosan mi a probléma a valódi bőrrel,
  • milyen érvek szólnak a műbőr mellett, és mi szól ellene,
  • mi az az ökobőr és milyen tulajdonságai vannak az ökobőr telefontokoknak?
  • Mi a baj a valódi bőrrel?

    A természetes, állati bőrből készült használati tárgyak alapanyaga a legtöbb esetben szarvasmarhabőr. A szarvasmarha tartása, tenyésztése viszont rendkívül erőforrásigényes. A takarmány termesztéséhez aránylag nagy területre és igen sok vízre van szükség. A szarvasmarhák emésztése során keletkező metán pedig az üvegházhatást fokozza, így jelentősen hozzájárul a Föld felmelegedéséhez.

    A bőr feldolgozása pedig tovább ront a helyzeten. A cserzés, az irha kikészítése, a bőr színezése során számos, erősen szennyező anyagot alkalmaznak. Mivel a bőrgyártás jelentős részének helyszínét fejlődő országok jelentik, ezek az anyagok nagy mennyiségben kerülnek bele a talajvízbe, illetve a természetbe.

    Néhány példa:

  • mész,
  • nátrium-szulfát,
  • formaldehid,
  • ammóniumsók,
  • króm,
  • kátrányszármazékok.
  • Ez korántsem az összes környezetre ártalmas anyag, amit a bőrgyártás során használnak, miközben ezek is jelentős mértékben szennyezik a környezetet (különösen a króm). Ráadásul bőrgyártás különösen vízigényes iparág, ami tovább növeli a szarvasmarhabőrből készült használati tárgyakra jutó, a szarvasmarhák tenyésztésének köszönhetően egyébként is magas fajlagos vízigényt.

    Ráadásul, mivel a valódi bőr előállítása költségesebb, így az ebből készült telefontokok is többe kerülnek, mint a műbőr vagy ökobőr tokok.

    Műbőr: a legolcsóbb megoldás

    A műbőr a bőrt utánzó, részben vagy teljesen műanyagból gyártott anyagok összefoglaló elnevezése. Anyaga leggyakrabban PVC vagy poliuretán.

    Hátránya, hogy általában kevésbé jó minőségű, mint a valódi bőr, tapintása nem természetes, legtöbbször nem lélegző anyag. Emellett a kemény és rideg PVC lágyítására a gyártás során ftalátot használnak, amiről kiderült, hogy fokozottan egészségkárosító hatású. Ennek köszönhetően terjed a ftalátmentes eljárással készülő műbőrök használata.

    Ökobőr: tapintásra és látványra is nagyon hasonló a valódi bőrhöz

    Leather Hard Case ökobőr telefontokok – etuo.hu

     

    Természetesen az ökobőr sem valódi bőr, de sokkal jobban hasonlít rá, mint a műbőr. Az ökobőr alapanyagát ugyanis rostnövények – pl. ananász, gyapot vagy len – adják. Az ezekből készülő bőrszerű anyagot nem kemikáliákkal, hanem különféle olajokkal (pl. szója, napraforgó stb.) kezelik.

    Az így keletkező, réteges szerkezetű késztermék a műbőrnél sokkal élethűbben utánozza a valódi bőrt, lényegesen “bőrszerűbb” benyomást keltve. Ez éppen úgy igaz az ökobőr tárgyak tapintására, mint a megjelenésére.

    Valódi bőr, műbőr és ökobőr telefontokok az Etuótól

    A hazai online telefontok forgalmazás egyik meghatározó szereplője a több tízezer különféle tokot árusító internetes szakáruház, az etuo.hu. Az Etuónál a műbőrből és ökobőrből készült tokok választéka is meglepően nagy, miközben valódi bőr tokokat is találunk a termékeik között. A tokok mellett pedig szinte minden szükséges telefonos kiegészítő megrendelhető a kínálatukból a töltőktől, adapterektől kezdve a fülhallgatókon át a power bankokig.

    Az Etuónál ráadásul pillanatok alatt, akár regisztráció nélkül is rendelhetünk, miközben bármilyen panasz esetén – a szokásos két hét helyett – egy hónap áll a rendelkezésünkre, hogy visszaküldjük a terméket. A rendkívül kedvező árak ugyanakkor kiváló minőséggel párosulnak, amihez minden termék esetében a hazai jogszabályoknak megfelelő garancia, illetve jótállás is hozzá tartozik.

    Nem véletlen, hogy az Etuo a “Megbízható üzlet” minősítést is elnyerte, miközben mára a telefontokok és telefonos kiegészítők egyik legnépszerűbb áruházává vált Magyarországon.

    (PR cikk)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában