Szponzorált tartalom

2020.11.23. 10:56

Támogatják a helyi családokat, és pluszforrásokra pályáznak

Költségvetésük rendben van, így átvészelik a nehéz időszakot – jelentette ki Szemán János, Alsóvadász polgármestere.

A vészhelyzet alatt hogyan alakult a lélekszámuk és a foglalkoztatási mutatójuk?

A legutóbbi adat szerint ezerötszázhatvanan vagyunk, lélekszámunkat és a helyi közmunkát nem befolyásolta a járvány második hulláma. Az emberek a környező üzemekbe járnak dolgozni, és hozzám nem érkeztek elbocsátásokról szóló hírek. Azok közül, akik külföldön keresték a kenyerüket, viszont egyre többen hazajöttek, és már érdeklődtek az itteni munkalehetőségek iránt.

A nyáron több építkezést láttunk a faluban. Ezek közül miket adtak át?

Az óvoda udvarán lévő játszóteret felavattuk, a többi, kivitelezés alatt álló intézmény esetében pedig jól állunk. Az önkormányzat épületének felújítása befejeződött, ugyanezt mondhatom, az orvosi rendelőre, amelyet már csak a műszaki ellenőrnek kell átvennie. A színpadot csináltunk, bölcsődénket pedig január közepén kell átadni, a megvalósításával nagyon jó ütemben haladnak az építők.

Miként vették fel a harcot a koronavírus járvánnyal?

Egy betegről tudtam, róla a háziorvosunk tájékoztatott. Már túl van a karanténon, miként páran az önkéntes bezártságon. Alsóvadász esetében általános krízisről szerencsére nem beszélhetünk. Folyamatosan fertőtlenítünk, ezt ősszel már többször megtettük: végig jártuk és járjuk a közintézményeket, az óvodát, az iskolát, a boltokat, a templomokat, az orvosi rendelőt, a közösségi házat, a hivatalt, és minden olyan helyet, ahol több ember fordul meg. Maszkot varrattunk, a védekezés fontos eszközéből mindenkinek jutott, ebből a szempontból sincs gondunk. Félelmet nem tapasztaltam, persze az emberek tartanak a helyzettől, hiszen egész nap hallják az adatokat és a számokat.

Hogyan látja: azért talpon maradnak?

A költségvetésünk rendben van, takarékosan működünk, hitelt nem veszünk fel, így kihúzzuk az évet. Súlyadót már elvonták tőlünk, az iparűzési adó elvonását tervbe vették, ezek központi intézkedések, a kormány döntését tudomásul vettük és veszszük. Pénzügyileg tehát sínen vagyunk: a tervezett bevételeink – az említettektől eltekintve – is megfelelő szinten alakulnak. Ezt nagy sikernek tartom, hiszen nem számítottunk ilyen viszontagságos évre és a jövő év sem ígérkezik sokkal könnyebbnek.

Megyei kettes labdarúgó csapatuk az utolsó helyen áll. Mi ennek az oka?

Mindenki tudja rólam, hogy nekem életem a futball. Megjegyzem, hogy a pénz felülír és meghatároz mindent. Mi nem tudjuk fizetni a játékosokat, ezért a legjobbjaink elmentek oda, ahol valamilyen jogcímen kapnak „valamit”. Mi, tehetős vállalkozók hiányában, annak is örülünk, hogy fenn tudjuk tartani a csapatot, de látszik: ezzel a kerettel nekünk magas a második vonal, bár úgy gondolom, hogy kieső nem lesz jövőre. A hogyan továbbról tavasszal beszélünk, most úgy tűnik, hogy egy osztállyal lejjebb kell mennünk. Bár a tárgyi feltételek adottak, de tíz településről szedjük össze a fiúkat, ezt a gyakorlatot pedig aligha folytathatjuk.

Kapnak-e önkormányzati támogatást a helyben élők?

A járvány miatt az idősek napja alkalmából tervezett rendezvényünk elmaradt, de minden idős lakosnak – több, mint kétszázan vannak – utalvány formájában háromezer forintot adtunk. A szociális tüzifa akciója keretében 550 köbméter fát oszthatunk ki, így minden rászoruló igénylőnek szűk két köbmétert oszthatunk ki. Karácsonyra minden helyi családnak csomaggal kedveskedünk. Az itteni lakosságot úgyanúgy támogatjuk, mint eddig, ez családonként évente csaknem 100 ezer forintot jelent. Ugyanis ingyenes az itteni szemétszállítás – ezt önkormányzatunk fizeti –, aztán ehhez jön még a már említett egyéb juttatásunk és ajándékunk. Óvodásainknak mikulás, a hivatali dolgozóknak és a közmunkásoknak pedig szaloncukor csomagot adunk. Mivel elmaradtak a programjaink, a Harmónia Községi Vegyeskar, amely községünk színfoltja, sem lépett fel és nem emelhette ünnepségeink színvonalát.

Mit mondhat a jövő évi kilátásaikról?

Elszántságunk változatlan: a Magyar Falu Program keretében mindenre pályázunk, amire csak lehet és már megterveztük a Start munka programunkat. A Magyar Falu Program keretében három pályázatunk is tartalék listára került, ezeket a következő körben újra beadjuk. Az lenne a legfontosabb, hogy sikerüljön megoldanunk az óvoda bővítését: ez kötelező feladat, de beadványunkat anyagiak hiányában elutasították, ezért kérni fogom Demeter Zoltán országgyűlési képviselőnk hathatós támogatását. Mivel helyben az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató, a jelenlegi létszámunkat jövőre is szeretném megőrizni.

Borítóképünkön Szemán János, Alsóvadász polgármestere.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában