Szponzorált tartalom

2020.11.23. 11:08

Sok szép eredmény és még több terv

Folyamatosan épül, szépül Csobád, de mindig van tennivaló.

– Idén valósult meg a településen a korábban elnyert pályázatos támogatásokból az orvosi rendelő energetikai felújítása és belső átalakítása, nagyértékű eszközbeszerzéssel, az óvoda épületének energetikai felújítása – tudtuk meg Hudopkó Józseftől, Csobád polgármesterétől. – Mindkét közintézmény új, napelemmel működő fűtési rendszert kapott. Az óvodai konyha belső felújítása és szinte a teljes berendezés cseréje történt meg. Januárban elindult a falugondnoki szolgálat, melyhez a Magyar Falu Program-Tanya és falugondnoki szolgálat támogatása pályázat keretében egy új kisbuszt vásároltunk. A Magyar Falu Program keretein belül nyertünk támogatást Ináncs-Csobád közötti önkormányzati kerékpárút építésére, melynek az engedélyezési eljárása már folyamatban van, kivitelezése 2021-re várható. Ezen felül elhagyott ingatlan megvásárlására is támogatást nyertünk, melyet saját erőből kipótolva valósíthatunk meg. Folyamatban van a polgármesteri hivatal külső felújítása, illetve a kultúrterem teljes belső felújítása, átalakítása. A település mellékutcáin megtörtént a kátyúk kijavítása a kritikus helyeken, folyamatosan pályázunk a teljes útburkolat cserére. Településfásítási program keretében 30 gömbszivarfa ültetésére kaptunk lehetőséget, amit tavaszra ütemeztünk és így már több, mint 100 fölé emelkedik az általunk ültetett gömbszivarfák száma településünkön. A közmunkaprogramunkban az őshonos állatok – nóniusz lovak, merinó bárányok, mangalica sertések – tartását kezdtük megévekkel ezelőtt amire nagyon büszkék vagyunk.

A polgármester kiemelte: „Pénzügyi helyzetünk stabil a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően, tartalékainkat póbáljuk jól felhasználni. Tele vagyunk tervekkel: utak aszfaltozása, temető helyzetének rendezése, játszótér, sportpálya és még mondhatnám az elképzeléseinket! Meg kell említenem azokat a támogatásokat is, melyeket minden éven elnyerünk, ezek sem alapvető juttatá sok, hanem újra és újra pályázni kell. Ilyen a szociális tüzelőanyag támogatás, melyet az előző évekhez hasonlóan a hátrányos helyzetű családoknak nyújtunk. Ezen felül évente két alkalommal – iskolakezdéskor és karácsony előtt – 6500 forint támogatásban részesülnek a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, számukra az óvodában és az iskolában ingyenes étkezést biztosítunk. 2018-tól működik településünkön a Népkonyha szolgáltatás, ahol a rászorulók minden hétköznap egy adag ebédet kapnak ingyen, helyben fogyasztással. Sajnos néhány hónapja több okból – a járványügyi helyzet és az osztóhelység felújítása miatt is – fel kellett függesztenünk ezt a szolgáltatást, de amint újból lehetőség lesz rá, szeretnénk visszahozni, ugyanis nagy számban mutatkozott rá igény a településen.”

– 2020. január 1-től a kommunális adó mértékét 5000 forint/fő/ingatlanra csökkentettük, a szemétdíj számlázását pedig különválasztottuk, melyet ezentúl a lakosságnak a szolgáltató felé kell megfizetnie – folytatta a település vezetője. – Az ebből befolyó összeget karácsony előtt minden éven visszaadjuk a 60. életévet betöltött, állandó csobádi lakóhellyel rendelkező idős lakosok részére támogatásként, ez idén sem lesz másként. A nappali tagozatos felsőoktatási tanulmányokat folytató hallgatók részére lehetőség van BURSA Hungarica típusú ösztöndíjat igényelni ami 10.000 forint/fő/hónap összeget jelent a pályázatot benyújtó diákok részére. A Csobád és térsége közösségfejlesztési projektje pályázatokból több éven át lehetőségünk van események, rendezvények támogatására, mint például gyereknap, adventi ünnepség, majális, egészségnap és sportnap az iskolás gyerekek részére, bábelőadások, mikulás ünnepség és sok más. Ezeket sajnos a jelenleg érvényben lévő kormányrendelet és óvintézkedések miatt határozatlan időre szüneteltetnünk kell. Bízunk benne, hogy a jövőre újult erővel és egészséggel vághatunk neki a már megkezdett munka folytatásának. Ehhez szükséges a szakmailag felkészült jegyzőnk, Nagy Boglárka személye, a mindenben támogató képviselő-testület és a hivatali dolgozók, illetve a közmunkások munkája. Sok szép eredményünk van és még több tervünk amihez nagyon sok segítséget kaptunk szakmai oldalról a KBTF Nonprofit Kft.-től valamint Demeter Zoltán országgyűlési képviselőnktől.

Borítóképünkön Hudopkó József, Csobád polgármestere.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában