Szponzorált tartalom

2020.11.24. 10:23

Egyedülálló értékekkel arccal a turizmus felé

Leépítések nem történtek, sőt helyben munkaerőhiány mutatkozik – jelentette ki Horváth Ferenc, Kenézlő polgármestere.

Hogyan alakul a lélekszámuk és a foglalkoztatottságuk?

- Megválasztásom óta változatlan. A Kenézlői Körzeti Általános Iskolába és az óvodába járó gyermekek számában sem történt változás. Továbbra is sikeres a közmunka programunk, az így foglalkoztatottak létszáma a tavalyihoz képest mintegy 30 százalékkal nőtt. Az önkormányzaton kívül a Dózsa Mezőgazdasági Zrt., a Zempléni Savanyúság Kft., a Becő Kft. biztosít munkát a Kenézlőn és a környező településeken élőknek. Leépítések nem történtek, sőt munkaerőhiány mutatkozik.

A járvány elleni harc a faluban is elsődleges?

- Igen. Sajnos nálunk is megjelent a vírus: kilenc lakosnak lett pozitív tesztje, ők és a velük közös háztartásban élő családtagjaik is karanténba vonultak. Az otthon tartózkodásuk alatt az önkormányzat ezeknek a családoknak ebédet és vacsorát biztosított mindaddig, amíg megkapták a járványügyi elkülönítés feloldásáról szóló határozatot. A szükséges segítséget a családtagok, a barátok, és az önkormányzat biztosította. A szociális gondozásban lévőkre kiemelt figyelmet fordítuk az időjárásban bekövetkezett változás miatt is, télen mindig több segítséget biztosítunk az ezt igénylőknek.

Pénzügyileg talpon maradnak?

- Az önkormányzat a központilag kapott támogatásokat teljes mértékben felhasználja. Az iparűzési adóból befolyt bevételünk ugyan csökkent, de a kiesést pótolják az elmúlt időszakban a Vidékfejlesztési- és a Magyar Falu Programban elnyert pályázataink. Országgyűlési képviselőnkkel, dr. Hörcsik Richárddal napi kapcsolatban vagyunk, tőle minden segítséget megkapunk.

Milyen eredményekkel büszkélkedhet?

- Pályázati támogatásokra a Vidékfejlesztési- és a Magyar Falu Program által jogosultak vagyunk. Orvosi eszköz beszerzésekre, temető-, óvodai udvar-, eszköz-, óvodai sportterem-tornaszoba fejlesztésre, útfelújításra, és faluházunk részleges felújítására vannak nyertes pályázataink.

Mit mondhat a jövő évi kilátásaikról?

- Pozitív gondolkodású emberként csak reménykedni tudok, hogy 2021-ben a várthoz képest kedvezőbb feltételekkel gazdálkodhatunk. Bízom abban is, hogy a hazai és az uniós források megfelelő felhasználásával előremutató, jövőt építő programokkal, munkahelyteremtésekkel jövőre sikerül még eredményesebb évet zárnunk. Az önkormányzat a helyi vállalkozókkal együtt dolgozva próbál olyan stratégiát kiépíteni, mellyel a gazdasági társaságok szereplői eredményesen fejlődhetnek.

Szép földrajzi környezetükből hogyan tudnak profitálni?

- A turizmus fejlesztését tervezzük az egyedülálló bodrogzugi természeti értékeinkre alapozva. Natura 2000 területekkel büszkélkedhetünk (Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet, Holt-Bodrog), ennek keretében a természetjárás és ökoturizmus valósítható meg. Vízi turizmusra és horgászatra is adottak a lehetőségeink a Bodrogzugi Vízitúra Tanösvény, a Sáraizugi Holt-Bodrog, a Vissi holtág által. Kitörési pontot a Kenézlő-Balsa közötti Tisza-híd újjáépítése és egy rajta átmenő kerékpárút jelentene, melynek segítségével a Bodrogzug megnyílna SzabolcsSzatmár-Bereg megye lakói előtt, közvetlen lehetőséget biztosítva az aktív és a passzív kikapcsolódásra vágyóknak. Partnerségi együttműködési megállapodást kötöttünk dr. Vinnai Győző, és dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőkkel, valamint Somogyi Szilvia, Berecz János, Papp Gizella, Oláh István és Tamás János – sorrendben: Balsa, Gávavencsellő, Zalkod, Györgytarló, Viss községek – polgármesterekkel. A kezdeményező település polgármestereként az én aláírásom is szerepel a nyilatkozaton: célként a híd megépítésével kapcsolatos szerepvállalást, a térség turisztikai fejlesztését, a környék felemelkedésének elősegítését és az együttműködést határoztunk meg.

Az év végén kapnak-e önkormányzati támogatást a helyiek?

- Az öregek napjára tervezett vacsoraest elmaradt, de szépkorúakat pénzbeli támogatásban részesítettünk. Háztartásonként az ünnepek előtt egyszeri juttatást nyújtunk, valamint szociális tűzifa támogatást biztosítunk lakosainknak szintén háztartásonként. Amennyiben a járványügyi korlátozás változik, akkor szeretnénk adventi és karácsonyi ünnepséget tartani Kenézlő főterén.

Borítóképünkön Horváth Ferenc, Kenézlő polgármestere.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában