Hirdetés

2022.06.27. 10:32

Építkezne? Bemutatjuk az egyes falazattípusok előnyeit, hátrányait

Megteremteni álmai otthonát nemcsak időigényes, hanem költséges, sokszor életre szóló feladat, nagy befektetés is, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen falazatot választ. Egy saját igények alapján megtervezett ház pedig sokak álma.

A falazat típusa mindenképpen fontos

Ki ne szeretne olyan otthonba hazamenni nap mint nap, amely nemcsak biztonságot nyújt, de komfortos és meghitt is? Akár újat vásárol, akár meglévőt újít fel, a biztonságos, egészséges otthon szempontjából semmiképp sem lényegtelen, hogy az épület milyen falazattal készül(t).

A falazatok jellemzői, jelentősége

A Prelement könnyűbeton falpaneljei a hagyományos kiselemes és az előregyártott nagyelemes technológiák előnyeit ötvözik. Ahhoz, hogy az egyes falazattípusok között dönteni tudjon, ismernie kell a falazatok leglényegesebb épületfizikai tulajdonságait:

  • Hőszigetelő képesség

Az egyes falazatok önmagukban nem mindig felelnek meg az elvárt energetikai követelményeknek, ezért külön hőszigetelésre van szükség.

  • Hanggátló képesség

Minél nagyobb egy fal tömege, annál jobb ez a tulajdonság.

  • Hőtároló képesség

A fal tömege, vastagsága befolyásolja.

  • Páraáteresztő képesség

A fal lélegzőképessége, azaz mennyire engedi át a nedvességet, hogy elkerüljük a penészedést.

Főbb falazattípusok és jellemzőik

Az egyes falazattípusok jellemzői befolyásolhatják házépítési, -vásárlási döntését, ezek ugyanis meghatározóak lehetnek az épület fenntartási költségei, élettartama, valamint értékállósága tekintetében.

  • tégla falazat

Kisméretű előregyártott, égetett agyag falazóelem, nem tartalmaz káros anyagokat. Hosszú élettartamú, a modern kori igényeknek is megfelel. Porózus szerkezetű, lélegző fal. Nagy szilárdságú, nagy teherbírású, hőálló.

  • pórusbeton (Ytong)

Porózus szerkezetű, kiváló hőszigetelő, páraáteresztő és tűzálló képesség, könnyű megmunkálhatóság, magas nyomószilárdság jellemzi. Környezetbarát.

  • könnyűszerkezetes vagy készház

Fa- és acélváz biztosítja az előregyártott rugalmas szerkezetet, egyedivé tehető. Környezettudatos. Gyors, gépesített szerelési technológia, optimális anyagfelhasználás jellemezi. Hőtartó képessége nem megfelelő. Precíz összeszerelést igényel.

  • panel/előregyártott vasbeton elemek

Fejlesztése drága, hőszigetelő és hőmegtartó képessége kívánnivalót hagy maga után.

  • csúsztatott zsalus, öntött beton fal

Nagyon stabil szerkezet. Hátránya a bonyolult felújítás, költséges utólagos hőszigetelés.

  • monolit vasbeton

Tartós, masszív szerkezet. Korlátlanul variálható belső tér, kiváló hőtároló képesség,viszont alacsony légáteresztő képesség jellemzi. Nagy súlyú. Gyors kivitelezést tesz lehetővé. Repedésre hajlamos. Utólagos átalakítása bonyolult.

  • zöldházak

Energiatakarékos, környezetbarát megoldást jelentenek. Ide tartoznak a passzív- és az energiatermelő aktívházak, a gerenda-,rönk, szalma-,vályog- és dombházak.

  • konténerházak

Akik a hagyományos megoldásokat keresik, azoknak a tégla-, Ytong- és könnyűszerkezetes, valamint a monolit vasbeton házak lesznek megfelelőek, akinek a környezetvédelem a fontos, annak a zöldház megoldások.

(PR-cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!