Hirdetés

2023.01.31. 12:19

Fejlesztések sora a Borsod vármegyei központi kórházban

Beruházásokkal, korszerűsítésekkel újult, illetve újul meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház.

Valamennyi telephelyén épít, fejleszt az egészségügyi intézmény; Dr. Révész János, a központi kórház főigazgatója 2018-tól regnáló vezetése alatt több mint 20 milliárd forintnyi értékben mérhető a beruházások nagyságrendje.

A jelenleg folyamatban lévő legfontosabb fejlesztésünk a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) sürgősségi részlegének és műtőtraktusának teljes körű felújítása, amely reményeink szerint májusban befejeződik – kezdte az ismertetést a főigazgató. 

dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház fõigazgatója

Emlékeztetett: a kivitelezési munkálatok 2021-ben kezdődtek meg. A munkálatok teljes összege több mint hárommilliárd forint. A GYEK-SBO fejlesztésével megújul a gyermeksebészeti járóbeteg és sürgősségi ellátás, az égési osztály, emellett a gyermeksebészeti műtők, valamint összekötő híd épült a GYEK, illetve a központi betegellátó épület között. További terveink között prioritásként szerepel – még idén - a Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) és a Gyermekrehabilitációs épület teljes homlokzati hőszigetelése és a nyílászárók megújítása, mindez kormányzati támogatással készülhet el. 

 

Ugyancsak jövőbe mutató projekt a Kardiovaszkuláris Centrum építése, amelynek megvalósításáról kormányhatározat született. Rendelkezünk építési engedéllyel és az első negyedév végére várhatóan a kiviteli tervek is készen állnak. A Kardiovaszkuláris Centrum fejlesztésének gondolata intézményünk menedzsmentjében több, mint öt éve fogalmazódott meg, amelyhez a szakmai programot kórházunk egészségügyi és műszaki szakemberei állították össze. A tervezet szerint a hat szintes - alagsor + földszint + I+II+III+IV. emelet – épületet mintegy 15 000 négyzetméteres alapterülettel rendelkezik majd, jelen időpontban a kiviteli tervek elkészítése van folyamatban, amelynek végleges befejezése 2023. márciusában várható – sorolta a részleteket Dr. Révész János.

Kitért arra is, hogy az idei év kiemelt projektje lesz a központi telephelyen a sterilizáló teljes körű felújítása, amely betegbiztonsági szempontból immáron elengedhetetlen. Az intézményben a már elkészült és a tervezett fejlesztések indokolják az új, a központi kórház tagkórházakkal bővített, teljes működési területére kiterjedő sterilizáló központ kialakítását. A korszerű, minden igényt kielégítő központi sterilizáló mintegy 1000 négyzetméteres alapterülettel rendelkezik majd. A felújítás-, átalakítás teljes építészeti megújulást eredményez, amelyet a vonatkozó egészségügyi ellátás feltételei szerint alakítanak ki a beruházás során. Fontos állomása a fejlesztések sorának a gép- és műszerpark cseréje, illetve újak beszerzése. 

A Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház az urológiai betegellátás vesekőkezelés területén nem rendelkezett kőzúzó berendezéssel: az intézmény a jelentkező kezeléseket külső egészségügyi szolgáltató céggel végeztette el. Ezen tevékenység saját feladatkörbe vonása érdekében a kórház közbeszerzési eljárás részeként a kor követelményeinek és fejlettségi szintjének megfelelő kőzúzó berendezést és kapcsolódó kiegészítő gép-műszereket vásárolt. A kezelések helyszínéül a Központi kórházhoz tartozó Semmelweis tagkórház egynapos sebészeti ellátás épületét jelölte meg, ahol a gép telepítés építészeti feltételeinek kialakítása folyamatban van. 

 

Emellett terveink szerint idén megközelítőleg 1,5 milliárd forint értékben hajtunk végre fejlesztéseket a gép- műszer park területén is. Részben saját forrásból, részben egy kormányzati projektnek köszönhetően új eszközöket szerezhet be az intézmény: a kardiológiai katéteres műtő, a Tüdőgyógyászati Osztály, a Képalkotó Diagnosztikai Centrum, valamint a Sugárterápiás Centrum a fejlesztések kiemelt fókuszai.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában