Hirdetés

2023.01.27. 00:00

A jövőt a mérnökök építik/írják - fenntarthatóan

Közeledik az egyetemi jelentkezések határideje, ilyenkor ismét mérlegre kerül a diplomák értéke, hiszen minden fiatal versenyképes, jövedelmező tudást szeretne. A mérnöki szakmák népszerűsége töretlen, de az informatika mellett új ipari szakterületek is hódítanak. Az energiaválságból tanulva mindenki olcsó, fenntartható és megújuló nyersanyagokkal szeretné biztosítani a termelést, vagy épp a családi ház fűtését. A Miskolci Egyetem ezekre a kihívásokra ad választ új mérnöki képzésével mely az ipar legkorszerűbb igényeit elégíti ki.

Nyersanyagok nélkül nem fejlődik az ipar, hanyatlik a gazdaság, amit előbb utóbb a pénztárcánkon is megérzünk. Az elmúlt időszak rámutatott, hogy nyersanyagkészleteink végesek. Ahhoz, hogy a megszokott életszínvonalunkat biztosítani tudjuk, fenntartható és korszerű nyersanyagokra van szükség. A Miskolci Egyetem új mesterképzése ezért olyan szakembereket képez, akik az ipar egyik legégetőbb problémájára adnak választ: hogyan lehet olcsón, fenntarthatóan nagy mennyiségű és csúcsminőségű alapanyagokat előállítani. Olyan alapanyagokat, amelyekből gyorsan kötő beton, high tech robotok vagy épp célzott helyen ható gyógyszerek készülnek.

Technológia, ami megváltoztatja a mindennapokat

Az alapanyaggyártási folyamatmérnökök azon dolgoznak, hogy a nyersanyagokból hatékonyan és minél kevesebb hulladék mellett állítsanak elő alapanyagokat. Ők azok, akik a legkorszerűbb technológiákat alkalmazva a nyersanyagokból kihozzák a maximumot. Ez nem csak azért fontos, mert hazánk nyersanyagkészlete korlátozott és számos területen importra szorulunk, hanem a környezetünkben növekvő hulladékhegyek miatt is. Az új technológiáknak köszönhetően nem csupán a kibányászott nyersanyagok értéke nő, hanem az un. másodlagos nyersanyagok, a hulladékok újrahasznosítására is megoldást kínálunk. Az alapanyaggyártási folyamatmérnökök munkájának köszönhetően újra hasznos anyagot tudunk előállítani a szemétből, ami így visszakerül a gazdasági körforgásba.

 

Egyedülálló, hiánypótló képzés a Miskolci Egyetemen

Az anyagok átalakításának ismerete a közeljövő egyik legversenyképesebb tudása lesz. Egy jól megválasztott szemcseméretnek vagy alaknak jelentős befolyása lehet az anyag tulajdonságaira, ami a high tech ipar, a gyógyászat vagy akár a kozmetikai ipar területén is új távlatokat nyit meg. A Miskolci Egyetemen található Magyarország egyetlen olyan kutatóműhelye, amely a magas szintű mérnöki tudományos eljárástechnikai ismeretek kutatásával és ezeknek az elsődleges- és másodlagos nyersanyagok feldolgozására, és alapanyagok előállítására szolgáló alkalmazásával foglalkozik.

Versenyképes diploma a high tech szektorban is

A Miskolci Egyetem új mesterképzése az ipar legfontosabb kihívásaira ad választ, így már indulását is várakozás övezi a gazdasági szereplők körében. Mivel gyorsan fejlődő, innovatív és gazdasági szempontból hiánypótló területről van szó, a diploma értéke az ipari területen kiemelkedő lesz. Az alapanyaggyártási folyamatmérnökök munkája az olyan új szakterületek egyike, amelyek magas szintű technológiával dolgoznak a fejlődésért, de már fenntarthatóan.

 

A képzésről részleteket a következő oldalon találnak:

https://mfk.uni-miskolc.hu/mesterkepzesek?kepzesId=145

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában