Sajóvámos

2022.12.07. 11:49

Megújult intézmények

A legjelentősebb változás a Kossuth Közösségi Házat érinti.

Idén vált olyan magassá a lakosság átoltottsági szintje a Covid–19-világjárványt kiváltó SARSCoV-2-vírus ellen, hogy már januártól biztosabban lehetett tervezni a közösségi programokat egész évre, mint az azt megelőző időszakban, így az idei év egyik legnagyobb feladata a falu közösségi életének felpezsdítése az elszigeteltség után, illetve Sajóvámos tradicionális rendezvényeinek újbóli megtartása a már megszokott keretek között - mondta el Váradi Lajos, Sajóvámos polgármestere.

– Uniós és hazai forrásból a település közintézményei - egy kivétellel - mind megújultak már, olyan korszerűsítésen estek át, amelyek mind arculatukban, mind energetikai szempontból megfelelnek a kor követelményeinek. Idén községünk sikeresen pályázott az utolsó közintézmény felújítására, így a Kossuth Közösségi Ház egyrészt a Magyar Falu Program pénzügyi keretéből, másrészt uniós forrásból újul meg. A kivitelezésre összességében 275 millió forint áll a rendelkezésünkre. Másik jelentős mérföldkő, hogy a gyümölcsösi utca útburkolatát és vízelvezető árkait érintő pályázat közbeszerzési szakaszhoz ért, a kivitelezési munkálatok az eljárás lezártát követően megkezdődnek.
 

 

Településvezetőként nemcsak a területi vagy az országos politikai eseményeket kötelességem figyelni, hanem a szomszédos országokban zajló eseményeket is. A februárban kitört orosz–ukrán háború várható következménye volt az energiaválság kialakulása, így az arra való stratégiai felkészülést már korán megkezdtük, amely októberre realizálódott intézkedésként. Az átszervezések vonatkozásában elsődleges szempont volt, hogy azok nem járhattak szolgáltatásvesztéssel a lakosság számára, illetve még ennél is fontosabb volt, hogy a megtakarítás nem érinthette az óvoda és a bölcsőde fűtését, egyéb közmű ellátását. A gyermekek ellátásával foglalkozó intézményeknél nem csupán a jogszabályi előírásokat vette a képviselő-testület alapul, hanem kiindulásként a tavalyi év azonos időszaka került meghatározásra, így az épületekben nem lehet alacsonyabb a hőmérséklet a téli hónapokban, mint az azt megelőző évben.

Illeszkedik a település arculatához 

A legjelentősebb változás a Kossuth Közösségi Házat érinti, mivel ezen épület energetikailag rendkívül rossz állapotban van, működtetése gazdaságtalan, a jelenlegi energiaárak mellett lehetetlen a település számára. A Ház bezárásával az Önkormányzat nem szerette volna, hogy az ott működő foglalkozások megszűnjenek, így minden csoporttal külön egyeztetés útján kerestünk és találtunk más helyszínt, amely tevékenységük kifejtéséhez szükséges. A többi önkormányzati fenntartású intézmény vonatkozásában elmondható, hogy a 2014-től tartó sikeres pályázatoknak köszönhetően energetikailag szakszerűek, többségük napelemmel ellátott, így a korlátozások lényegében a fűtésre korlátozódnak.

 

A Terület- és Településfejlesztés Operatív Program Plusz keretében önkormányzatunk ipari park létesítésére nyújtott be pályázatot, amelynek elnyerése jelentős bevételi forráshoz juttatná a falut, amely ezáltal még dinamikusabban, saját forrásból folytathatná fejlődését, esetleg új szolgáltatások bevezetése valósulhatna meg. A projekt benyújtásakor elsődleges szempont volt a település nyugodtságának, családias környezetének megtartása, így a tender egy olyan park létesítését célozta meg, amely illeszkedik a település arculatához, így szenny és zaj, valamint szag kibocsátásával nem járó összeszerelő üzemek, illetve raktárhelyiségek kialakítására korlátozódna az engedélyezett tevékenységek köre - fejtette ki a polgármester.

 

Címkék#Sajóvámos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában