Hirdetés

2022.11.28. 08:16

Félrelépés, esőben éneklés – két premierrel készül decemberben a Miskolci Nemzeti Színház

December 2-án A miniszter félrelép című vígjátékot mutatja be a miskolci teátrum. Ray Cooney komédiája Keszég László rendezésében lesz látható, parádés szereposztással. Fandl Ferencet a miniszter titkárának szerepében láthatja a közönség, a miniszter szerepében pedig Simon Zoltán lesz látható.

Fotós: Gálos Mihály Samu

A történet szerint Richard Willey, az angol kormány egyik sikeres, fiatal minisztere gáláns kalandra készül Jane-nel, az ellenzéki frakció titkárnőjével egy patinás hotelben. Az este azonban nem kezdődik a legjobban, hiszen a szobába belépve azonnal találnak egy „hullát" az ablakban. Richard segítségül hívja parlamenti titkárát, George Pidgen-t, így már hárman próbálják megoldani ezt a rendkívüli helyzetet. Nincs könnyű dolguk, hiszen a szálloda igazgatója és főpincére, valamint Richard felesége, George édesanyjának ápolónője, valamint a fiatal szerető féltékeny férje csak tovább bonyolítja az amúgy is kínos szituációt. Ráadásul az éjszaka még mindig tartogat meglepetéseket!

Ray Cooney engedélyét a Ray Cooney Plays (UK) és a Hofra Kft. közvetítette. (www.hofra.hu)

Egy héttel később, december 9-én a miniszter átadja a színpadot a Broadway világának, és némi csapadéknak. Ezen a napon mutatja be ugyanis a miskolci társulat a világhírű Ének az esőben című musicalt Szőcs Artur rendezésében. A főszerepekben Bodoky Márk és Rózsa Krisztián (Don Lockwood), Börcsök Olivér és Farkas Sándor (Cosmo Brown), Czvikker Lilla és Rudolf Szonja (Kathy Selden), valamint Mészöly Anna és Nádasy Erika (Lina Lamont) lesz látható váltott szereposztásban:

1927. Hollywood. A némafilmvásznak közkedvelt szerelmespárja, Don Lockwood és Lina Lamont épp legújabb filmjük premierjének sikerét ünnepli, amikor új hír borzolja fel a kedélyeket a stúdióban: a konkurens nagy filmgyár, a Warner Brothers hangosfilmet készít. A korral nekik is haladni kell, és ez nem mindenkinek örömhír: amilyen nagy csillogás övezte némafilmsztárként Linát, annyira kiábrándítóvá válik, amint elkezd beszélni. S ha ez még nem elég, összekeverve a filmet a valósággal, Dont féltékeny szerelemmel is üldözi. Már nem sok hiányzik a katasztrófához, amikor feltűnik a színen az eddig zongorakísérőként dolgozó leleményes Cosmo és a színésznői álmokat dédelgető tehetséges táncoslány, Kathy.

A közkedvelt filmmusicalből készülő előadás igazi műfaji kavalkádot ígér: lesz ének és sztepptánc, néma- és hangosfilm, humor és szerelem - megannyi virtuóz és érzelmes betét. S ha a csaknem száz évvel ezelőtti hollywoodi történet esős égboltja a jelenünkbe is átnyúlik, a miskolci társulat játékától a zord idő is már-már napsütésnek tűnik.

A színdarab bemutatását Magyarországon a Music Theatre International (Europe) (www.mtishows.eu) és a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség (www.theatrum-mundi.hu) között létrejött megállapodás tette lehetővé.

Fotós: Gálos Mihály Samu
Fotós: Gálos Mihály Samu

 

Fotós: Gálos Mihály Samu

Szövegkönyv: BETTY COMDEN és ADOLPH GREEN 

Dalok: NACIO HERB BROWN és ARTHUR FREED

A Metro–Goldwyn-Mayer klasszikus filmje alapján, 

különleges együttműködés keretében a 

Warner Bros. Theatre Ventures, Inc.-nel

Zenei kiadó: EMI, minden jog a Sony/ATV Music Publishing LLC kezelésében

(Eredeti filmkoreográfia: Gene Kelly és Stanley Donen)

Az eredeti produkciót Maurice Rosenfield, Lois F. Rosenfield és a Cindy Pritzker, Inc. hozták létre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában