Hirdetés

2022.11.10. 00:00

A borvilág krémje érkezik az első nemzetközi borászati kongresszusra

A Tokaj-Hegyalja Egyetem a világ 15 országából érkező, 108 neves előadó részvételével rendez nemzetközi kongresszust. A fenntarthatóságra fókuszáló eseménynek sárospataki központtal hét Tokaj borvidéki helyszín ad otthont. A szervezők célja, hogy holisztikus látásmóddal, naprakész és gyakorlatias ismereteket közvetítsenek, ugyanakkor erősítsék az egyetem nemzetközi beágyazottságát.

Fotó: Ripka Gergely

A gödöllői MATE támogatásával életre hívott Tokaj Wine Congress tematikus szekciókban foglalkozik az éghajlatváltozás hatásaira adott borászati válaszokkal, a szőlőtermesztés legújabb vívmányaival, a borágazat legfontosabb gazdasági kihívásaival, és bemutatja a borturizmus legújabb trendjeit is. A kongresszus jó alkalom arra, hogy a hazai szakma mellett a szélesebb közönség is megismerhesse a legnevesebb külföldi professzorok, szaktekintélyek véleményét.

A rendezvény olyan, nemzetközi szinten is használható tudást szeretne átadni a résztvevőknek, amely korszerű és holisztikus képet nyújt a borvilág fontos kérdéseiről, mindemellett a gyakorlatba is könnyen átültethető.

A Tokaj-Hegyalja Egyetem határozott célja, hogy a kongresszus révén építse nemzetközi kapcsolatait, egyben növelje a tokaji borvidék kulturális értékeinek az ismertségét.

“Azon dolgozunk, hogy újra a nemzeti identitás középpontjába lehessen állítani a kiváló, magyar bort, és igazán büszkék lehessünk a sikereire. A program elsősorban a klímaváltozásra, a fenntarthatóságra, a robottechnika alkalmazására, a biodiverzitás megőrzését szolgáló kutatásokra, a szőlészeti, borászati versenyképességre koncentrál” - nyilatkozta Prof. Dr. Stumpf István, a Tokaj- Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A rendezvényen a hazai szőlészeti és borászati szakma krémjén túl professzori szinten képviselteti magát - többek között - a bordeaux-i, a palermói, a torinói, a göteborgi, a krakkói, az udinei és az athéni egyetem. Az angol nyelvű plenáris előadások mellett kerekasztalbeszélgetések és workshopok is várják az érdeklődőket.

A kongresszus - a fenntarthatóság kérdései mellett - olyan témákkal is foglalkozik, mint az energiahatékonyság a többfunkciós borászati üzemekben; a furmintklónok kiválasztásának és értékelésének legújabb eredményei; a tengeri borkereskedelem Észak-Európa és a világ bortermelő vidékei között; a borkereskedelem és a borturizmus hagyományai Lengyelország és a Tokaji borvidék között, vagy a borturizmus trendjeinek összehasonlítása Magyarország és a Kelet-Mediterrán régió között.

 

A négynapos kongresszus fő helyszíne a Tokaj-Hegyalja Egyetem épülete és a sárospataki Művelődés Háza lesz. Izgalmas szakmai programoknak nyújt teret a tarcali Rákóczi Szüretelőház, a Gróf Degenfeld Kastélyszálló, a Henye Borászat, a mádi Akadémiai Központ, a rátkai Sauska Birtok és a Grand Tokaj Szegi pincéje is.

Az eseményt a két fővédnök, Prof. Dr. Stumpf István a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke és Dr. Csányi Sándor a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitja meg; nyitóbeszédet mond Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos.

(PR-cikk)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában