Hirdetés

2022.09.15. 15:14

Mit tud egy NAV-val kompatibilis útnyilvántartó program?

Adóoptimalizálás és útnyilvántartás? Azok számára, akik lízingelt céges kocsival utaznak céges megbízásokra, kifejezetten hasznos egy olyan lehetőség, amellyel egyszerűen, s ami még ennél is fontosabb, megfelelően vezethetik az útnyilvántartást.

Ismerjük meg közelebbről a szoftvert!

A RoadRecord az útnyilvántartás egyszerűsítésére fejlesztette programját, amely két fő elemből áll. Az egyik nem más, mint az okostelefonon használható applikáció, amelybe automatikusan rögzülnek a céges, valamint a magánjellegű utazások. Természetesen manuális kezelésre is lehetőség van már ezen a ponton, de a hónap végéhez közeledve a RoadRecord weboldalán keresztül még lehet módosítani az adatokat.

De miért kell ehhez a szoftver? Az útnyilvántartó program abban segít, hogy kiszűri azokat a hibákat, amelyekre egy esetleges NAV-ellenőrzés alkalmával is figyelmet fordítanak. Ezzel tehát elkerülhetjük a problémákat, s a büntetéseket egyaránt.

Kiknek kell útnyilvántartást vezetnie?

A céges, valamint magánutak arányát a bérautók, illetve nyílt végű lízingelt autók esetében is útnyilvántartásban kell vezetni, ha a cég el akarja érni az 50% feletti lízing ÁFA visszaigénylését az üzleti jellegű utazások után. Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik a munkához autót használnak, s ehhez nem az átalányadózást választják, szintén útnyilvántartást kell vezetniük.

A cégautó után fizetendő adó kötelezettsége alól mentesül az a háziorvos, aki szabályos útnyilvántartást vezet. Továbbá a saját áruk szállítására használt 3,5t alatti kishaszongépjárművek esetében is szükséges az útnyilvántartás a menetlevél digitális helyettesítésére, ha vissza akarják igényelni a 100% dízel- és lízing ÁFA-t.

Habár céges tulajdonban lévő autó esetében nem kötelező az útnyilvántartás vezetése, a kapcsolódó költségek bizonyításához nagyon hasznos lehet, ezért érdemes inkább előrelátónak lenni ebben a kérdésben is.

Dupla cégautóadó és emelkedő üzemanyagárak – mit tehetünk?

Mára egészen nyugodtan szembenézhetünk azzal a ténnyel, hogy az új szabályozások és a változások mellett muszáj megtalálnunk azokat az új utakat, amelyek jobb lehetőségeket biztosítanak. Igaz ez a céges utakra használt járművek esetében is. Sokan a lízingszerződés megváltoztatásában vagy kisebb teljesítményű kocsira történő váltásban próbálnak megoldást találni, de az is felmerülhet, hogy a munkavállaló magánjellegű utazásai kerülnek korlátozás alá.

Érthető, hogy minden cég érdeke optimalizálni a kiadásait a jelenlegi helyzetben, ám a korlátozásoknál van jobb opció, ráadásul a juttatáscsomag megnyirbálása érthetően a dolgozói oldalnak sem fog tetszeni.

Ehelyett a NAV-álló útnyilvántartás segítségével nemcsak a könnyű útnyilvántartás valósul meg, hanem a majdnem teljesen ÁFA-mentes lízing is egy elérhető lehetőséggé válik! Az átalányadózás egyáltalán nem a lehető legjobb opció, érdemes nekiülni és átszámolgatni a helyzetet! Ráadásul a RoadRecord szoftvere segítségével akár havonta 7 perces munkával mindez megvalósítható.

(PR-cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában