Hirdetés

2022.08.05. 12:03

5+1 hiba, amit érdemes elkerülni a gyerekszoba berendezésekor

A gyerekszoba berendezése rendszerint kiemelt szerepet kap egy család életében. Mindegy, hogy újszülöttről, kisiskolásról vagy éppen tinédzserkorú gyermekről van szó, környezete óriási hatást gyakorol személyiségére.

Természetesen az értékrend, az adott prioritások életszakaszonként eltérnek, hiszen kisbabakorban inkább a szülők praktikuma áll a lista első helyén, viszont ahogy növekszik a kis jövevény, egyre fejlettebb is lesz, egyre több külső ingert igényel. Kúszik-mászik, okosodik, fokozatosan nyitottabbá válik a külvilágra, mígnem eljön a nap, amikor kirepül a családi fészekből.

Tehát a gyerekszoba attól a naptól kezdve, hogy gyermekünk birtokba veszi, egészen addig, amíg el nem költözik otthonról, elsődleges helyszín a mindennapjaiban. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, milyenné alakítjuk.

A gyerekszoba berendezésének egyedi szabályai

A gyerekszoba berendezése a többi szobától eltérő szabályokat követ, hiszen az első időkben a biztonság és a funkcionalitás a legfőbb szempontok berendezése szempontjából. Amennyiben hosszú távra tervezünk egy adott ingatlanban, számolnunk kell azzal, hogy a gyerekszoba berendezése legalább három-négy alkalommal változik, ezért érdemes rugalmasan tervezni a kialakítását.

Igazi kihívás egy gyerek szobájának berendezése, hiszen teret kell adnunk az önfeledt szórakozásnak, miközben a biztonságot és a praktikumot is erőteljesen szem előtt tartjuk. Nézzük meg közelebbről, melyek azok a leggyakoribb hibák, amelyeket - habár jó szándékkal, de - elkövetünk gyermekünk szobájának berendezése kapcsán!

Praktikátlan elrendezés, kevés tárolóhely

Rettentően nehéz előre elképzelni, mekkora gondot okoz majd a későbbiekben az állandó pakolászás, és ha a felhalmozott játékoknak nincs megfelelő mennyiségű tárolója, hiszen amikor véget ér a játékidő és el kell pakolni az autókat, babákat és az építőkockákat, akkor rengeteg tárolóhelyre lesz szükségünk.

Erre a célra pedig a különböző dobozok és kosarak a legmegfelelőbbek, amelyek lehetőség szerint rendelkeznek kerekekkel vagy fogantyúkkal, így könnyedén át is lehet őket vinni egyik szobából a másikba. A legfontosabb, hogy a gyerkőcnek ne legyen túl nagy kihívás az összepakolás, épp ezért jók az ilyen dobozok, hiszen ezekbe csak bele kell tenni a játékokat, nem szükséges rendszerezni azokat. Ha úgy vesszük, kedvet csinálunk a pakoláshoz. Tiszta haszon!

Rosszul szervezett világítás, túl kevés fény

Ha egyetlen fényforrást teszük gyermekünk szobájába, hamar szembesülhetünk a ténnyel, hogy ez közel sem elég mindenre. Mivel egy gyerek elég sok időt tölt a szobájában – ott játszik, olvas, tanul és alszik – fontos, hogy ezekhez a tevékenységekhez elegendő fényt biztosítsunk. Ajánlott több kisebb lámpát elhelyezni a szobában, így optikailag tágítani tudjuk a teret, továbbá ténylegesen mindenhova jut fény. A kisebbek ezen kívül sokszor igénylik még, hogy valamilyen éjszakai fénnyel biztosítsuk számukra a komfortérzetet alvás során is.

Rossz szőnyegválasztás 

A gyerekszőnyegeknek sok feltételnek kell megfelelniük, hiszen a legválogatósabb közönség fogja értékelni őket, azaz a gyerekek. Fontos a méret, a gyerekbarát anyaghasználat, a falszínhez illeszkedő szín vagy stílus, valamint a funkcionalitás is. A gyerekeket inspirálhatja egy szőnyeg, így ez kettő-az-egyben játékként is funkcionálhat. Egy autós gyerekszőnyeg például sok kis lurkó álma!

Alacsony biztonság

A gyerekszoba tervezésekor az egyik legfontosabb dolog, hogy odafigyeljünk a biztonságra. Alaposan gondoljuk át, milyen veszélyeket rejthetnek a bútorok: le vannak-e kerekítve az asztal sarkai vagy van-e csúszásgátló a gyerekszőnyeg alatt, el vannak-e rejtve jól a különböző vezetékek, konnektorok. Gyermekünk biztonsága minden esetben a legfontosabb szempont.

Túl kicsi játszóterület 

A legtöbb kisgyerek imád a szobájában játszani. Éppen ezért figyeljünk arra, hogy erre legyen elegendő helye, és ne kelljen kipakolni az egészét szobáját ahhoz, hogy össze tudja állítani a nagyobb méretű játékokat is. Amennyiben méreteiből adódóan nem a legmegfelelőbb a szoba, próbáljuk olyan könnyen mozdítható bútorokkal berendezni, amelyeket szükség esetén egyszerűen és gyorsan el tudunk tenni az útból.

Időszakos dekoráció, falszínek

Nem túl jó döntés a szobát erőteljes színűre festeni, ugyanis a gyerekek ízlése az évek során rengeteget változik, ami akár azt is jelentheti, hogy évente újra kell festenünk. Ezen kívül a rikító színek kicsinyítik a teret, sok gyerkőc nehezen tud megnyugodni az ilyen szobákban. Inkább időtálló és visszafogott, nyugtató hatású árnyalatokat használjunk!

Ezeket a tippeket követve a gyermekünk sokáig olyan szobát tudhat a magáénak, amelyben nemcsak hogy biztonságban van, de jól is érzi magát – idővel pedig úgyis ő maga akarja majd a saját ízlésére formálni ezt a különleges helyiséget!

(PR-cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában