Hirdetés

2022.06.27. 11:18

Útmutató kezdő kisállat tartóknak a nyúlketrec kiválasztásához

Újdonsült nyúlgazdik vagyunk? Akkor bizonyára több kihívással kell szembenéznünk. Halmozzuk az ételeket, a csemegéket és egyéb alapvető szükségleteket, de még meg is kell találni a legjobb otthont az új szőrös barátunkat.

Annyiféle nyúlketrec található a ZebraPets.hu kínálatában, hogy nehéz lehet meghatározni, mit is keresünk valójában. Az alábbi útmutató segítségével viszont megtudhatjuk, milyen funkciókat érdemes figyelembe venni, és ezáltal megkönnyíthetjük a döntést.

Méret

Mint mindenben, itt is először a megfelelő méretet kell meghatároznunk. A ketrecnek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy a nyúl szabadon mozoghasson. Alapszabály, hogy a mérete körülbelül négyszer akkora legyen, mint a kedvencünk. A kisebb fajták számára tehát a 60 x 90 cm az ideális, míg a négy kilónál nehezebb nyulaknak már 76 x 90 cm méretű ketrecre van szükségük.

A nyúl méretén kívül szem előtt kell tartani azt is, hogy mennyi hely van az otthonunkban. Amennyiben bőven rendelkezünk szabad hellyel, fontoljuk meg egy extra nagy beltéri nyúlketrec beszerzését. Ez biztosítja, hogy minden házi kedvencünknek bőven legyen szabad tere játszani és aludni. Ha viszont hely szűkében vagyunk, akkor érdemesebb egy többszintes ketrecet beszerezni, amely nagyobb területet biztosít a nyuszinknak anélkül, hogy több helyet foglalna a lakásban.

Anyag

Ez egy másik fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni a beltéri nyúlketrec kiválasztásakor.

A fém, a műanyag és a fa mind-mind népszerű anyagok. Az ajánlott anyagot pedig a nyúl helye és a kívánt gondozási szint határozza meg. Kültéren a fa a legjobb választás, mivel jobban szigetel, mint a fém vagy a műanyag. Ügyeljünk azonban arra, hogy környezetbarát vízbázisú festékkel festett fát válasszunk!

A fém viszont rendkívül rugalmas, és ellenáll a rágásnak, de huzatos lehet, és alig vagy egyáltalán nem nyújt menedéket a hideg és meleg elől. A műanyag olcsó és könnyen beszerezhető, viszont egyáltalán nem megfelelő kültérre, mivel nem szigetel megfelelően, beltéren azonban igazán  jól működik.

Kell futniuk a nyulaknak?

A nyusziknak sok hely kell a mozgáshoz, ezért válasszunk a nyúlketrec mellé egy kifutót is. Ez lehetővé teszi számára, hogy többet kóboroljon és játsszon, így kinyújthatja a lábát, és elvégezheti az igazán szükséges gyakorlatokat. Azok a nyulak, akiknek több helyük van a rohanásra, tovább élnek és egészségesebbek lesznek.

Hogy jó legyen nyúlnak lenni!

Nyilvánvaló, hogy számos tényezőt figyelembe kell venni annak meghatározásakor, hogy melyik típusú beltéri nyúlketrec ideális a szőrös kiskedvencünknak. Szem előtt kell tartani a magasságukat, a súlyukat és az életkorukat. De a rendelkezésre álló hely nagysága, a ketrec elhelyezkedése, valamint a tartóssága és a költsége is döntő szempont, de persze nem mehetünk el a személyes igényeink mellett sem.

Remélhetőleg ez a cikk hasznosnak bizonyult abban, hogy feltárja mindazokat a tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni egy beltéri nyúlketrec keresésekor.

(PR-cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában