Hirdetés

2022.05.17. 12:58

Legyünk gondos gazdik!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a felelős állattartás. Ha befogadunk egy állatot az otthonunkba, akkor róla megfelelően kell gondoskodnunk élete végéig, mert az állattartás bizony hosszú időn át tartó elköteleződéssel jár.

www.terraplaza.shop

Hirtelen felindulásból semmiképp se hozzunk meg egy ilyen komoly döntést. Akkor vigyünk haza bármilyen állatot, ha azt alaposan megfontoltuk, és meggyőződtünk róla, hogy biztosítani tudjuk számára a szükséges körülményeket.

A megfelelő környezet kialakítása

Még mielőtt hazavisszük az állatot, tüzetesen nézzünk utána, hogy milyen környezetben érzi jól magát, és ennek megfelelően alakítsuk ki az új helyét. Ezt minden állat esetében fontos megtenni még akkor is, ha mostantól egy gekkóval vagy egy teknőssel kívánjuk megosztani az otthonunkat.

Egy ilyen különlegesebb, egzotikus állat tartásához például nagy segítségünkre lehet a terrarisztika világa, amelyből sok mindent megtudhatunk az ideális környezetről, hőmérsékletről, berendezésről az állat számára.

A megfelelő táplálék biztosítása

Nem mindegy, hogy mivel etetjük kis kedvencünket. Mindig ügyeljünk arra, hogy a neki megfelelő táplálékot kapja, és gondoskodjunk a folyadékbevitelről is. Ennek az egyszerű szabálynak a betartásával sokat tehetünk azért, hogy megőrizze egészségét.

A táplálásnál még figyelembe kell venni az állat életkorát, valamint egészségi állapotát is. Más típusú eledel való egy kölyökkorban lévő állatnak, és megint más egy idősebbnek.

Ha olyan állatot fogadunk örökbe, akinek a helyes táplálásával kapcsolatban nincs kellő tudásunk, akkor érdemes informálódni szakembertől vagy szakmai oldalakról. Terráriumi állatok esetében jó szívvel ajánlom erre a TerraPlaza oldalát.

Legyünk tekintettel a mozgásigényükre

Minden állatnak van mozgásigénye, még a halaknak vagy egy hörcsögnek is. Erről is tájékozódjunk még az állat hazavitele előtt. Tudjuk meg, mi az ideális számára, és teremtsük meg neki az ehhez szükséges feltételeket. Hiszen csak akkor fogja jól érezni magát nálunk, ha mozgásában sem korlátozzuk őt.

Figyeljünk az egészségére

Ügyeljünk kisállatunk egészségére, aminek egyik pillére a már fentebb említett megfelelő táplálék kiválasztása, illetve a vitaminbevitelről való gondoskodás. Ha azt észleljük, hogy az állat másképp viselkedik a megszokottnál, esetleg romlik az étvágya vagy levertnek tűnik, akkor vigyük őt állatorvoshoz. Semmiképp se próbálkozzunk mi magunk a gyógykezelésével, mert nem tudhatjuk, hogy mi az, ami inkább árt, mint használ neki.

Kezeljük őt barátként, családtagként

Az állatok is érző lények, akiknek szeretetre és törődésre van szükségük. Társnak, barátnak, családtagnak válasszuk őt, ne pedig egy eszköznek vagy szobadísznek. Gondoskodásra, odafigyelésre vágynak, ahogy mi, emberek is.

Ha ezeket az alapelveket követjük, akkor biztosak lehetünk benne, hogy kedvencünk boldog, kiegyensúlyozott, egészséges életet élhet mellettünk.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában