Hirdetés

2022.03.25. 00:00

Német nemzetiségüket erősítik a döntéseikkel

Az oktatási és nevelési munka Rátka gyermekintézményeiben térségi szinten elismert. Mára kinőtték az óvoda épületét, ezért új építésére nyújtottak be pályázatot.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Tirk Sándorné, Rátka polgármestere és Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. Fotó: PH

Magyarország egyetlen átalakult nemzetiségi önkormányzata a Rátkai Német Nemzetiségi Települési Önkormányzat, ahol egy képviselő-testület látja el a települési és a nemzetiségi feladatokat is. Egyértelmű ezért, hogy minden egyes döntésükkel nemzetiségi létük, identitásuk fenntartásához és megerősítéséhez járulnak hozzá.

 

Pártfogolják a kisebbségeket

 

„Rátka nagyon sok pályázati forráshoz jutott az eltelt tíz év során. Folyamatosan épült, szépült településünk, aminek köszönhetően a lakosság életminősége nagymértékben  javult” – összegezte a polgármester, Tirk Sán­­­dor­né. Mint mondta: a fejlesztéseknél mindig figyelembe vették a községben élők igényeit. „A temető és környezetének felújítása, szabad­időpark kialakítása, a rátkai svábok betelepülésének és a testvértelepülési kapcsolatoknak emléket állító Schwaben-park megépítése csak néhány példa erre, mert még hosszan sorolhatnám, mi minden valósult meg pályázati forrásokból.”

 

„A kormány jelentős pártfogója a Magyarországon élő nemzetiségeknek. Német nemzetiségi létünkből adódóan az elmúlt évek során a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságától nagyon sok támogatást kaptunk nemzetiségi intézményeink, az óvoda, a konyha, a szabadtéri színpad, a sváb hagyományok háza és a templomunk felújítására, hagyományaink ápolására és történelmi múltunk feltárására” – mondta.

 

„Terveink, céljaink mindig voltak és lesznek. Azért, hogy megvalósuljanak, melléjük kell rendelni a forrást. Ebben jelentős szerepet vállal dr. Hörcsik Richárd képviselő úr, akinek a segítsége nélkül nem valósulhattak volna meg a településfejlesztési elképzeléseink. Mindig segítő kezet nyújtott Rátkának” – fogalmazott Tirk Sándorné.

 

A polgármester asszonytól megtudtuk: idén több elnyert pályázatuk kivitelezése indulhat el. A gazdaságélénkítő program keretén belül egy inkubátorház és a Rozmaring vendégudvar kialakítását végzik el, aminek célja a helyi igények kielégítése mellett a turisztikai kínálat bővítése, a helyi és térségi kézműves termékek kínálata. Energetikai felújításnak köszönhetően szépül és újul meg a polgármesteri hivatal, az óvoda, az idősek klubja és az egészségház épülete.

 

Gyermekekből nincs hiány

 

„A gyermekintézményeinkben folyó oktatási és nevelési munka térségi szinten is elismerésnek örvend. Óvodánkban és iskolánkban a gyermekek mintegy fele a környező településekről érkezik. Kinőttük az óvoda épületét, ezért önkormányzatunk új óvoda, bölcsőde építésére nyújtott be pályázatot” – derült ki szavaiból, hogy gyermekből nincs hiány azon a vidéken.

 

A dűlőutak felújítását két pályázatból szeretnék megvalósítani, ezek közül a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács által kiírt pályázat megvalósítása folyamatban van. Egy újabb dűlőútszakaszra pedig a Vidékfejlesztési Program keretén belül nyújtottak be pályázatot. Távolabbi terveik között szerepel a kerékpárút megépítése az új dűlőutak vonalában.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában