Hirdetés

2022.03.25. 00:00

Megéri a falusi turizmusra alapozni

Boldogkőváralja fejlesztéseinek köszönhetően folyamatosan nő a település vonz­ereje, aminek a helyi gazdaságra gyakorolt élénkítő hatása is kézzelfogható.

A legfőbb, térségi hatású vonzerő a megújult boldogkőváraljai vár.

Boldogkő vára idén már helyreállított palotaszárnnyal, megújult lovagteremmel és ciszternaudvarral, korhűen berendezett belső enteriőrökkel várja látogatóit. A várfejlesztés mellett pedig egy turisztikai fogadóépületet is kialakíthattak a Sátoraljaújhely önkormányzatával és a sárospataki Rákóczi Múzeummal közösen megpályázott, „Zempléni és abaúji várak fejlesztése” című projektnek köszönhetően.

 

A legjelentősebb, a térség vonzerejét jelentősen növelő beruházás sikerét fontos helyi fejlesztések egészítették ki. Ezek felsorolását a Magyar Közút Zrt. közreműködésével 1,8 kilométer hosszban felújított vizsolyi bekötőúttal kezdte Zavodni Ferenc, a település polgármestere, mivel ez mind a településen lakókat, mind a várhoz látogató turistákat szolgálja. Hasonló céllal készült a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium programjának támogatásával megvalósult játszópark, valamint a Tóhegy utcában közmunkaprogram keretében kialakított pihenőpark is.

 

Boldogkőváralja a környezettudatos településfejlesztés irányában indult el. Az önkormányzati hivatal épületének tetejére 32 kilowatt teljesítményű napelemes rendszert helyeztek el a Belügyminisztérium támogatásával. Az így termelt áram biztosítja a hivatali helyiségek fűtését, illetve hűtését. Szintén pályázati támogatással vásárolták a kommunális járműként hasznosuló, elektromos meghajtású kisteherautójukat, amely a község mindennapi életében nyújt nélkülözhetetlen segítséget. Emellett energiatakarékos, LED-es közvilágítást kaptak Boldogkőváralja utcái és közterületei. Az energetikai korszerűsítések az önkormányzat rezsiszámlájának jelentős csökkenéséhez is hozzájárulnak – tudtuk meg a polgármestertől.

 

A Magyar Falu Program az orvosi rendelő eszközparkjának megújításához, egy új óvodai játszótér kialakításához, valamint a várhoz vezető 1,2 kilométer hosszúságú bekötőút újraaszfaltozásához járult hozzá.

 

„Fejlesztéseinknek köszönhetően folyamatosan nő Boldogkőváralja turisztikai vonzereje, és ennek a helyi gazdaságra gyakorolt élénkítő hatása is kézzelfogható” – tette egyértelművé Zavodni Ferenc. „Nő az ingatlanok értéke, az emelkedő vendégéjszakaszámok pedig vendégszobák, panziók kialakítására, üzemeltetésére ösztönöznek sok helyben lakót. Megéri falusi turizmusra alapított vállalkozási tevékenységeket végezni, márkázott helyi termékeket előállítani. Úgy érzékelem, ezáltal nő a vidék megtartóereje is.”

 

A fejlesztések pedig nem állnak meg: a Magyar Falu Program segítségével idén tavasszal a József Attila utca, a Malompatak utca és a Petőfi Sándor utca kap új aszfaltburkolatot.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában