Hirdetés

2022.03.25. 00:00

Ma már van jövőképük

Meg kellett találni a település szerepét, mára tele vannak tervekkel, mondta Kardos Endre, Litka polgármestere.

A parókia belseje. Fotó: PH

– Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy sikeres időszak áll mögöttünk – mondta Kardos Endre, Litka polgármestere.

 

A 2019-ben elindult Magyar Falu Program megmozgatta fantáziájukat. Számos terv született, melyek az azóta eltelt időben nagy részben meg is valósultak. Még 2019-ben forrást nyertek a ravatalozó felújítására, 2020-ban egy külterületi út, 2021-ben a régi Parókia épületének felújítására, valamint közterületi karbantartó eszközök beszerzésére. Egy határon átnyúló pályázat keretében új, turisztikai beruházásként egy kilátót építettek a település feletti Szőlőhegyen.

 

Minden évben részt vesznek a közfoglalkoztatási programban, melynek révén például 2021-ben ki tudták cserélni egy önkormányzati ingatlanon a tetőt: szeretnék, ha egyszer tájházzá válna.

 

– A kistelepülések célzott kormányzati támogatásával fontosnak és értékesnek érezzük magunkat. Problémáink, ötleteink mindig meghallgatásra találnak Demeter Zoltánnál, a térség országgyűlési képviselőjénél.

 

– Településünk képe, megítélése lassan átalakul – hangsúlyozta Kardos Endre. – Örömmel látom a Szőlőhegyi Kilátónkhoz tartó autósokat, bicikliseket, túrázókat, a közösségi oldalakon megjelenő képeket, posztokat.

 

Kardos Endre a kilátóban

 

Tele vannak tervekkel, álmokkal

 

A polgármester elárulta, tervezik, hogy a Litkát körülvevő tanyákat – Kellő, Kolompos, János-völgy, Lyubatanya –, ahol korábban sokan éltek, képekkel, tárgyakkal mutatják be egy hagyományos, falusi tornácos házat Hagyományok Házává alakítva.

 

A volt Parókia épülete az 1990-es és 2000-es években elhagyatottá vált, akárcsak a település a rendszerváltást követően. Nem volt jövőképe.

 

– Meg kellett találni a szerepét. A Parókiát a közösségi élet középpontjának szánják, mely turista-pihenőhelyként, vendégházként is áll majd az odalátogatók rendelkezésére. A kilátót tematikus tanösvények céljaként tudja elképzelni. A kilátó körül több kisebb beruházásban gondolkodnak: kemping, erdei mountain bike pálya, napelemes esőbeálló wifilehetőséggel. A vendégházuk felújítása a végéhez közeledik, nyárra várják első vendégeiket. És szeretnék, ha az ide érő közútnak, mint korábban, lenne folytatása, mondta a polgármester.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában