Hirdetés

2022.03.25. 00:00

Közakarat Füzér várának történeti rekonstrukciója

Füzér várának teljes rekonstrukciója a magyar Szent Korona itteni őrzésének 500. évfordulójára, 2026-ra valósulhat meg.

Füzér Vára a Szent Korona őrzés 500 éves évfordulójára, 2026-ra teljesen megújul. Fotó: PH

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Füzér község legjelentősebb fejlesztése az elmúlt időszakban a település fölé magasodó vára helyreállítása volt. A fejlesztési program több évtizedes előkészítése után érkezett el a jelenlegi korhű, történeti fázisába.

 

A beruházást megalapozó tények közül Horváth Jenő, Füzér polgármestere kiemelte többek között a Károlyi grófi birtok várat megóvó rendelkezéseit és az I. világháború utáni kezdeményezést a helyreállítására. A helyiek 1908 óta fogalmazták meg igényüket a rekonstrukcióra, amelyet 1990 óta Füzér község lakói, önkormányzata, a Füzérért Alapítvány és helyi civil szervezetek megerősítettek. Az azóta eltelt több mint három évtizedben lefolytatott régészeti, építészettörténeti és levéltári kutatások alapján elkészült kiviteli tervek és jogerős engedélyek ezt a közakaratot helyezték szakmai és turisztikai alapokra.

 

„A várpalotának a 2016. áprilisi megnyitása óta eltelt időben több mint 400 ezer látogatója volt. A látogatók véleményéről készült reprezentatív felmérés szerint döntő többségük, 91 százalékuk támogatja a helyreállítás befejezését.

 

Számunkra ez egyértelmű jelzés a történeti rekonstrukció folytatására” – tette világossá a település vezetője. Horváth Jenő elárulta: Magyarország Kormányának Füzér várát és a települést érintő kormányhatározatai, valamint az egyeztetés alatt álló Nagy-Milic – Füzér 2021–2030 program támogatása reményeik szerint lehetővé teszi, hogy a 2026. évre, a magyar Szent Korona Füzér várbeli őrzésének 500. évfordulójára a vár teljes helyreállítása megvalósuljon.

 

„Ennek ünnepélyes bejelentése és egy időkapszula elhelyezése a várban március 19-én történik meg” – jelezte.

 

A településen megvalósuló további fejlesztésekről szólva a lakosság életét és a település fenntartását segítő Magyar Falu pályázati beruházásokat említette a polgármester. Köztük az óvoda- és bölcsődefejlesztést, az óvodai játszóudvar és közterületi játszótér megépítését, a külterületi út felújítását, az önkormányzati járdaépítés és felújítás támogatását, valamint erő- és munkagépek beszerzését. A „Füzéri családi, ifjúsági, turisztikai és kulturális közösségi tér kialakítása” elnevezésű pályázat pedig a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Program kiírására került benyújtásra.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában