Hirdetés

2022.03.25. 00:00

Fontos cél a lakosság életének a javítása

A kistelepülések fejlesztésére kiírt programok hosszú távon biztosíthatják Kéked fejlődését, lakosságmegtartó képességét.

Új erő- és munkagépekkel is gyarapították a község munkaeszköz-állományát . Fotó: PH

Kéked a Zempléni-hegység egyik legkisebb s egyik leghangulatosabb Árpád-kori települése. Jelenlegi legfontosabb terveik között a település lakosságmegtartó erejének növelése, a közösségi élet fejlesztése és a lakosság életminőségének javítása szerepel. Feladatuknak és kötelességüknek érzik ugyanakkor, hogy az idős lakosaiknak a méltóságteljes öregkor biztosítása mellett helyük és szerepük legyen a közösség életében – fogalmazta meg Maczega Márton, a település polgármestere.

 

„Az elmúlt időszakban a pandémia ellenére eredményes fejlődések történtek mind a község, mind az itt élők számára – mondta. – Az elsők között említeném a közfoglalkoztatást, ahol célunk az volt, hogy a benne részt vevők hatékony munkát végezzenek. Munkájukkal az önkormányzatot és a településünk lakosságát egyaránt segítsék, egyben elősegítsék a közösség fejlődését.” Nem elhanyagolható az sem – tette hozzá –, hogy a közfoglalkoztásban lévők jobb anyagi körülmények közé kerülnek, az állandó munkavégzés pedig javít a mentális állapotukon is. A rászorulók számára az elmúlt években szociális élelmiszercsomagokat és tüzelőanyagot biztosítottak. Utóbbira a tavalyi évben is sikeres pályázatuk adott lehetőséget.

 

A falu konyhakerti és kisállattartási szociális földprogramja 2020-ban részesült támogatásban, míg tavaly az eredményes Családi Porta­programmal tudtak hozzájárulni a benne aktívan részt vevők életminőségének javításához.

 

„A Magyar Falu Program keretében még két támogatási igényünk részesült pozitív elbírálásban, a faluház fűtés-korszerűsítése és a közterület karbantartását szolgáló eszköz beszerzése” – mondta a polgármester, aki büszke arra, hogy az önkormányzat a sikeres pályázatának köszönhetően új erő- és munkagépekkel tudta gyarapítani a község munkaeszköz-állományát.

 

A polgármester Kéked fejlődését a Magyar Falu Program és a Tokaj-Zemplén Fejlesztési Program pályázataiban látja biztosítottnak. Az előbbihez idén járdaépítési és felújítási támogatásért, az önkormányzati tulajdonú épületállomány bővítéséért, valamint falugondnoki busz beszerzésének támogatásáért pályáznak. A Tokaj-Zemplén Fejlesztési Program segítségével pedig a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítését, valamint – egyedi támogatási kérelem alapján – a község belterületén egy közösségi és szabadtéri rekreációs célokat is szolgáló közpark kialakítását szeretnék megvalósítani.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában