Hirdetés

2022.03.25. 00:00

A jövő záloga a sikeres együttműködés

A fennállásának 750 éves évfordulóját ünnepelő Telkibánya nagy álma egy, az aranybányászatot bemutató turisztikai attrakció.

Telkibánya fejlesztéseivel a turizmust erősíti. Fotó: PH

Telkibánya az egyetlen, határainkon belül maradt település, amelynek a területén aranyat bányásztak egykor. Ma a történelmi múlt és a gazdag természeti környezet találkozása az, ami miatt rajta van a turisztikai térképen. A község polgármestere, Szabó Zoltán szerint az idegenforgalmi törekvésük kibontakoztatását is segíti a térség országgyűlési képviselője, Dr. Hörcsik Richárd. Az elképzeléseik megvalósításának fontos közreműködői a településen működő civil egyesületek és egyházak, és minden falujáért tenni akaró ember.

 

„A Magyar Falu Programban az Abaújvárra vezető önkormányzati út egy részén sikerült az aszfaltozott burkolatot kijavítanunk, közösségi célokat szolgáló lakóházat vásároltunk, a falugondnokibusz-pályázat támogatásának köszönhetően pedig beindíthattuk a falugondnoki szolgálatot. Megvalósíthattuk az óvoda felújítását, kialakíthattunk két szolgálati lakást és megépíthettünk egy közterületi játszóteret” – sorolta a polgármester.

 

Telkibánya fejlesztéseivel a turizmust erősíti. Fotó: PH

 

Az elmúlt évek egyik legnagyobb és a legtöbb embert érintő beruházása a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése volt. A település főútjának egy hosszabb szakasza rendezett árokrendszert, egységes kapubejárókat és vízlevezető rendszert kapott, 2020–2021-ben pedig patakátjárók, gázlók újultak meg.

 

„A közmunkaprogram keretein belül a hosszú távú foglalkoztatás működik a településen, amely nagy segítség zöldterületeink, épületeink, táborhelyeink karbantartásában, környezetünk tisztaságának fenntartásában.”

 

A turizmust erősíti az Aba Greenway elnevezésű, határon átnyúló projekt keretében tavaly megépült kerékpárút, amely Telkibányáról indulva Abaújvárt, a szlovákiai területeken Kenyhecet és Perényt, majd visszatérve Hidasnémetit köti össze.

 

„Bízunk abban, hogy idén sikerül elkezdenünk az önkormányzat által üzemeltetett ifjúsági tábornak nevezett üdülőhely egyik szálláshelyének a kivitelezését. A turisztikai beruházást a Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Program támogatja. A tervek szerint egy 64 férőhelyes apartmanos, a mai kor követelményeinek megfelelő szálláshely épülhet fel” – tudtuk meg Szabó Zoltántól. „Nagy álmunk, hogy megvalósuljon a Telkibánya közigazgatási területén lévő elhagyott aranybányák feltárása, látogathatóvá tétele. Ennek célja, hogy létrejöjjön egy, az aranybányászat bemutatását szolgáló turisztikai attrakció. Ezzel a beruházással egy újabb kinccsel gazdagodhatna az abaúj-zempléni térség.”

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában