Hirdetés

2022.03.25. 00:00

A helyi értéket kínálják Gömörszőlősön

Érezhetően népességmegtartó erő lett mára az erőre kapó hazai turizmusból a településen.

É. Kovács Judit polgármester

A völgyek közt megbúvó apró, alig nyolcvan lelket számláló gömöri falu és határa mezőgazdasági termelésre nemigen alkalmas, az utóbbi évtizedben erőre kapó hazai turizmus számára viszont vonzó adottságokkal rendelkezik – világította meg a település helyzetét É. Kovács Judit polgármester. Gömörszőlős muzeális gyűjteményei, képzőművészeti galériája, utcáinak hagyományos építészeti arculata, a településen áthaladó országos kéktúra útvonala mind a turizmust szolgálja. Ez mára már népességmegtartó erő, általa a falu lélekszáma stabilizálódott. Az utóbbi évek pályázati forrásaiból a településen olyan fejlesztéseket sikerült megvalósítani, amelyek a helyi emberek igényeit is szolgálják, életminőségét javítják, és a turizmust is segítik.
 

Fejlesztések sora
 

„Amire leginkább büszkék vagyunk: a múzeumkertben TOP-pályázati forrásból megépült a turisztikai látogatóközpont, a Szíves fogadó, ami a helybeliek számára is hiánypótló, sokoldalúan hasznosítható közösségi helyszínné vált. Ugyanezen forrásból kívül-belül megújult a régi vegyesbolt épülete, ami hosszú bezárt időszak után hangulatos kávézóterasszal kiegészülve újra boltként működik. A Gömöri Termékbolt nem csupán a helyiek alapszükségletét elégíti ki, hanem különleges ízvilágú kézműves élelmiszereket, szendvicseket, szörpöket és egyéb prémiumtermékeket is kínál a betérő vendégek számára” – emelte ki a polgármester.
 

Szíves fogadó

„Az utóbbi években a falu több helyszínén is építkezések folytak. Megépült egy vendégház az Aktív Magyarország program támogatási keretéből az Ökológiai Intézet portáján. Megújultak a falu közösségi és magánszálláshelyei, Magyar Falu pályázati programból az egykori egyházi iskola műemléki épülete, amely ma képzőművészeti galéria. Elkészült az Euro­horse lovastúra-útvonal gömörszőlősi pihenőbázisa. Erre az évre húzódott át a református templom tetőfelújítása, több kisebb Magyar Falu Program-támogatás megvalósítása, így a ravatalozó tetőfelújítása, a polgármesteri hivatal külső felújítása, a bel- és külterületi útjaink megújítása. Ezek a fejlesztések együttesen erősítik a falu jó hírnevét, életképességét, a fiatalok számára is vonzóvá teszik a falut, a vidéki életformát.”
A tervek közül említést érdemlő szándék, hogy a közösségi terek élettel teliek legyenek, így különféle családi, közösségi, kulturális és turisztikai programok szervezését helyezik előtérbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában