Jubileumi év után folytatódik a növekedés

2022.02.24. 09:46

A Jabil példája mutatja, milyen komoly gazdasági erővel rendelkezik megyénk

A térség és a dél-borsodi iparváros vonzóbbá tétele a fiatalok számára, valamint a munkaerő megtartásának szükségessége is előkerült a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamara (BOKIK) vezetőinek a Jabil tiszaújvárosi gyárában tett látogatása során.

Az amerikai nagyvállalat tiszaújvárosi gyára és a BOKIK között az együttműködés a tavalyi év második felében vált szorosabbá. A Jabil előkelő helyen szerepel a kamara által is támogatott TOP 100 kiadványban, amely a megye legjobban teljesítő vállalatait veszi számba. A NAV megyei igazgatóságának 2020. évi adatai alapján a Jabil volt Borsod-Abaúj-Zemplén megye második legnagyobb foglalkoztatója. Tavaly novemberben pedig – a Kamara Napján – a tiszaújvárosi gyár kapta meg a BOKIK „Kiemelkedő Gazdálkodó Szervezete” elismerést. A díj odaítélésének egyik apropója az volt, hogy a gyár jubileumi évet zárt: 20 éve nyújtanak stabil jövőt és biztos megélhetést a Tiszaújvárosban és a környező településeken élő családok jelentős részének.

 

A BOKIK ügyvezetése a közelmúltban kihelyezett ülésen ismerkedett meg a Jabil egyedülálló gyártási technológiájával és kapacitásával, amellyel világmárkákat szolgál ki az autóipar, a telekommunikáció, az adattárolás, az ipari mérnöki és egészségügyi szolgáltatások területén.

 

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke lapunknak kiemelte: mindig öröm látni, hogy milyen komoly gazdasági potenciállal rendelkeznek megyénk vállalatai, esetünkben a Jabil, amelynek termékei megtalálhatók a világ szinte minden pontján.

 

„Ez a látogatás is megmutatta, gyakran nem is tudjuk, hogy egy minden nap használt eszköz, amely a mai modern világunkban már az életünk része – mint például az adattárolók, kamerák, mobil telefonok, személygépkocsik elektromos töltői, napelemek, vagy lélegeztető gépek – a megyénkben készülnek, itt kerülnek le a gyártósorokról – mondta Bihall Tamás. – A nagyvállalatok világcégekkel állnak kapcsolatban, folyamatosan fejlesztenek, innovatív megoldásokat alkalmaznak, és az Ipar 4.0 olyan lehetőségeit kínálják, amelyek inspirálók, vonzók lehetnek a fiatal mérnökök számára.”

 

Az Észak-Magyarország kérdésére a Jabil tiszaújvárosi gyárának vezetői elmondták, a megbeszélésen szó volt többek között az energiaárak alakulásáról, a szakképzett munkaerő iránti megnövekedett keresletről, valamint a megye megtartóerejének növeléséről. Ez utóbbi a cégeknek, a településeknek és a kamarának is érdeke, mondhatni, közös felelősség.

 

A Jabil egyike a megye legnagyobb foglalkoztatóinak, közel 4000 fő dolgozik a tiszaújvárosi gyárban. A vállalat elkötelezett abban, hogy helyi partnerekkel és szervezetekkel dolgozzon, és hogy társadalmi felelősségvállalási programján keresztül támogassa a környező településeket is. A közelmúltban lépett érvénybe a vállalaton belül az a kezdeményezés, hogy egy fizetett szabadnapot biztosítanak a dolgozóknak, ha helyi szervezetnél végeznek önkéntes munkát.

 

(A borítóképen: Üzemlátogatás a tiszaújvárosi gyárban. Fotó: BOKIK)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában