Hirdetés

2022.01.19. 13:07

Milyen téli gumit kell venni Toyota Yarisra?

A Toyota Yaris az egyik legjobb választás, ha valakinek olyan autóra van szüksége, ami kompakt és soha nem hagyja cserben. Ez a modell kapta a XXI. század legmegbízhatóbb autója címet a német autóklubtól.

Mindamellett, hogy a Yaris olyan kocsi, amire lehet számítani, jó ár/érték aránnyal rendelkezik. Bár a legfrissebb modellnek kicsit felszaladt az ára, csakúgy, mint a többi új autónak, a használt piacon nagyon jó állapotnak örvendő Yarisokat lehet kifogni.

 

Persze abból, hogy a Yaris megbízható, még nem következik az, hogy a téli hidegben ne kellene téli gumikkal felszerelni ezt a modellt.

 

Számít, milyen gumi van az autón

 

Néhányan úgy gondolkodnak, hogy nem számít, milyen gumi van az autón. Van, aki úgy érvel, hogy ha az ember csak a városban használja az autóját, akkor nincs olyan nagy jelentősége a dolognak, hogy mindig az évszaknak megfelelő abroncsot szerelje fel az autójára.

 

Ez azonban hibás gondolat, amely több sebből vérzik. Ha lehull a hó, akkor nem tudnak a közutasok minden utat egyszerre letakarítani. Eleinte csak a főbb útvonalakról tudják lekotorni a havat, ha pedig mellékutcákba is be kell menni az embernek, akkor nyári gumikon az igencsak problémás lehet.

 

7 Celsius-fok alatt a nyári gumik menettulajdonságai már nem olyan jók, mint a fölött. A gumitesztek tanulságai alapján akár 50%-kal is megnőhet a fékútja az autóknak, ha télen nyári gumikkal közlekedik az ember, és ez alól a Toyota Yaris sem kivétel. Gondolj bele, ha 1,5-szer nagyobb távolság kell ahhoz, hogy állóra fékezd a kocsid, akkor elképzelhető, hogy nem fogsz tudni megúszni egy balesetet, ami lehet, hogy be sem következik. Nem érdemes kockáztatni!

 

Jó tanácsok arra az esetre, ha téli gumit választanál

 

Ha teheted, érdemes új téli gumikat vásárolnod. Akár a netről is rendelhetsz gumikat a Yarisodhoz, a lényeg, hogy megbízható forrásból tedd azt. Kiváltképp igaz ez, ha használt abroncsokat enged csak meg a pénztárcád.

 

Ebben az esetben ügyelj arra, hogy legyen lehetőséged ellenőrizni a gumi profilmélységét. A 4 milliméter alatti profilmélységű gumik már nem kellően biztonságosak, noha törvényileg a határ 1,6 milliméternél van meghúzva. Ausztriában szigorúbbak e tekintetben, mint idehaza, ott éppen 4 milliméter az az érték, amivel még átengednek a határon, annál alacsonyabb profilmélységű gumival visszafordíthatnak.

 

Télen ügyelj arra, hogy a nyárihoz képest 0,2 barral jobban fújd fel a gumikat. A hideg levegő lényegében sűrűbb, ez az oka annak, hogy a hideg hónapokban jobban fel kell fújni az abroncsokat.

 

Milyen méretű gumit kell venni?

 

A kompatibilitás fontos kérdés. A neten számos kereső van, amivel megállapíthatod azt, hogy milyen méretű gumira van szükséged.

 

Négy különböző generációjú Toyota Yaris létezik. A Yarisokat az alapján sorolják a megfelelő generációba, hogy mikor gyártották. A negyedik generáció 2020-ban vette kezdetét. A gumikeresőbe be kell írnod ezt, valamint azt, hogy milyen motorral van felszerelve az autód. A forgalmi engedélyben minden adatot megtalálsz ahhoz, hogy a megfelelő gumit tudd kiválasztani!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában