hirdetés

2021.12.02. 14:24

Odafigyelnek a környezetre

Teljesen megújul Sajóvámos egészség – ügyi ellátórendszere.

Hogyan sikerült visszarendeződni a pandémia után, hogyan alakult a település élete az idén? – kérdeztük Váradi Lajost, Sajóvámos polgármesterét.

Elmondhatjuk azt, hogy a világjárvány nemcsak egy időszakon keresztül kísérte az életünket, hanem évről évre megkeseríti a mindennapjainkat. Nagy feladat elé állította a társadalom minden csoportját s minden szegmensét. A nyár beköszöntével tudtunk már tartani önkormányzati rendezvényeket. Sajnos még nem olyan mennyiségben és minőségben, mint amelyekhez hozzászokhattak a településen élő emberek. Augusztus 20-i ünnepséget tartottunk Falunappal egybekötve, Szüreti Felvonulást, húszéves népdalkörünk születésnapi Dalos Találkozóját, Idősek Napi Ünnepséget, illetve ünnepélyes projektátadó rendezvényeket.

Az év végéhez közeledve látható, hogy az ünnepi hangulat idén sem lesz szokványos, ez vonatkozik mind az adventi gyertyagyújtásra, mind a gyermekek Mikulás-napi ünnepségére, de valamilyen formában mindenképpen meg fogjuk ezeket tartani.

A közösségerősítésére milyen hatással volt ez az időszak?

A járvány megtanított minket arra, hogy vigyázzunk egymásra s főleg családtagjainkra, hiszen láthatott mindenki közvetlen környezetében szomorú sorsokat. Itt köszönöm meg a helyi közösségek aktív szereplőinek: civil szervezeteknek, egyesületeknek, egyházi felekezeteknek, közintézményeknek az együtt gondolkodást, az együttműködést.

Milyen fejlesztések kezdődtek el az idén, melyek folytatódnak jövőre is?

Az évben sikerült átadnunk a sporttelepünk második ütemű felújítását, lehetőséget biztosítva ezzel az amatőr sportolóknak és a lakosságnak, hogy színvonalasabb körülmények között sportolhasson.

Elkezdődött a polgármesteri hivatal felújítása, mely mind az itt dolgozóknak, mind az ügyeiket itt intéző állampolgároknak komfortosabb ügyintézést és munkakörülményeket fog biztosítani. 2022. év elején fog megkezdődni az orvosi szolgálati lakás belső felújítása, s ennek befejeztével teljesen megújul egészségügyi ellátórendszerünk. Szintén 2022 nyarán a Kincses Sziget Óvoda fog egy energetikai felújításon átesni, illetve a Kossuth Közösségi Ház tetőterének felújítása is elkezdődik. Szintén 2022-ben a közel húszéves Falu – buszunkat is le tudjuk majd cserélni sportegyesületünk civil alapos pályázatának köszönhetően. Felelős állattartás keretein belül tudtunk a lakosság segítségére sietni ebek és macskák (házi kedvenceink) ivartalanításával. Településünk környezetére mindig is nagyban odafigyeltünk a zöldterület-gondozás tekintetében. Az évben ennek két egyedi módját érdemes megemlíteni: 100 gyümölcsfát ültettünk azzal a céllal, hogy ennek későbbi termését a közétkeztetésben és gyermekétkeztetésben tudjuk felhasználni. Illetve a település külterületén található közel 100 faeperfából álló fasor, mely több mint 150 éves, és ezeket idén a lakosok örökbe fogadhatták, s minden örökbefogadónak van egy saját fája, melynek környezetét gondozhatja, gyümölcsét pedig élvezheti. A köz – foglalkoztatás keretein belül két nagyon fontos dolgot szeretnék kiemelni, az egyik a hatalmas területű temető kitisztítása halottak napja ünnepére, illetve karácsony közeledtével a díszkivilágításunk bővítése, mely remélem, hogy sok falubelinek és a településen átutazónak fog örömet okozni.

Melyek a fejlődési irányok, amelyekből a legnagyobb potenciál lehet a jövőt illetően?

Idén év végén megjelentek a 2021–2027-es uniós ciklus TOP Plusz önkormányzatokat érintő felhívásai, a Magyar Falu Program kiírásai, illetve a Vidékfejlesztési pályázatok, melyeket minél nagyobb számban szeretnék kihasználni Sajóvámos település tekintetében. Ezeknek a programoknak az előkészítése, feltérképezése megkezdődött, Demeter Zoltán országgyűlési képviselővel egyeztetve meghatároztuk a fő irányvonalakat, s bízunk benne, hogy ezek meg is fognak valósulni. Fő irányvonalak ebben a Kossuth Közösségi Ház komplex energetikai felújítása, kerékpárosbarát fejlesztések megvalósítása térségi szinten, illetve külterületi utak lehetőség szerinti felújítása és természetesen minden olyan pályázati lehetőség, ami reális lehet a település szempontjából.

Melyek a legfontosabb közösségi programok az idén, és mit terveznek a jövő évre?

A programok tervezésében nagyon nehéz az önkormányzatok helyzete a romló egészségügyi statisztikák tükrében, természetesen szeretnénk visszatérni a 2021 előtti Sajóvámosra jellemző rendezvényekben gazdag és pezsgő kulturális élethez. Bár egy nehéz 2021-es éven vagyunk túl, ennek ellenére a település felfelé ívelő fejlődési pályáját tovább tudtuk folytatni, köszönet ezért mindenkinek, aki ehhez hozzátett, de szeretném kiemelni Demeter Zoltánt, a térség országgyűlési képviselőjét és Magyarország Kormányát, akiknek a segítsége nélkül ezeket az eredményeket nem sikerült volna elérni.

Sajóvámos minden lakosának, az önkormányzat kötelékébe tartozó minden dolgozónak és a képviselő-testület tagjainak áldott, békés karácsonyi ünnepeket, sikerekben gazdag boldog új évet kívánok!

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában