Hirdetés

2021.12.20. 10:55

Miskolc - egy csodás kis ékszerdoboz Magyarország északkeleti részén

Egykor a középkori királyok kedvenc domboldali városa volt. Hosszú történelmét tüzek, árvizek, halálos járványok és brutális inváziók tarkították.

Forrás: holnapiidojaras.hu

Aztán kitört a második világháború, és mint megannyi európai ipari várost, ezt is erősen bombázták a háború második felében. 

 

Amikor pedig egy évtizeddel később a kommunista ideológiák beköszöntöttek, Magyarország nehéziparának egyik fellegvára lett.

 

Ám az ipari hírnéven túl Miskolc rengeteget tud nyújtani a kíváncsi utazónak. Ha érdekel minket a történelem, a zene, a képzőművészet és az építészeti emlékek, esetleg szeretünk túrázni, vagy biciklizni az erdőben, illetve ha szeretjük az extrém sportokat, netán szívesen keresünk fel barlangfürdőket, akkor Miskolc a mi városunk.

 

A Szinva-patak átszeli a belvárost, meghitt hangulatot teremtve a mellette fekvő tereken, teraszokon. A városképet az Avas-hegy uralja, lejtőin több száz borház és pince található. A tetején lévő kilátóból pedig Miskolc és környéke tárul elénk. A városban számos történelmi és kulturális érték rejtőzik. A régió leggazdagabb magyar festészeti gyűjteménye a Herman Ottó Múzeum Képcsarnokában található, míg Magyarország legnagyobb ásványtani gyűjteménye a Pannon-tenger Múzeumban. A görög ortodox templom 16 méter magas ikonosztáza pedig Magyarország legszebb és Közép-Európa legnagyobb képfala.

 

 

Mikor érdemes idelátogatni?

 

A miskolci látogatásunk ideális időpontja májustól szeptemberig tart, ekkor még viszonylag kellemes a hőmérséklet és kevés a csapadék. 

 

Ha a város sokévi átlag havi középhőmérsékleteit összevetjük, akkor nyugodtan elmondható, hogy a leghidegebb hónap a január, míg a legmelegebb a július. Csapadék tekintetében az évi átlag mennyiség körülbelül 593 mm. Általában január és februárban hullik a legkevesebb, míg júniusban a legtöbb. 

 

Évente körülbelül 1944 órát süt a nap, de ez csak egy saccolt mennyiség, mivel a mért adatok eddig minden évben mást mutattak. Természetesen a legtöbb napsütést a nyár folyamán tapasztalhatjuk meg - ez körülbelül havi 230-250 órát jelent. Míg november és január között a legkevesebbet - cirka 40-60 órát. Ha mégis úgy döntünk, hogy mostanában szeretnénk oda utazni, akkor mindenképpen érdemes tájékozódni arról, hogy milyen is lesz a holnapi időjárás Miskolcon. Így nem érhet minket semmilyen meglepetés. 

 

Csomagolási lista téli utazáshoz

 

Ha azon tűnődünk, hogy mit csomagoljunk a hideg időre, a válasz sok-sok réteget! Ugyanis egy nehéz kabát helyett több réteg becsomagolásával alkalmazkodhatunk a változó időjárási viszonyokhoz, és még a csomagok is könnyebbek lesznek.

 

A megfelelő rétegezés része egy póló, egy könnyű, de meleg, hosszú ujjú felső, valamint egy kabát. Ha nagyon hideg van, akkor a nadrág alá hordható még egy termikus leggings is, ami még az alvásnál is hasznos lehet. 

 

Legutolsó sorban pedig ügyeljünk arra, hogy vastag zoknit, gyapjúsapkát, sálat és kesztyűt is csomagoljunk, mivel ezek nem foglalnak sok helyet, de ha cudarabbra fordulna az idő, akkor nagy segítséget jelenthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában