hirdetés

2021.11.12. 13:03

Vajon Te mennyire ismered a Holdat?

A fejünk felett éjjelente világító égitest, a Hold sokakat inspirált már. Írókat, festőket, zeneszerzőket és minket is. Ugyan fehér égitestünk egy csodálatosan szép pontja égboltunknak, kínosan keveset tudunk róla. Nagyon sok hamis információ terjed az emberek között, amiket persze, ha eleget ismételgetnek, egyre többen kezdenek elhinni. Így lehetséges az is például, hogy nagyon sokan azt gondolják, hogy a hatalmas égitestünknek saját fénye van.

Forrás: nextfullmoon.org

A következőkben néhány tényt és érdekességet szeretnénk eléd tárni, ha szeretnél ma is kicsit okosabbá válni a Holddal kapcsolatban, tarts velünk!

A mi kedvenc népi hiedelmeink

Mielőtt a fontos információkat osztanánk meg veled, előbb lássunk néhány, mai fejjel már egészen mókásnak tűnő hiedelmet!

Nagyanyáink és az ő nagyszüleik még hittek a következőkben:

  • A Hold fénye megfiatalít, megszépít: az ég éke sajnos nem képes segíteni, ha a fénye alatt fürdőzöl, sőt a hajad hullása sem áll majd meg csak azért, mert teliholdkor 28 naponként vágsz belőle.
  • A holdtölte befolyásolja, hogy hány gyerek születik, illetve a megfogant csemete nemét. Azonban ma már egy egyszerű statisztikára pillantva láthatjuk, ez is csupán egy téveszme.
  • Vannak azonban olyan hiedelmek is, amelyeknek van igazságtartalma, ám a magyarázatot itt sem a bolygók állásában kell keresni. Ilyen például a holfényben való teregetés. Tény, hogy fehérebbek lesznek a ruhák, amelyeket így teregetsz ki, ám ez a harmat leheletnyi mennyiségében rejlő oxigéntartalom miatt képes a patyolat tiszta ágyneműt, terítőt, blúzt, inget még világosabbá tenni.

    A Hold árnyékos oldala és a fázisai

    Nagyon sok téves információ kering az emberekben fehér égitestünk arcairól. Ilyen például az árnyékos vagy sötét oldal kérdése is. A Hold mindig ugyanazt az arcát mutatja a Föld felé, hiszen keringési ideje megegyezik a miénkkel. Maga az égitest nem bocsát ki magából fényt sem, hiszen a Napnak köszönheti, hogy fényben úszhat éjszakánként.

    Miért nem látjuk mégis telinek mindig a Holdat, mikor felnézünk az égre? Mert a Nap sugarai ciklikusan máshogy világítják meg.

    Ha kíváncsi vagy, épp melyik fázisában tart a Hold, a NextFullMoon.org oldalán megnézheted! Náluk mindig megtudhatod, hogy mikor lesz telihold, vagy épp mikor látható holdfogyatkozás!

    Tévhitnek tűnik, de igaz!

    Említettünk már néhány népi hiedelmet fentebb, ám van egy, amely nem hangzik túl valóságosnak, mégis az. A Hold képes befolyásolni, hogy milyen lesz a horgászás! A halászok már évezredek óta akkor mennek ki a tavakra, folyókra, amikor a legkerekebb arcát mutatja felénk a nagy bolygó, ilyenkor ugyanis zizeg az élet a víz alatt.

    Ha szeretnél elmenni horgászni egyedül, a barátokkal vagy a rokonokkal, előbb mindenképp nézz fel egy olyan oldalra, mint a NextFullMoon.org, hogy biztosra mehess; lesz kapás.

    (PR cikk)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában