hirdetés

2021.08.30. 10:03

Sikeresen újraindult az élet

Egy jól működő településen szükséges az ott élők lelki egyensúlyának biztosítása is.

Aktívak a kenézlői lakosok

– Úgy gondolom, hogy mint minden településnek, nehéz volt az újra indulás a pandémia után. A mindennapi feladatokon túl tekintettel kellett lennünk a településen élők és dolgozók problémáira, veszteségeire, gyászára. Próbáltunk minden területen a maximumot nyújtani. Azt gondoltuk, hogy azon túl, hogy ellátjuk feladatainkat, a közösségi élet újraindítása az elsődleges célunk, hiszen ahhoz, hogy egy jól működő települést tudhassunk magunkénak, szükséges az itt élők lelki egyensúlyának biztosítása is – fejtette ki Horváth Ferenc, Kenézlő polgármestere.

Törődni az emberekkel

– A Covid–19-járvány idején fontosnak tartottuk, hogy a községben élők ne maradjanak egyedül, így a személyes találkozások ellensúlyozására sok online formában megvalósítható programot szerveztünk számukra, instrukciókat adtunk az online oktatásban részt vevő gyerekek szabadidejének hasznos eltöltésére, és a bezártság során jelentkező stressz kezelésére, a családok együtt hasznosan tölthették idejüket. Március 15-én nem tudtunk közösen megemlékezni a márciusi hősökre, de felhívás alapján a lakosok ablakaikat feldíszíthették maguk által készített nemzeti szimbólumokkal. A közös húsvéti készülődés hagyományának megteremtése sikeres volt. Az otthonokban elkészített, akasztóval ellátott húsvéti tojások, tárgyak díszítették a település központjában lévő fát. A költészet napjára online versmondással készültek a településen élők. A Madarak és Fák Napja alkalmából meghirdetett rajzpályázatra egyéni és csoportos alkotások érkeztek. Szavazni online formában és papíralapon lehetett. Figyelemre méltó eleme ennek a programnak, hogy az idősek csak azért akartak az online tér alapvető használatával megismerkedni, hogy szavazni tudjanak.

Rendhagyó ballagás

Május elsejére esett volna a középiskolások ballagása, melyet a járvány miatt 2021-ben sem lehetett megtartani. A település lakói azonban együttműködésbe kezdtek. Kiválasztásra került egy dal, melyet külön a fiatalok és külön az idősek próbák alkalmával tanultak énekelni. Az ovisok erre a dalra készített tánckoreográfiával készültek. A három produkció összevágásából készült el a meglepetésdal, mely az önkormányzat oldalán került megosztásra. A lakók azonban olyan aktívnak mutatkoztak, hogy nemcsak egy emléket, hanem kézzel fogható, tárgyiasult meglepetést is készítettek. A 10 középiskolás ugyanazt az ajándékcsomagot kapta a képzeletbeli ballagás napjának reggelén, mely a település lakóinak kézzel készített termékeiből állt. Kenézlő és Zalkod községek együtt hozták létre a Kenézlői Komatál Közösséget. A két település összefogásának célja az volt, hogy az alacsony lakosságszámú Zalkod is bekapcsolódhasson a Nemzeti Művelődési Intézet programjába, mely az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, együttműködve a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Népfőiskola Alapítvánnyal és a Nagycsaládosok Országos Egyesületével indult el.

Közös célok

– Bár lerágott csontnak tűnik, de továbbra is szívünkön viseljük a Kenézlő és Balsa közötti Tisza-híd újraépítését. „Együtt erő vagyunk…!” címmel baráti összejövetelt tartottunk Kenézlőn, ahol meghívott vendégeink Bánné Dr. Gál Boglárka, a Megyei Közgyűlés elnök asszonya, Dr. Vinnai Győző, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és Dr. Hörcsik Richárd, Borsod Abaúj-Zemplén megyei képviselők, valamint Balsa, Gávavencsellő, Györgytarló, Viss, Zalkod polgármesterei voltak. Számba vettük közös dolgainkat, átbeszéltük az előttünk álló feladatokat. A korlátozások feloldását követően figyelemmel kísértük a térségünkben megvalósuló turizmust, és megerősített minket abban, hogy ez irányba is érdemes a jövőt terveznünk.

Kerékpáros turisták

Naponta több kerékpároscsoport biciklizett a Tokaj–Sárospatak–Kenézlő útvonalon, ahol híd és kerékpárút hiányában a balsai kompon tudtak csak átkelni, hogy Nyíregyházáig az ott már kiépített bicikliúton folytassák túrájukat. Több csoport érkezett Budapestről és a Dunántúlról is, naponta küldték a fényképeket a kompon történő átkelésről, és kérdeztek a híd újjáépítésének az elkezdéséről. Sajnos erre választ még mi sem tudunk adni…

Többet pályáznak

– 2020-ban megnövekedett a benyújtott pályázatok száma. A 2020. évi Magyar Falu Program-pályázat keretében a Közösségi tér ki-/átalakítás és foglakoztatás 2020 pályázati felhívásban a Kenézlői Faluházban található vendégszobák egy részének felújítására támogatási összeget használhat fel az önkormányzat. 100%-os támogatottság mellett a közösségi épület külső és belső tereinek felújítása várható. A Vidékfejlesztési Program keretén belül 100 százalék támogatási intenzitású projektet valósíthat meg a község. A Vidékfejlesztési Program keretén belül a Térségi, települési identitás, valamint a helyi értékek megőrzése (rendezvény) című felhívás alapján az önkormányzat vissza nem térítendő támogatásra lett jogosult. A fejlesztés megvalósulásával javulhat a falunapokon nyújtott szolgáltatások színvonala, ezáltal a közösségi élet feltételei is kedvezőbbek lesznek.

Szent István szobor

A Magyar Falu Program keretében meghirdetett Önkormányzati tulajdonban lévő út- és hídépítés/felújítás pályázati kiírásra benyújtott pályázat pozitív elbírálása során elnyert összeget belterületi utak felújítására használhatjuk fel. A Magyar Falu Program keretében meghirdetett Óvodai sportterem, tornaszoba fejlesztése pályázati kiírásra benyújtott pályázat keretén belül elnyert támogatási összeg megakadályozza a település aktív, gyermekes családjainak elvándorlását, hiszen helyben, városi színvonalú nevelési intézménybe járathatják gyermekeiket. A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális- és eszköz fejlesztése felhívásra benyújtott pályázat pozitív elbírálása során elnyert támogatás lehetőséget nyújt arra, hogy új helyi piac kiépítésével ösztönözze a helyi termékek előállítását és értékesítését, összekapcsolva akár a falusi gasztroturizmus kiépítésével. Magyarország Kormányának köszönhetően, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és állami közfeladatot ellátó Nemzeti Művelődési Intézet lebonyolításában megvalósuló támogatás keretében lehetőség nyílik az ötezer fő vagy ez alatti lakosság számú települési önkormányzatok számára rendezvényeik megvalósítására a Magyar Falu Program keretében, melyre természetesen Kenézlő is pályázik.

Újraindult az élet

– A korlátozások feloldása után a település – ahogy az ország is – a közösségi élet újraindítására helyezte a hangsúlyt. Mind a fiatalok, mind az idősek számára programokat szerveztünk, melyeket nemcsak a település lakói, de a szomszéd település lakosai is szeretettel fogadtak. Elindultak az idősek klubjának heti rendszerességű találkozásai, a fiatalok könyvtári kézműves-foglalkozásai, koncerteket szerveztünk az óvodásoknak, iskolásoknak, valamint nótadélelőttöt a felnőtt lakosságnak. Ezekre a programokra szívesen jöttek a lakosok, hiszen már mindenki vágyott a „szabadságra”, a kötetlen beszélgetésekre, az együttlétre. – 2021. július 8-án a község lakói a védettségi igazolvánnyal látogatható „Közösségépítő Kultúránk” programsorozat részeként Lakitelekre kirándultak. A kenézlői lakcímmel rendelkező gyerekek a hivatal jóvoltából ellátogathattak a Sárospataki Végardó Fürdőbe, ahol egész napos fürdőzésen vehettek részt, ebédet és fagyit kaptak a gyerekek és a kísérők. Augusztus 6-án cirkusz érkezett a településre, az előadást minden kenézlői lakos ingyen nézhette végig. Megemlékeztünk államalapításunk ünnepéről, ahol a fiatalok és idősek egyaránt szerepeltek, mindhárom egyházi képviselő részvételével kenyérszentelés és áldás történt. A Polgármesteri Hivatal jóvoltából minden az ünnepségen részt vevő és szereplő egy megszentelt és megáldott cipót vehetett át, így több mint 100 kenyér került kiosztásra. Az időseket támogattuk a Tarcalra szervezett kirándulás megvalósításában, ahol az Áldó Krisztus-szoborhoz juthattak el. – Több programra is készülünk még ebben az évben, bízunk benne, hogy a Covid–19 várható negyedik hulláma miatt nem kerül sor újabb korlátozásokra, és meg tudjuk tartani őket. 2021. szeptember 11-ére tervezzük a Falunapot, jelenleg szervezés alatt áll. Szeptemberben az Ars Sacra programhoz kapcsolódva egyházi események régi fényképeiből származó kiállítást tervezünk a községi templomban. Természetesen készülünk a nemzeti ünnepekkel kapcsolatos megemlékezésekre, valamint a Kenézlői Adventi Készülődés 4 Hétvégén eseménysorozatra, mely ebben az évben még színesebb és sokrétűbb lesz – ismertette a település első embere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában