Ózd hírei

2019.01.24. 12:11

Rövidesen átadják az ózdi piacot

Ózd – Négyszáz millió forintból újították fel a belvárosban található létesítményt.

Ózd – Négyszáz millió forintból újították fel a belvárosban található létesítményt.

Lassan a végéhez közeledik Ózdon a Városi Piac rekonstrukciója. Az önkormányzat nagyságrendileg 400 millió forintot nyert pályázati forrásból arra, hogy a létesítményt modernizálja. A kivitelezés befejeződött, tart a műszaki átvételek időszaka, ezzel párhuzamosan pedig az árusítóhelyek bérbeadása is folyamatos. A városban régi igényként merült fel a beruházás, hiszen az emberek által közkedvelt piacon évtizedek óta nem történt érdemi munka, előrelépés.

Az eddigieknél sokkal kulturáltabb körülményeket sikerül teremteni.

Elavult volt

A zöldség-gyümölcsös rész rendkívül elavult állapotban volt: nem tartozott hozzá vizesblokk, fedett résszel sem rendelkezett, sőt, az út is töredezetté vált. A Piaccsarnokon kívülre szorult őstermelők mostoha körülmények között árulhatták a portékáikat, ennek az új „placcok” kialakításával a közeljövőben vége lesz.

– Az eddigieknél sokkal kulturáltabb körülményeket sikerül teremteni – fogalmazott a projekttel kapcsolatban Janiczak Dávid, Ózd polgármestere. – A zöldséges és a ruhaárusok részéről is volt eleinte ellenérzés, mert nem tudták elképzelni, milyen lesz az új közeg. Szerencsére a vélemények ezzel kapcsolatban alaposan megváltoztak, amit az is egyértelműen bizonyít, hogy az Ózdinvest Kft. pár hét alatt az összes üzlethelyiséget megpályáztatta, és ki is adta. Az árusító asztalok száma pedig elképzelhető, hogy még kevés is lesz. Jelenleg a létesítmény esetében az engedélyeztetési folyamat zajlik. Ennek függvényében március elején-közepén vehetik birtokba az új piacot az árusok és a vásárlók.

A Távhő is nyert

A pályázat keretében új zöldfelületeket is kialakítanak, valamint a terület nyilvános WC-jét is felújítják, akadálymentesítik. Ózddal kapcsolatban részben ehhez a területhez kapcsolódik egy másik komoly fejlesztés, amelyet a helyi Távhő Kft. nyert el. A cég két felhíváson is sikerrel szerepelt, közel 800 millió forint értékben valósíthatnak meg fejlesztéseket. Egyrészt a piac területén, a föld fölött lévő csatornát fektethetik a földbe, másrészt 27 hőközpontot kívánnak a közeljövőben szétválasztani. Ez azt jelenti, minden épület külön rendszerrel rendelkezne. Az erőműben pedig két nagy teljesítményű gőzkazánt is átalakíthatnak meleg vizessé, amelyet tartalékként használna a cég. A kivitelezés megkezdéséhez már csak a Nemzeti Fejlesztési Programiroda jóváhagyása szükséges.

ÉM-ME


[related-post post_id="4115532"]

[related-post post_id="4071429"]

[related-post post_id="4039816"]

[related-post post_id="4038532"]

[related-post post_id="3996391"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!