Ózd hírei

2018.02.02. 16:32

Égi pályákon játszik már a világválogatott

Ózd - Marosi Istvánt hétfőn 12.30-tól kísérik utolsó útjára Ózdon, a Gyári temetőben.

Ózd - Marosi Istvánt hétfőn 12.30-tól kísérik utolsó útjára Ózdon, a Gyári temetőben.

Csodáltuk a játékát, meghajoltunk a tudása előtt, tiszteltük mindazt, amit az életében elért. Itt élt köztünk, Ő volt Ózd és a megye világválogatottja. Marosi Pista! Nekünk, a fiatalabb korosztálynak Pista Bácsi! Kortársai hosszú órákon keresztül mesélték, mekkora zseni volt, amikor rálépett a 40×20-as pályára. Voltak ajánlatai, ám ő mindig hű maradt az Ózdi Kohász fekete-fehér szereléséhez. Aktív pályafutása után dolgozott edzőként, a sportegyesület elnökeként, de vezette a megye kézilabdás életét, a Magyar Kézilabda Szövetségben pedig az Etikai Bizottságot. Imádta a családját, a kézilabdát, és nagyon szeretett vadászni. Marosi István 2018. január 31-én elhunyt.

Sikerekkel és elismerésekkel teli élete 1944. április 5-én kezdődött Ózdon, idén lett volna 74 esztendős. Nyolcadikos általános iskolásként vette először a kezébe a kézilabdát, gimnazistaként viszont már együtt készült az Ózdi Kohász felnőttegyüttesével. Technikai tudásával hamar kiemelkedett az NB I/B-ből, a másodosztály legjobbjának választották, majd meghívást kapott a válogatott összetartására is.

Marosi István a nemzeti csapatban 1963-ban mutatkozott be, a pozsonyi találkozón a mieink a csehszlovákokkal csaptak össze. Ezután több mint egy évtizeden keresztül stabil helye volt a legjobbak között, a férfiválogatottban 140 hivatalos mérkőzésen képviselte hazánk színeit. 1966-ban az év kézilabdázójának választották, 1972-ben pedig ott volt a müncheni olimpián, ahol a magyar csapat a nyolcadikként zárt.

Pályafutása során három világbajnokságon képviselhette hazánkat, 1964-ben csehszlovákiai, 1967-ben a svédországi, 1970-ben pedig a franciaországi tornán szerepelt. A svéd vb-n 29 találatával holtversenyben a gólkirályi címet is elhódította. 1968-ban a hazai bajnokságban is Marosi István szerezte a legtöbb gólt, ezekben az években pályafutása csúcsán volt, a világ egyik legjobbjaként tartották számon. 1968-ban a Csehszlovák Kézilabda Szövetség fennállásának ötvenedik évfordulójára rendezett mérkőzésen a világválogatott szerelését is magára ölthette.

Marosi István 30 évesen vonult vissza az aktív játéktól, ezután edzőként, az Ózdi Kohász SE elnökeként, és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kézilabda Szövetség elnökeként dolgozott szeretett sportágáért. 2009-ben Ózd díszpolgárává választották, majd az Ózdi Kézilabda Clubnál alelnökként dolgozott. Tavaly januárban a tiszteletére rendezett ÓAM-Ózdi KC – Magyarország B Válogatott gálamérkőzéssel nevezték el róla a Városi Sportcsarnokot. A létesítményben decemberben járt utoljára, amikor a Mezőkövesd elleni rangadót tekintette meg. Elégedetten állhatott fel állandó helyéről, hiszen a csapat jó játékkal nyert. Talán ez az utolsó, szép emlék is megmaradt benne szeretett sportjáról, klubjáról.

Sikeres, győztes típus volt. A város, az egyesület és valamennyi kézilabdabarát büszke lehet az elért eredményeire. Odafent biztos, hogy keres gyorsan egy kézilabdapályát, és sokaknak megmutatja majd azt az indulócselt, amit egykoron a világon csak Ő tudott!

Pista Bácsi! Nyugodjon Békében!


[related-post post_id="3754241"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!