Ózd hírei

2018.01.16. 19:41

Tervezik az új mentőállomást Ózdon

Ózd - Az Almási Balogh Pál kórház területén alakíthatják ki Ózdon a mentők új telephelyét.

Ózd - Az Almási Balogh Pál kórház területén alakíthatják ki Ózdon a mentők új telephelyét.

Az Almási Balogh Pál Kórházban megkezdett fejlesztések tovább folytatódhatnak, hiszen néhány nappal ezelőtt látott napvilágot, hogy több más várossal egyetemben, Ózdon is új mentőállomást építenek. Az elmúlt években, több mint 2 milliárd forintos beruházásból húzták fel az új reumaszárnyat, emellett pedig az egészségügyi intézményben számos uniós pályázatot bonyolítottak le sikeresen. A közelmúltban a Magyar Közlönyben megjelent, hogy hazánkban 21 mentőállomás megépítésének előkészítése kezdődhet el, amelyre a kormány 266 millió forintot szán. Ebből az összegből Ózdra tízmillió forint jut, amelynek fedeznie kell a tervezési költségeket.

A mi esetünkben már nagyon időszerű ez a fejlesztés.” Dr. Bélteczki János

Több lehetséges helyszín

– Számunkra ez egyértelműen örömhír – fogalmazott dr. Bélteczki János, az Almási Balogh Pál Kórház főigazgatója. – Nyilván olyan városokban készítik elő a mentőállomások építését, ahol ez rövidesen meg is valósulhat. A mi esetünkben már nagyon időszerű ez a fejlesztés, hiszen a mentők Alkotmány úti telephelye rendkívül szűkös, elavult, egyáltalán nem felel meg a kor követelményeinek. Arra egyelőre nem tudok pontos választ adni, hogy hol lesz az új állomás. Mi azt szeretnénk, ha a kórház területén belül valósulhatna meg az építkezés, ezzel ugyanis tovább folytathatnánk a korábban megkezdett tömbösítést. Több lehetséges alternatíva felmerült, a szakemberekkel közösen döntünk majd a végső helyéről. Sok speciális szempontot mérlegelni kell, de azon leszünk, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk meg ezzel a beruházással kapcsolatban.

Dr. Bélteczki János hozzátette: a jelenlegi mentőállomás felújítása nem célszerű, mert a meglévő épület elbontása után egy teljesen újat kellene felhúzni a helyére. Szakmai szempontból is indokolt, hogy a „központból” induljanak az autók a külső helyszínekre, így ugyanis a kapcsolattartás, a kommunikáció is javulhat a mentők és a kórházban dolgozó orvosok, egészségügyi személyzet között.

Tavaszra kész tervek

– Hosszú évek után egy megvalósuló álom küszöbén állunk – mondta Riz Gábor országgyűlési képviselő. – A mentősök többször is elmondták, hogy szakmailag nem megfelelő, ha az állomásuk a kórháztól messze helyezkedik el. Testközelben kell lenni egymáshoz, hiszen a gyógyító munka így lehet a leghatékonyabb. Amikor a kormány a szakma bevonásával mérlegelte, hogy hová kell új mentőállomás, Ózd az elsők között szerepelt. A kormánydöntés után megkezdődik a tervezés, ezután derül ki, hogy mekkora beruházásról beszélhetünk. A típustervek és a helyi adottságok összehangolása után ez több száz millió forinttól akár milliárdos nagyságrend is lehet. Május közepére már tisztán láthatunk ebben a kérdésben, az viszont szinte bizonyos, hogy idén még a kivitelezés is megkezdődik. Ez egy nagyon fontos hiánypótlás, hiszen az emberélettől nincs drágább, a mentőállomás áthelyezése pedig ebből a szempontból létkérdés.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!