Ózd hírei

2017.02.11. 16:44

Elbontják, vagy megmarad az ózdi Rom-színpad?

Ózd - Továbbra is bizonytalan a sorsa az ózdi Rombauer Színpadnak.

Ózd - Továbbra is bizonytalan a sorsa az ózdi Rombauer Színpadnak.

Az utóbbi napokban ismét felerősödtek a Rombauer Rom-színpad esetleges elbontásáról szóló hírek, események. Az egykori Ózdi Kohászati Üzemek, jelenleg az Ózdi Ipari Park Kft. területén található építmény a vasgyár egyik utolsó jelképének számít, ami érzelmi szempontból sokat jelent a város lakosságának. Emellett éveken keresztül a Jazzparádé egyik hangulatos, kiemelt helyszínének számított, mindaddig, amíg a hatóságok életveszélyesnek nem nyilvánították.

Összefogás kell

Azóta a Rom-színpad üresen áll, közvetlen a MaNDA-beruházás keretében felújított erőmű és a fúvógépház épületének közelségében. Bő két évvel ezelőtt látott napvilágot, hogy az esetleges felújítás helyett a tulajdonos el akarja bontani a vasmonstrumot. Akkor az önkormányzat kérte az intézkedés elhalasztását, a térség országgyűlési képviselője pedig ugyanezzel a szándékkal nyílt levél formájában fordult a cég képviselőjéhez. Most azonban ismét napirendre került a téma, ténylegesen veszélybe került a Rombauer Színpad.

Információink szerint a benne található értékesíthető vasanyag több tízmillió forintot ér, a felújítás és az állagmegőrzéssel kapcsolatban viszont a szakemberek eltérő összegekről beszélnek.

A Rom-színpad ötletgazdája évekkel ezelőtt Dancsok Tamás volt: a helyi vállalkozó gondolta úgy, hogy a kultúrán keresztül lehet megőrizni a vasgyártás egyik kiemelt helyszínét. Sokáig működött a dolog, de most már második éve, hogy a hatóságok – balesetvédelmi szempontból – nem engedélyezik a jazzkoncertek megtartását.

– A tulajdonos, a város és a kormányzat dönt majd ebben a kérdésben, én csak kívülállóként figyelhetem, hogy miként alakul a sorsa – tette hozzá Dancsok Tamás. – Nagyon bízom benne, hogy sikerül közös nevezőre jutni, és megtalálni azt a forrást, amivel a bontást el lehet kerülni. A Rom-színpadon megtartott koncertek idején nagyon sok régi kohász könnyes szemmel jött oda hozzám, hogy van miért visszatérnie erre a helyszínre. Remélem, hogy a későbbiekben is lehetőségük nyílik erre.

Levették napirendről

A képviselő-testület legutóbbi ülésén is szó volt a Rom-színpad sorsáról. Előzetesen egy előterjesztést tárgyaltak, ami a térkövek felszedéséről szólt, ám hosszas egyeztetés után levették napirendről. Az önkormányzat még 2012-ben döntött úgy, hogy 8 millió forintból kulturáltabbá teszik az építmény előtti területet, hogy a koncertekre érkező vendégeknek ne a poros talajon kelljen az előadásokat nézni, hallgatni. A városi vagyonnak számító köveket egyelőre a helyükön hagyják, bízva abban, hogy sikerül megmentetni az építményt.

Ezzel kapcsolatban Janiczak Dávid polgármester azzal a kéréssel fordult Földi Jenőhöz, az Ózdi Ipari Park Kft. vezetőjéhez, hogy a műemlék jellegű területen található építmény elbontását ne kezdje meg.

Ezzel párhuzamosan az ózdi polgármester levélben kérte Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselőjét, hogy próbáljon meg kormányzati támogatást szerezni erre a célra.

Janiczak Dávid közösségi oldalán úgy nyilatkozott: 2016-ban a tulajdonos 70 millió forintot kért az épületért és a területért a várostól, de az önkormányzatnak nem áll rendelkezésre szabad forrás, így ezt az összeget nem tudja előteremteni.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!