Ózd hírei

2016.09.27. 10:39

Külsős alpolgármester Ózdon

Ózd - A Városi Múzeum vezetője, Farkas Péter Barnabás csatlakozott az ózdi városvezetéshez.

Ózd - A Városi Múzeum vezetője, Farkas Péter Barnabás csatlakozott az ózdi városvezetéshez.

A második alpolgármesteri posztra olyan embert kerestek, aki már bizonyított, városi szinten eredményeket tett lesz az asztalra, és a képességeit tekintve alkalmas a feladatra – kezdte a napirend tárgyalásakor Janiczak Dávid polgármester, aki hozzátette: országos szinten egyáltalán nem ritka eset, hogy egy Ózdhoz hasonló méretű településen ketten töltik be ezt a pozíciót. Az észak-borsodi városban egyébként az előző ciklust leszámítva szinte mindig két alpolgármester tevékenykedett, most ismét ez a helyzet állt elő.

A posztra olyan embert kerestünk, aki már bizonyított. Janiczak Dávid

Nem a személy, az elv

Vitális István független – korábbi Fideszes – képviselő hozzászólásában kétszer is aláhúzta, hogy egyáltalán nem a jelölt személyét kifogásolja, ugyanakkor a kinevezés kapcsán óriási tévedésekbe keveredik a város vezetése. Mint mondta: számtalan csúsztatással, tévedéssel van tele az előterjesztés, amelyben az szerepel, hogy Farkas Péter Barnabás kinevezése nem jelent többletterhet a költségvetés számára. Vitális István ugyanakkor kiemelte: a megadott bér és költségtérítés alapján 2017. év végéig az új alpolgármester alsó hangon nyolcmillió forintba kerül majd. Akkor, amikor az önkormányzatnak egyre kevesebb feladatot kell ellátnia, semmi nem indokolja az appa­rátus bővítését.

Fürjes Pál, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hozzátette: iskolák, intézmények kerültek el a várostól, az utóbbi időben jelentősen megkurtították a feladatellátást, amire Janiczak Dávid néhány nappal ezelőtt, egy országos televíziós műsorban hívta fel a nézők figyelmét. Ezzel ellentmond a mostani előterjesztés, ezért a korábbi polgármester arra enged következtetni, hogy Farkas Péter Barnabás esetében politikai „bevezetésről” van szó.

Törvény írja elő

Az új ózdi alpolgármester juttatásaival kapcsolatban dr. Almási Csaba jegyző a testület előtt elmondta: 2016-ban a havi díjazása 498.320 forint, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatnak bruttó 2 millió forintjába kerül az esztendő hátralévő részében. Az önkormányzatokra vonatkozó törvény egyébként szabályozza mindezt, a hivatalban lévő polgármester bérének a 70–90 százalékát kaphatja az alpolgármester. Janiczak Dávid megjegyezte: ebben az esetben Farkas Péter Barnabás részére a minimumot határozták meg.

Az új ózdi alpolgármester megválasztásáról titkos formában szavaztak: 8 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett fogadták el az előterjesztést. Farkas Péter Barnabás ezután rögtön esküt is tett, a jövőben Fidrus Péterrel közösen töltik be ezt a pozíciót az ózdi önkormányzaton belül.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!