Diplomácia

2024.07.02. 08:00

Az európai békéről tárgyal Orbán Viktor Kijevben (videó)

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Kijevben 2024. július 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is 

– közölte a sajtófőnök.

A Hír TV-nek Dunda György kárpátaljai tudósító számolt be a legfrissebb eseményekről. Mint mondta: Magyarország átvette az Európai Tanács soros elnöki tisztségét és ebben a csomagban Ukrajna fontos helyet tölt be. Orbán Viktor miniszterelnök a békekeresésnek a fontosságára felhívta már a figyelmet korábban is.

Ezért nyilván ez is megköveteli azt, hogy Volodimir Zelenszkijjel is egyeztessen a békekeresés reményében

– húzta alá Dunda.

Hozzátette, hogy egyre több olyan interjút jelentetnek meg, amelyben Zelenszkij a kompromisszum kereséséről beszél.

Soros elnökség Magyarországon

A magyar miniszterelnök hétfőn hivatalosan is átvette az Európai Tanács soros elnökségét a következő hat hónapra. 

A magyar program hét fő prioritást nevezett meg, amelyek között szerepel egy új európai versenyképességi megállapodás elfogadása, az európai védelmi politika megerősítése, egy következetes és érdemeken alapuló bővítési politika, az illegális migráció megfékezése, a kohéziós politika jövőjének alakítása, gazdálkodó-orientált uniós agrárpolitika, valamint a demográfiai kihívások kezelése. Ezek elérése érdekében Magyarország a formális és informális tanácsi üléseket, projekteket, konferenciákat fog szervezni, és hazánkba invitálhatja az EU vezetőségét. 

Oroszország is reagált Orbán Viktor kijevi látogatására

„A Kremlnek nincsenek elvárásai Orbán Viktor kijevi látogatásával kapcsolatban” – ezt mondta újságíróknak Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár.

„Nem várunk el semmit, ez egyértelmű, hogy Magyarországnak, amely ebben az időszakban lett az EU soros elnöke, természetesen teljesítenie kell a feladatait” – mondta Peszkov. Hozzátette: Orbán Viktor magyar miniszterelnök tudja, hogyan kell nagyon határozottan megvédeni országa érdekeit.

Az eredeti cikk ITT olvasható!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában