Adaptive Hussars 23

2023.11.16. 23:13

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a megújuló tüzérséghez keresünk fiatalokat (videó)

A tüzérség megújításához keresünk fiatalokat az Embert a vasra! kampány következő állomásán - jelentette be a honvédelmi miniszter az új magyar tüzérség alappilléreként hadrendbe állított PZH 2000-es, 150 milliméteres önjáró lövegek csütörtöki éleslövészetén.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond az Embert a vasra! kampány bakonykúti állomásán, az új magyar tüzérség alappilléreként hadrendbe állított PZH 2000-es, 150 milliméteres önjáró lövegek éleslövészetén 2023. november 16-án, az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat idején

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Magyar Honvédség központi gyakorlóterén, Bakonykútiban nagyon fontos mérföldkőnek nevezte a kampányt, hiszen "a magyar tüzérképesség, mint olyan, teljesen leépült". Azt mondta, hogy a lövegeket "elkótyavetyélték", használhatatlanná váltak, megszűntek, és volt olyan pillanat a közelmúlt történetében, amikor a Magyar Honvédség és ezen keresztül az ország nem rendelkezett semmilyen tüzérképességgel.

A tárcavezető kiemelte: az orosz-ukrán háború tapasztalata szerint a harcterek meghatározó ereje a tüzérség, így feltétlenül szükséges volt, hogy ezt a képességet megújítsák a magyar haderőben. Ennek eszköztárát jelentik a PZH 2000-es, rendkívül modern, német gyártmányú, önjáró lövegek, amelyek megfelelő használatához keresnek fiatalokat - tette hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf felidézte, hogy toborzási kampányuk első részében a hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Gránátos zászlóaljába kerestek fiatal magyar katonákat, az oda érkező Lynx páncélozott harcjárművek üzemeltetésére. Ekkor hirdették meg, hogy 737 ezer forint bruttó illetményért tud őrvezetői szinten belépni a seregbe egy arra alkalmas magyar fiatal - mondta.

A miniszter közölte, hogy ugyanazokkal a feltételekkel, a program folytatásában a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár tüzérosztályába keresnek magyar fiatalokat, nekik a PZH 2000-es önjáró lövegek üzemeltetése lesz a feladatuk. Jelezte, hogy a bevonulás időpontja február 12. lesz, ekkor a frissen toborzottak kiválasztása, egészségügyi felmérése, fizikai állapotfelmérése, pszichológiai elbeszélgetés, majd az alapkiképzés zajlik majd, ezt követően kerülnek a tüzérosztály állományába.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az Adaptive Hussars 23 hadgyakorlattal kapcsolatban kifejtette: a héten teljes részletességében kibontakozott a hadgyakorlat, "megmozdult a magyar hadsereg", a magyar haderő minden szegletében szolgálatot teljesítő katonáknak pedig egy elképzelt helyzetben vizsgázniuk kellett. Megjegyezte, hogy a tanulságok levonásához még korán van, hiszen annak része volt a PZH 2000-es, 150 milliméteres önjáró lövegek éleslövészete is.

Fotó: Horváth Sztaniszláv / Forrás: honvedelem.hu

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke arról beszélt, hogy a magyar katonák hírneve világszerte kiváló, felkészültek, fegyelmezettek, szakmájuk csúcsán állnak. Kitartásuk - a hozzá kapott támogatással együtt - elhozta ezt a napot, amikor a világ egyik legkorszerűbb tüzérségi eszközét rendszerbe állítják.

"Büszkék lehetünk a katonáinkra, készen áll a Magyar Honvédség arra, hogy megvédje hazáját" - fogalmazott, hozzátéve: a Magyar Honvédség "sebességet váltott".

Magyar-olasz éleslövészetet tartottak Hajdúhadházon

Éleslövészetet tartottak az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái, valamint ejtőernyős olasz katonák szerdán Hajdúhadházon az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton - írta csütörtökön a honvedelem.hu.

A lapnak nyilatkozva Schuh Dávid százados, a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport harcvezetője elmondta: az éleslövészeten magyar BTR és olasz IVECO típusú harcjárművekkel gyakorolták a védelmi és előkészítési fázisokat. A gyakorlaton a katonák a Carl Gustaf páncéltörőt is használták.

"Olasz részről a nyíregyházi repülőtéren ejtőernyős ugrást végrehajtó állomány csatlakozott az éleslövészethez. Ők is nagyon jó lehetőségnek tartják, hogy a NATO kötelékében együttműködünk, és felkészülünk az esetleges közös feladat-végrehajtásra" - fogalmazott a százados, hozzátéve, hogy az olasz és a magyar kiképzési rendszer sok elemében megegyezik, amely megalapozza a sikeres együttműködést.

Repülőműveleti feladatokat is végeznek Sármelléken

Sikeresen áttelepült Sármellékre, a Hévíz-Balaton Repülőtérre az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt állománya az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat keretén belül - közölte csütörtökön a honvedelem.hu.

A tájékoztatás szerint a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ által meghatározott repülőműveleti, a szárazföldi erőket támogató, valamint járőrözési, konvojkísérési és légi harc feladatokat végeznek majd.

Forrás: honvedelem.hu

Azt is közölték, hogy az ideiglenes táborban a kecskeméti honvédek az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred katonáival, valamint tizenegy honvéd tisztjelölttel együtt kezdték meg a szolgálatot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában