Állatok világnapja

2023.10.04. 17:13

Miniszterelnök: minden nap vigyázzunk kedvenceinkre! (videó)

A magyar kormány kiemelten kezeli az állatjólétet és az állatvédelmet - hangsúlyozta a kormányszóvivő szerdán az állatok világnapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésében. A jeles nap kapcsán a miniszterelnök is megosztot egy bejegyzést közösségi oldalán.

MW

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalára feltöltött videóban emlékeztetett: a kormány 2021 februárjában állatvédelmi online felmérést indított Közös ügyünk az állatvédelem címmel, amelynek során több mint negyedmillióan mondták el véleményüket. Hozzátette: a kabinet azóta több intézkedést is hozott az ügyben, így ivartalanítási programokat támogat több mint 500 millió forintos keretösszeggel, továbbá több mint 100 millió forinttal segítette az állatvédő civil szervezetek munkáját is.

Ne csak ma, minden nap vigyázzunk kedvenceinkre! – kérte közösségi oldalán a kormányfő:

A kormányszóvivő kiemelte a Nemzeti Állatvédelmi Tanács megalakulását és azt is, hogy a hazai állatvédelem történetében először az Állatorvostudományi Egyetem kezdeményezésére állatvédelmi kódexet írtak alá állami, tudományos és civil szervezetek képviselői.

Emellett megjelent a kóbor állat rendelet, amely részletesen szabályozza az ebrendészeti telepek feladatkörét és ellenőrzését - folytatta. 

Az egyes büntetőjogi törvények módosításával szigorúbban büntetik az állatkínzást, 

továbbá az eltiltás az állattartástól bekerült a közigazgatási szankciók nyilvántartásába. Utóbbiba az állatvédelmi hatóság is betekinthet.

A videóban Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos azt hangsúlyozta: a ma gyermeke a jövő állattartója, ezért szervezték meg idén is az Állatvédelmi Témahetet, amire már több mint 230 ezer gyermek regisztrált és 1800 oktatási intézmény kapcsolódott be.

Akkor tudunk sikeresek lenni az állatvédelem területén, ha összefogunk

 - tette hozzá a kormánybiztos, aki szerint fontos felhívni a figyelmet a felelős állattartásra.

Első alkalommal adták át az állatvédelmi szakmai díjakat az Állatok világnapja alkalmából

Az év állatvédő állatorvosa, jogásza, állatkerti szakembere, civile és közéleti személyisége kategóriában tíz díjazott vehetett át elismerést szerdán Budapesten, az Igazságügyi Minisztériumban.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter a díjátadó előtt tartott beszédében elmondta, hogy a kormány komolyan veszi az állatvédelmet, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az állatvédelemnek külön kormánybiztosa lett, Ovádi Péter személyében, aki elkötelezett ezen a területen.

Hozzátette: Az állatvédelem érdekében az elmúlt időszakban sok szabály változott, 2021-ben módosították a Büntető Törvénykönyvet, ami  komoly szemléletváltást is jelent a büntetőjog területén.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormánynak kiemelten fontos az állatvédelem területén dolgozó szervezetek támogatása. Példaként említette, hogy a tavalyi évben 500 millió forinttal 187 szervezet támogatására volt lehetőség.

Kitért arra, hogy az állatvédelem nagy társadalmi felelősségvállalást és társadalmi együttműködést feltételez. Előre lépésként említette a tavaly megrendezett Állatvédelmi Témahetet, amelyen a gyerekeket játékos tanulással ösztönözték az állatvédelemre. Tavaly 132 ezer gyerek vett részt az eseményen, idén már 220 ezer gyereket várnak a témahétre.

A törvényi szabályozás és a támogatás egyaránt fontos, de elkötelezett emberek nélkül ezen a területen nem lehet előre jutni. A jogalkotás száraz, így mindezt emberközelivé kell tennünk. Ehhez az összefogás mellett szemléletformálásra van szükség - hangsúlyozta a miniszter.

Hozzátette: még legalább tíz-tizenöt évnek kell eltelnie ahhoz, hogy látványos eredménye legyen az állatvédelem területén végzett munkának.

Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos köszöntőjében arról beszélt, hogy az egész társadalom nyitott arra, hogy az állatvédelem ügye magasabb szintre kerüljön és nagyon fontos, hogy elkötelezett emberek dolgozzanak ezen a területen.

Példaként említette az állatorvosokat, a jogászokat, az állatkerti szakembereket és azokat a civil szervezeteket, amelyek harminc éve életben tartják az állatvédelmet, valamint méltatta azokat az ismert embereket is, akik felelősséget vállalva, közvetítő szerepet töltenek be a médiumokban.

SÓS Endre; OVÁDI Péter; NAGY Csilla
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelõs kormánybiztos és Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elnöke az állatvédelmi szakmai díjak kitüntetettjeivel az átadóünnepségen az Igazságügyi Minisztériumban 2023. október 4-én
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elnöke elmondta, hogy az idén februárban létrehozott alapítvány az Állatok világnapja alkalmából és hagyományteremtő szándékkal hozta létre az állatvédelmi szakmai díjat.

Kiemelte, hogy az alapítvány tevékenységének középpontjában a hosszú távú, fenntartható állatvédelem kialakítása áll, amelyben az emberek védelme, az állatok számára a stabil környezet megteremtése és a gazdasági szempont is egyaránt fontos. Az alapítvány az állatvédelem társadalmi, szakmai és tudományos presztízsét szeretné megteremteni Magyarországon - hangsúlyozta az elnök.

Mint mondta, ennek elismeréseként az állatvédelem területén végzett több évtizedes kiemelkedő munkáért adják át az elismeréseket.

Az év állatvédő állatorvosa díjat Fodor Kinga, az Állatorvostudományi Egyetem Laborállat-tudományi és Állatvédelmi Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense, valamint Tóth Szabina egzotikus szakállatorvos, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ tanszéki állatorvosa vehette át.

Az év állatvédő jogásza elismerésben Paulovics Anita tanszékvezető egyetemi tanár és Nagy Csilla állatvédelmi szakjogász részesült.

Az év állatvédő állatkerti szakembere díjat kapott Sós Endre címzetes egyetemi docens, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa, valamint Schütz Éva egzotikus szakállatorvos, a Magyar Magánállatkertek Országos Egyesületének alelnöke.

Az év civil állatvédője elismerésben részesült Müller Roxána a 2017-ben alakult Bársonytalp a Cicákért Zala Egyesület vezetője, valamint Némedi Edina, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány önkéntese.

Az év állatvédő közéleti személyisége díjat vehette át Benkő Andrea, a Kossuth rádió riportere, közéleti- és portréműsorok, tudományos magazinműsorok szerkesztője, műsorvezetője, a Herman Ottó Országos Állat-és Természetvédő Egyesület elnökségi tagja, valamint Istenes László műsorvezető, médiaszemélyiség.

A díjazottak az oklevél mellett egy Herendi porcelánvázát kapnak, illetve minden díjazott felajánlhat 100 kilogramm tápadományt egy civil állatvédő szervezetnek a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában