Káosz és zűrzavar

2023.05.07. 08:00

Szélsőséges akciók jellemzik a radikális klímatüntetők megmozdulásait

A Just Stop Oil nevű, fosszilis energiahordozók ellen tiltakozó csoport az elmúlt hónapokban szélsőséges megmozdulásairól vált hírhedtté. Arról azonban már kevesen tudnak, hogy kik állnak a klímatüntetők mögött.

A Just Stop Oil környezetvédő csoport aktivistája az asztalra felugorva narancssárga port szór szét a sznúker-világbajnokságon játszott Robert Milkins-Joe Perry mérkőzés közben a sheffieldi Crucible Színházban 2023. április 17-én

Forrás: MTI/AP/PA

Fotó: Mike Egerton

Megbénította a brit főváros közlekedését hétfőn a Just Stop Oil nevű csoport, amikor több helyszínen is felvonultak, hogy a fosszilis energiahordozók használata ellen tiltakozzanak, az Extinction Rebellion (XR) nevű szélsőséges klímavédő szervezet aktivistáival karöltve.

Londoni rendőrök őrizetbe vettek egy Just Stop Oil klímaaktivistát, 2023. május 3-án
Fotó: Daniel Leal / Forrás: AFP

Az XR több mint kilencven aktivistája négy különböző helyszínen vonult végig London központjában, miközben a csoport azzal fenyegetőzött, hogy a nyár folyamán leállítja a fővárost, írja a V4NA, a Daily Mail brit lapra hivatkozva.

Az újabb akció, amellyel rengeteg ember közlekedését akadályozták, komoly ellenérzést váltott ki azokból, akik éppen munkába igyekeztek. A Daily Mail szerint egy dühös férfi úgy fogalmazott:

Hogyan fogjuk etetni a családunkat, ha ti itt álltok, miközben én nem keresek pénzt? Van más megoldásotok a probléma megoldására azonkívül, hogy mindenki más életét megkeserítitek?

Az Extinction Rebellion és a Just Stop Oil csoportok az elmúlt hónapokban szélsőséges akcióikkal váltak hírhedtté szerte Európában.

Emlékezetes, a csoport aktivistái tavaly paradicsomlével öntötték le Vincent van Gogh 76 millió fontot érő festményét a londoni Nemzeti Galériában, majd a kezüket a falhoz ragasztották.

A Just Stop Oil környezetvédő csoport által közreadott képen a szervezet két klímaaktivistája kétkonzervnyi paradicsomlevessel öntik le Vincent van Gogh holland művész Napraforgók című festményét a londoni Nemzeti Galériában 2022. október 14-én
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA

De Monet egy festményét sem kímélték: krumplipürét öntöttek rá Németországban, majd a kezüket szintén a falhoz ragasztva arról kezdtek beszélni, hogy az emberiség egy klímakatasztrófa közepén van.

Nemrég pedig a snooker-világbajnokságot akasztották meg.

A legtöbb ember életét érintő akcióik azonban kétségtelenül azok voltak, amikor utakat barikádoztak el, hatalmas forgalmi dugókat okozva.

A Just Stop Oil finanszírozásának nagy része a Climate Emergency Fundtól (CEF) származik, ami egy 2019-ben létrehozott amerikai szervezet, és az éghajlatvédelmi aktivizmus finanszírozására jött létre.

Mi vagyunk a vezető intézményi finanszírozójuk

– mondta a CEF ügyvezető igazgatója, Margaret Klein Salamon a The Guardian brit lapnak.

– Sok általunk támogatott csoport alkalmaz polgári engedetlenséget, köztük kockázatos akciókat is – mondta Salamon hozzátéve:

A Just Stop Oil számomra a klímakampányok következő lépcsőfoka, a következő evolúciója, mivel úgy tűnik, hogy valóban erőszakmentes hadseregként működnek, magas szintű fegyelemmel, tervezéssel és koordinációval. Lenyűgözött, amit rendkívül csekély erőforrásokkal és nem túl sok aktivistával képesek voltak elérni.

A CEF tavaly 1,7 millió dollár értékben nyújtott támogatást aktivistáknak 25 országban, köztük az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban és Svájcban.

Salamon szerint a CEF úgy működik, mint egy kockázati tőkealap, és olyan kis csoportokat keres, amelyek óriási hasznot húzhatnak az 50 000–100 000 dolláros adományokból, amelyek a nagyobb környezetvédelmi jótékonysági szervezetek számára jelentéktelenek lennének.

Nagyon ambiciózus csoportokat és kampányokat keresünk, amelyek általában még elég újak és amelyeknek terveik vannak arra, hogy hogyan növekedjenek és érjenek el magasabb célokat

– árulta el Salamon. Mint mondta, a közvetlen akciókat, amelyekben a résztvevők jogi- vagy fizikai veszélynek teszik ki magukat, a (klíma)válság sürgősségének kommunikálása érdekében előnyben részesítették.

Salamon hangsúlyozta, hogy a CEF nem finanszíroz semmilyen illegális tevékenységet. 

Amit mi finanszírozunk, az a toborzás, képzés, szervező személyzet, alapszemélyzet stb… és mi finanszírozzuk a legális tiltakozást és a zavargásokat

 – mondta, hozzátéve, hogy „az, hogy néhány ilyen csoport keményebb polgári engedetlenségbe kezd, az az ő választásuk. És úgy gondoljuk, hogy történelmi és társadalomtudományi szempontból ez nagyon jól támogatott, és dicsérjük bátorságukat, hogy ezt teszik”.

A CEF-nek szánt adományok főként tehetős magánszemélyektől és családi alapítványoktól származnak.

Az alapot Aileen Getty 500 000 dolláros adományával indították el, aki Jean Paul Getty olajmágnás unokája, akit petrolkémiai birodalma a világ egyik leggazdagabb emberévé tett, ami némi vitát vált ki a klímaaktivisták körében.

A fosszilis energiahordozókból származó előnyök egyébként nem mindig zavarják a klímaaktivistákat.

Dr. Larch Maxey, a Just Stop Oil klímakutatója például decemberben a The Telegraph-nak elmondta, hogy néhány tagjuk még mindig autóval jár és benzint tankol – de elutasította azt a gondolatot, hogy ez képmutató lenne.

Az aktivisták vezetői szerint ugyanis ők a „fosszilis üzemanyag-gazdaság áldozatai”.

Az XR egyik brit vezetőjének, Gail Bradbrooknak a viselkedése is felháborodást keltett, amikor azon kapták, hogy külföldről importált élelmiszereket vásárolt, majd dízelüzemű autójával elhajtott a bolttól, éppen az aktivisták négynapos, káoszt okozó tüntetései előtt, áprilisban.

A fél világot átrepülő gyümölcsöt vásárolni nem újrahasznosítható csomagolásban, majd dízelautóval hazavezetni. Micsoda óriási képmutatás!

– fogalmazott a The Sun brit lapnak a nő, aki látta Bradbrookot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában